StoryEditorOCM

Zastrašujući podaci o mentalnom zdravlju djece: ‘Za sve je kriva ovisnost o mobitelima, koja doprinosi porastu nasilja među vršnjacima i rastu pretilosti!‘

Piše Mirela Goreta
30. kolovoza 2023. - 19:29

Kako bi, prije svega, upozorili roditelje i osvijestili im spoznaju koliko prekomjerna uporaba mobitela može ostaviti traga na psihi njihovih potomaka, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) su u suradnji s ravnateljima osnovnih škola i njihovim stručnim suradnicima s područja grada Splita održali okrugli stol “Mobilni uređaji i mentalno zdravlje djece”.

image

Dramatični podaci izneseni su na stručnom okruglom stolu

Ante Čizmić/Cropix

Na incijativu Aktiva ravnatelja osnovnih škola grada Splita kojim predsjedava Davor Šimić, ravnatelj Osnovne škole “Lokve-Gripe”, a u cilju donošenja odluka o unaprjeđenju mentalnog zdravlja i dobrobiti djece i mladih na području grada Splita, sudionici okruglog stola iznijeli su cijeli niz rezultata istraživanja, ali i vlastitih iskustava iz obrazovnih ustanova, u prilog jednoj od gorućih tema među djecom i mladima. Tehnologija je toliko uzela maha da u potpunosti mijenja njihove svakodnevne životne navike, a utječe i na nastavni proces.

Mentalni poremećaji

- Slabiji je fokus, izostaje socijalizacija, pojavljuje se cyberbullying, koji pak vodi u anksioznost. Dolazi i do poremećaja hranjenja, mladi imaju iskrivljenu sliku o sebi, javlja se “digitalna demencija” - upozorio je, među ostalim, dr. sc. Željko Ključević, dr. med., spec. psihijatrije, govoreći o epidemiji pametnih telefona, koji djeci i mladima u velikoj mjeri služe za zabavu, igranje igrica, korištenje društvenih mreža...

image

Dr.sc Željko Ključević

Ante Čizmić/Cropix

Njihova pretjerana uporaba često vodi u rizična ponašanja - djeca su izložena vršnjačkim izazovima i nasilju, povlačenju u sebe i samozljeđivanju, konzumaciji neprimjerenih sadržaja, ali i online kockanju.

- Uporaba digitalnih uređaja je u značajnom porastu, a zabilježen je i porast kako ovisnosti o njima, tako i posljedica koje njihovo korištenje ostavlja na mentalno zdravlje, ali i doprinosi porastu nasilja među vršnjacima i rastu pretilosti među djecom uzrokovanom tjelesnom neaktivnošću - kazala je doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med., spec. škol. medicine. Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ-a istaknula je kako, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), jedan od sedam adolescenata u dobi od 10 do 19 godina ima neke teškoće mentalnog zdravlja.

image

Dr.sc. Željka Karin

Ante Čizmić/Cropix

U Hrvatskoj 49.272 djevojčica i dječaka živi s nekim od mentalnih poremećaja. Ovdašnji podaci ukazuju na porast rizika za mentalno zdravlje adolescenata uz naznake kako se sve više “spuštaju” i na mlađu dob.

Jačanje svijesti

- U Hrvatskoj je to negdje preko 11 posto djece u toj dobi. U Europi je to više od 16 posto djece, a na svjetskoj razini više od 13 posto djece ima određene teškoće s mentalnim zdravljem.

Istraživanje Health Behavior School Children (HBSC), u kojemu je Hrvatska sudjelovala u skupini od 45 zemalja (imamo rezultate za 2018., proteklo četverogodišnje razdoblje, uskoro ćemo imati i nove), pokazalo je kako više od 80 posto 15-godišnjakinja i skoro 70 posto 15-godišnjaka koristi digitalne uređaje u komunikaciji sa svojim prijateljima i vršnjacima - rekla je dr. Željka Karin, navodeći kako do 60 posto male djece i 13-godišnjaka koristi taj vid komunikacije.

image
Shutterstock

Njihov boravak pred ekranima, ali ne u svrhu edukacije, traje više od dva sata dnevno, što ih izlaže riziku mentalnog zdravlja, smanjenoj komunikaciji s roditeljima i vršnjacima.

