StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPremijer u strahu

Zašto se Plenković boji novih izbora? Esih, Hasanbegović i Glasnović spremaju pakleni plan - HDZ-u uzimaju pet mandata?!

Piše Marina Karlović-Sabolić
9. svibnja 2017. - 12:32

Svoju sudbinu ne želim vezati uz hir, milost ili volju bilo kojeg pojedinca. Bio sam zagovornik dugoročne suradnje HDZ-a i Mosta, no Andrej Plenković je na svoju ruku razvrgnuo taj koalicijski odnos i ugrozio opstanak Vlade.

HDZ se upustio u manipulacije koje politički život pretvaraju u moralnu kaljužu i danas je pitanje je li HDZ franšiza europske pučke stranke i bruxelleskih struktura, ili je ona neovisna državna stranka nadahnuta nacionalnim interesima – ustvrdio je Zlatko Hasanbegović, obrazlažući razloge zbog kojih se na lokalnim izborima odlučio kandidirati na listi Brune Esih u Zagrebu.

HDZ vrije ispod površine, članovi HDZ-a su nezadovoljni jer Plenković sa svojim mentorima Vladimirom Šeksom i Davorom Božinovićem ispod stola dogovara koalicije sa SDP-om, HNS-om, IDS-om i SDSS-om, stranakama potpuno različitog svjetonazora nego što je HDZ-ov, poručio je Hasanbegović, uvjeren da će o njegovoj poziciji, kao i o svemu ostalom u HDZ-u, odlučiti Plenković, uz konzultacije sa Šeksom i Božinovićem.
Silom statuta
Rečeno - učinjeno. Još istoga dana Hasanbegović, koji je na prošlom Saboru stranke izabran za člana Predsjedništva HDZ-a, brzopotezno je izbrisan iz stranačke evidencije. I to silom slova Statuta HDZ-a, koji jasno propisuje da članstvo u HDZ-u prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke.

U vrhu HDZ-a se već neko vrijeme pribojavaju uspjeha radikalne desnice predvođene Brunom Esih i Hasanbegovićem na idućim parlamentarnim izborima.

Prema nekim projekcijama, postoji rizik da ta grupacija na državnim izborima osvoji čak pet zastupničkih mandata: uz jedan Esih u Zagrebu i jedan Hasanbegovićev u jednoj od preostale tri zagrebačke izborne jedinice, mandat u dijaspori mogao bi dobiti i Željko Glasnović.

Njihov desni projekt po jednog bi zastupnika, strahuju u HDZ-u, mogao dobiti i u dvije dalmatinske izborne jedinice. To je, tvrde upućeni, i razlog zbog kojeg premijer i dalje inzistira na preslagivanju većine, a ne novim izborima.

- Strah od trijumfa desnice nije realan. Plenković vodi mainsteam priču i ima podršku birača HDZ-a. Hasanbegović pokušava napraviti revoluciju i vratiti HDZ na Karamarkov put, no to vrijeme je iza nas – smatra stručnjak za politički marketing Krešimir Macan, koji procjenjuje da se Plenković ovim na elegantan način riješio Hasanbegovića. Macan je uvjeren da domet krajnje desnice u Hrvatskoj, nakon što je sa scene nestao HSP, nije velik.

- Postoji dio glasova na koji oni mogu računati. Na idućim parlamentarnim izborima u nekim će jedinicama "plesati“ oko izbornog praga. No, ne smije se zaboraviti da su Esih i Hasanbegović u Dalmaciji na istom terenu s Mostom i da će Plenković glasove koje izgubi na desnici lako moći nadoknaditi na centru – zaključuje Macan. Ako mu oni, dakako, budu dovoljni za sastavljanje nove, stabilnije Vlade nego što je bila ona s Mostom.

20. travanj 2024 07:27