StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSMRT VLADIMIRA MATIJANIĆA

Završena inspekcija u Hitnoj, a istraga se širi. Inspektori: ‘Ovo su pitanja koja nas najviše zanimaju‘

Piše Šibenski.hr
10. kolovoza 2022. - 15:56

Inspekcija Ministarstva zdravstva koju je resorni ministar Vili Beroš najavio još u subotu kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije se, kako je to isprva bilo najavljeno, fokusirala samo na KBC Split i splitsku Hitnu službu, nego je svoju istragu proširila na ordinaciju obiteljske medicine.

Prema neslužbenim informacijama, za rasvjetljavanje svih okolnosti koje su dovele do tragičnog ishoda, kao i za konačni zaključak je li bilo propusta u postupanju i liječenju, iznimno je važno to što će se pronaći kod obiteljskog liječnika.

Naš izvor kaže da inspektori traže odgovore na nekoliko pitanja. Jedno od njih je zašto se Matijanić nije cijepio protiv covida, posebno u kontekstu informacije da ima Sjögrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti.

U Matijanićevu zdravstvenom kartonu trebaju se nalaziti podaci o ovim bolestima, jesu li one dijagnosticirane, je li postojala "samo" sumnja na njih, te jesu li mu bile propisane terapije i kakve.

Uz to će se, doznajemo, provjeriti i kakva je bila dostupnost liječnika obiteljske medicine, odnosno je li se Matijanić pošto mu je bilo loše i utvrdio da je dobio kovid javljao svome doktoru i kakve mu je ovaj dao upute. Je li ga pregledao, dao mu uputnicu za bolnicu ili nešto treće.

Naš izvor navodi kako je u utorak završen inspekcijski nalaz u splitskoj Hitnoj službi, a još traje u KBC-u Split i ordinaciji liječnika obiteljske medicine. Tek kada se sve pregleda, svi će se nalazi staviti na hrpu, proanalizirati i tada će se napisati konačni nalaz i dati finalni zaključak.

Očekuje se da će inspekcija Ministarstva zdravstva sav posao dovršiti do kraja tjedna, piše Jutarnji list.

18. travanj 2024 23:22