StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetod idućeg tjedna

Završava Škola na Trećem za učenike nižih razreda, svi trebaju na nastavu uživo

Piše Marijana Cvrtila
4. lipnja 2020. - 10:03

Škola na Trećem, nastava koja se za učenike nižih razreda osnovnih škola provodi na programu HRT 3, prestaje s emitiranjem u petak, 5. lipnja.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak objasnila je u srijedu kako se ovog tjedna iscrpljuje obvezno gradivo za te uzraste te da nema potrebe da nastava i dalje ide na tom programu. Roditelje učenika razredne nastave još je jednom pozvala da djecu pošalju na nastavu u učionice.

– Svi učenici trebaju biti u školama. Nema razloga da preostale dane do kraja školske godine ostanu kod kuće. Vjerujem da su i roditelji dosad razriješili dileme koje su imali – istaknula je ministrica Divjak. Iz Ministarstva napominju kako za sve učenike koji ne dođu u školu vrijedi uobičajena regulativa, što znači da se svaki nedolazak mora ispričati. Iznimka su i dalje objektivni razlozi, primjerice ako se netko zbog potresa u Zagrebu iselio iz svojeg doma te nastavu prati na daljinu iz nekog udaljenijeg smještaja, i ta se djeca ne moraju nužno vraćati u matične škole.

– I dalje će se provoditi mješoviti oblik nastave, tako da oni mogu sa svojim učiteljima komunicirati i kroz druge oblike nastave na daljinu. Međutim, subjektivni razlozi, kao što je strah, više ne bi trebali biti prepreka za povratak u škole – ističe Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja.

Svi bi na informatiku

Ministrica Divjak ponovila je, uz ostalo, kako se od jeseni u sve niže razrede osnovne škole, od prvog do četvrtog, uvodi informatika kao izborni predmet. U ovom trenutku Ministarstvo nema podatke o broju djece koja će je pohađati, no Divjak ponavlja kako je u eksperimentalnim školama u prvom razredu izbornu informatiku odabralo 95 posto učenika. Odgovorila je i onima koji smatraju kako u redovitoj satnici neće biti dovoljno mjesta za još jedan izborni predmet te da će informatiku morati održavati u suprotnoj smjeni.

– Svi izborni predmeti, jednom kad se izaberu, postaju obvezni i imaju isti status kao ostali predmeti. Djeca nižih razreda imaju tri do četiri školska sata dnevno i nema razloga da i izborni predmeti ne budu u istoj smjeni – istaknula je Divjak, dodajući kako su u tom smislu išle i upute školama.

26. travanj 2024 19:06