StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetužareni Tik-tok

‘Zašto u svojoj zemlji moram pričati engleski jezik?!‘ - teza je videa o stranim radnicima koji je izavao burne polemike

Piše Frano Kiso
6. veljače 2024. - 10:34

Zašto inozemni radnici nisu bolje asimilirani i zašto pričaju strani jezik u našoj zemlji? Pitanje je to koje muči jednog korisnika TikToka uzrujanog činjenicom da mora pričati engleski jezik da bi iti kupio pecivo.

- Ne protiv nikoga ništa, ali žalosno je da u svojoj državi kad odem u kafić, restoran ili pekaru moram pričati engleski jezik. Mislim da je to prestrašno - pojadao se Josip i napomenuo kako nema ništa protiv stranih radnika.

- Razumijem da svatko treba raditi i da svakome treba pružiti priliku, ali što će baba od 70 ili 80 godina kad ode kupiti kruh i na kasi je dočeka strankinja? Kako će se oni sporazumjeti? - pita se te tvrdi da bi prije dao priliku našim radnicima koje treba pošteno platiti, pa ne bi bilo manjka radne snage.

Kao što možete i očekivati, u komentari su se razvile žestoke polemike, neki su autora videa podržali, a drugi žestoko kritizirali zbog odnosa prema radnicima kojima je ionako teško daleko od obiteljskog doma.

- Tko je kriv babama što ne znaju engleski jezik? Radim u Norveškoj i sa svima normalno komuniciram na engleskom jeziku - piše jedna komentatorica, dok druga napominje da nema ništa protiv poštenih ljudi, ali neka se pokušaju barem uklopiti i naučiti par riječi.

- Nije problem gledati serije na engleskom jeziku, stavljati engleske hashtagove, ali je problem izgovoriti "one bread please"?! - zapitao se drugi kritičar autorovog stava.

Mnogi su ustvrdili da odbijaju sa stranim radnicima pričati na engleskom jeziku i da zahtijevaju da pri usluzi dobiju nekoga tko razumije domaći govor, a neki od njih su empatično naglasili kako su i naši ljudi imali problema s jezičnom barijerom odlaskom u Njemačku.

@josip.pitesa Kako vi gledate na to ? Za jednu placu koju bi trebali dati nasem covjeku oni mogu isplatiit tri jendom Filipincu ! Bojkot takvih mjesta ! Nije mrznja ! Samo osjecaj manje vrijednosti i gazenje Hrvata i svega Hrvatskoga ?????? ! #video #tiktok #hrvatska #hrvatska?? #hrvatskatiktok #croatia #work #straniradnici #stranger #viral #hit #dalamcija #radio #predrasuse #novac #money #tiktokcr ♬ original sound - JOSIP PITEŠA
27. travanj 2024 05:23