StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetValja požuriti

Zašto predsjednički izbori usred božićnih blagdana? Čitav trik leži u datumima, čini se da će se Plenkovićeva Vlada poslužiti starim receptom...

Piše Marina Karlović- Sabolić
23. listopada 2019. - 14:51

Čitav trik leži u datumima: 22. prosinca će većina glasača HDZ-a biti u Hrvatskoj, a 5. siječnja oni SDP-ovi odlaze na skijanje.

Tim starim receptom poslužit će se, čini se, i Plenkovićeva Vlada ne bi li svojoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima koncem godine osigurala koji glas više.

U vrijeme božićnih blagdana u Hrvatsku se slije i dio iseljene Hrvatske. Poslovičmo naklonjene vladajućoj stranci. To je prvi dio jednadžbe.

Drugi polazi od pretpostavke da prvog tjedna iza Nove godine 200 tisuća Hrvata odlazi na skijanje. I da su većina njih lijevi birači.

Stručnjak za politički marketing Krešimir Macan upozorava, pak, da važnost datuma izbora ne treba precjenjivati.

- Datum izbora zapravo nikada nije presudan faktor za pobjedu ili poraz. On može pomoći kandidatu vladajuće stranke samo utoliko jer je on jedini od svih takmaca koji unaprijed zna dan izbora, pa od početka tom datumu može prilagoditi svoju strategiju. Odnosno, trčati u svojem ritmu. Ništa više od toga – ističe Macan.

Datum, smatra on, nije bio presudan ni za Josipovićev poraz prije četiri godine. U zimu 2014. na vlasti je bio SDP, a njihova je Vlada prvi krug izbora raspisala između Božića i Nove godine. Točnije 28. prosinca 2014. Na njemu se Kolinda Grabar Kitarović, suprotno svim anketama, opasno približila SDP-ovom kandidatu Ivi Josipoviću. Omjer je bio 38:37 u korist Josipovića.

Drugi krug se održavao 4. siječnja. Na njemu je HDZ-ova kandidatkinja za 32 tisuće glasova nadmašila Josipovića. Od toga, njih 30 tisuća je razlika koju je napravila XI. Izbornoj jedinici u inozemstvu.

Na prvu, čini se da je takav ishod potvrdio pravilo o iseljeništvu koje je doma za Božić, i SDP-ovim biračima koji iza Nove godine odlaze na skijanje. No, Macan tvrdi da takav rezon uopće ne mora biti točan. Tim prije jer na skijanje u prvom tjednu Nove godine ne idu idu samo SDP-ovi, nego i HDZ-ovi birači.

- Procjena je tada bila da je bolje da izađe što više ljudi, jer se Josipović nadao pobjedi već u prvom krugu. Presudno je tada bilo što je HDZ motivirao svoje birače i podigao odaziv. Slično će biti i ovoga puta. Odluka i dalje ovisi o HDZ-u: ako punom snagom odrade kampanju za Kolindu Grabar Kitarović i ne podijele se između nje i Škore, imaju velike šanse ponovno pobijediti – smatra Macan.

Vlada je dužna raspisati izbore najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktualne predsjednice. Ovoga puta mogli su birati između pet datuma: 22. i 29. prosinca te 5., 12. i 19. siječnja.

Odabrali su onaj najraniji. Možda i zbog toga da spriječe da je konkurentni ne sustignu. Jer, kako vrijeme odmiče, rejting aktualne predsjednice iz mjeseca u mjesec pada. A njezinih izazivača Milanovića i Škore raste.

19. travanj 2024 13:03