- Nema se više vremena za jačanje obiteljske atmosfere. Škola ima svoje granice i određuje pravila, ali prije svega se ovom temom trebaju pozabaviti roditelji i obitelji, potrebno je jačati svijest koliko je važno ne koristiti mobitele u kućnoj, obiteljskoj atmosferi.

Mame već od dojenačke dobi daju djeci mobitele u ruke i onda se djeca navikavaju da je takvo što normalno. To nije dobro za njihov psihički razvoj, jer dijete dobiva samo podražaje i slike s jedne strane, a nema komunikaciju.

Kupovanje skupih mobitela i ostalih digitalnih uređaja je postalo stvar prestiža i dominacije, roditelje bi uistinu trebalo educirati, a škole trebaju dodatno jačati sportske i ostale društvene aktivnosti kako bismo svi zajedno sačuvali mentalno zdravlje naše djece - istaknula je dr. Karin.

S mobitelom dan i počinje i završava...

- Danas uglavnom sva djeca, već od prvog razreda, imaju pametni telefon i non-stop pristup internetu, čega je prije sedam, osam godina bilo u znatno manjoj mjeri. Po cijeli dan koriste uređaj, mobitel je postao njihov suputnik - ujutro se bude s njim, jer to više ne čine roditelji, doručkuju, uče... i na kraju idu spavati s mobitelom.

Tako stečena navika odražava se na njihov razvoj, a i na sve što je vezano za školu, od ponašanja do učenja – riječi su Agnes Jelačić, pedagoginje u Osnovnoj školi “Lokve-Gripe”, koja je zadnjih desetak godina okupirana problematikom koju je prouzročilo prekomjerno korištenje mobilnih uređaja među djecom i adolescentima.

- Nama je 40-ak posto učenika sedmih i osmih razreda prije tri godine reklo kako idu spavati nakon 23 sata i uglavnom su i tada na mobitelu. Naravno da mi u jutarnjoj nastavi primjećujemo njihovu pospanost.

Korištenje mobitela tijekom učenja remeti koncentraciju, dijete ne može zadržati fokus, a sve to se onda reflektira i na njihov uspjeh u školi. Ne možemo reći da sva djeca ‘vise’ na mobitelu, ali ih to čini sve više uz stalno prisutan strah da će, zbog neke kazne, ostati bez njega. To je već nešto što zabrinjava...

Djeci treba vratiti djetinjstvo...

- Mobilni uređaji se tijekom nastave mogu koristiti isključivo u obrazovne svrhe. No, pojavio se problem dijeljenja sadržaja tijekom nastave bilo da učenici snimaju učitelje ili jedni druge, pa ih potom objavljuju na društvenim mrežama, gdje su njihovi akteri izloženi raznoraznim komentarima, što ulazi u sferu vršnjačkog zlostavljanja. Ako se zna da mobitelu nije mjesto u školi, onda ga ne bi trebalo ni unositi u nju. Moramo naučiti djecu da poštuju pravila - smatra Davor Šimić. Ravnatelj Osnovne škole “Lokve-Gripe” naglašava kako su roditelji ključna karika u tom procesu.

- Njih moramo osvijestiti da bismo u startu suzbili komentare kako ne smijemo uzeti njihovu djetetu mobitel jer je to privatno vlasništvo. Roditelji danas ‘hrane’ djecu puštajući im crtane filmove na mobitelu. Umjesto da im daju bojice u ruke, oni im daju tablete. Djeci treba vratiti djetinjstvo, da se međusobno igraju, druže i zabavljaju.

 

28. travanj 2024 07:29