StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNova drama na Firulama

Zašto mi je majka s dijagnozom kamenca u žuči iskrvarila nasmrt u splitskoj bolnici?

Piše Izvor Slobodna Dalmacija
15. siječnja 2017. - 19:02

Nakon što se već nekoliko dana po medijima provlači slučaj smrti 87-godišnjakinje koja je umrla dok je čekala nastavak medicinske obrade u KBC-u Split, a što je prof.prim.dr.sc. Ivo Jurić, ravnatelj bolnice, nazvao "slučajem koji spada u žuti tisak i koji se oslanja na bapske priče", pokušali smo od njega doznati istinu o jednom drugom slučaju - smrti 63-godišnje Eve Milić koja je preminula 1. siječnja ove godine u splitskoj bolnici, piše Slobodna Dalmacija u subotnjem  izdanju.
Naravno, željeli smo prevenirati situaciju da se odgovorni ljudi bolnice opet brane time da novinari pišu neprovjerene informacije i čuti što se dogodilo ženi koja je primljena u bolnicu zbog kamenca u žuči, da bi nakon 45 dana i nekoliko operacija kojima su je pokušali spasiti, preminula. Njena kći Jasna (46) i zet Zoran Živković (52), koji su s njom živjeli u obiteljskoj kući u selu Čenićima kod Knina i bavili se poljoprivredom, do danas ne znaju tko je prvi put operirao nesretnu Evu i što se ustinu s njom događalo tijekom boravka u splitskoj bolnici.


 
Napominjemo još jednom, budući da smo ostali uskraćeni za službene informacije, da iznosimo ona saznanja koja je obitelj pokojne žene dobila u neformalnim razgovorima s više liječnika. Sva njena dokumentacija, uključujući i osobne dokumente, kažu nam, kod ravnatelja je te je oni još nisu dobili. Rečeno im je da moraju poslati pismeni zahtjev. Od svih njenih dokumenata dosad su, vele, dobili jedino otpusno pismo s JIL-a.
Nema ničeg čudnog
- Izvješćujemo Vas da sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata nismo ovlašteni davati informacije vezane uz liječenje pacijenata, pa tako ni informacije vezane za pacijenticu Evu Milić - bilo je sve što smo doznali od ravnatelja Jurića uz napomenu da do papira obitelj može doći nakon pismenog zahtjeva te da u svemu "nema ničega čudnog".
No, istražujući ovu situaciju, doznajemo iz nekoliko pouzdanih izvora da je postupak ERCP (Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija), od kojeg su i počeli svi Evini problemi koji su naposljetku doveli do njene smrti, obavio dr. Miroslav Šimunić, zamjenik pročelnika Kliničkog odjela za gastroenterologiju i hepatologiju na Firulama.
Prema našim saznanjima, splitskim internistima bio je nejasan njen CT nalaz, odnosno na njemu nisu mogli detektirati o čemu se kod žene točno radi. Zato su, u dobroj vjeri, odlučili napraviti ERCP postupak kako bi se točno ustanovilo što se događa u organizmu pacijentice. Tijekom postupka ženi je slučajno probijen dvanaesnik i ta komplikacija nije prepoznata na vrijeme.
Možemo samo nagađati zbog čega ta situacija nije prepoznata jer se, kako nam kažu naši izvori, radi o izvrsnom stručnjaku i zašto odmah, kao što se to inače radi kad se takve situacije dogode, nije pozvan kirurg da se problem odmah pokuša riješiti.
Prema našim neslužbenim izvorima, Eva je nakon ERCP pretrage ostavljena na liječenju u splitskoj bolnici i liječen joj je pankreatitis (upala gušterače) koja je najčešća komplikacija ERCP pretrage. Da se radi o pankreatitisu navodno su pokazivali i nalazi pacijentice.





Tek nakon nekoliko dana liječenja od pankreatitisa, utvrđeno je što se zaista dogodilo i tada se krenulo u spašavanje njenog života. Život su joj pokušali spasiti kirurzi splitske bolnice, a potom su zadnje nade u preživljavanje bile u rukama liječnika na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL).
Kad smo ponovno nazvali ravnatelja Jurića, kazao nam je da ne može niti potvrditi niti demantirati je li ime kojim raspolažemo točno jer bi to bilo kršenje etičkog kodeksa.
- Mogu vam još samo reći da smo sve napravili po propisu i zakonu i sve što je rodbina zahtijevala. Izrazili smo sućut obitelji i spremni smo na suradnju, no ističem da je zakonska obveza da se sva dokumentacija pismeno zatraži. Napravljena je i interna istraga i utvrđeno je da je sve napravljeno po pravilima i na vrijeme. I nama je u interesu da znamo o čemu se radi da nas se poslije ne proziva. To je sve što vam mogu reći - kazao nam je ravnatelj Jurić.
Komplicirana pretraga
Uspjeli smo kontaktirati s prof.dr.sc. Šimunićem koji nam je kazao kako je po bolničkim pravilima spriječen davati izjave za medije, no potvrdio je kratko da je sudjelovao u liječenju Eve Milić te da se radilo o najkompliciranijoj pretrazi u gastroenterologiji tijekom koje u tri do devet posto slučajeva dolazi do blage, srednje ili teške upale gušterače koja može dovesti do neželjenih posljedica, pa i smrtnog ishoda. Ustvrdio je i kako je "moguće da se pankreasov sok, koji je sam po sebi agresivan, probio van sustava" i da je zato došlo do problema te da bi pacijentica, "da je nešto bilo probijeno tijekom postupka, završila u kirurškoj sali već nakon par sati".
A priča o zlosretnoj Evinoj sudbini, po riječima njenih najbližih, počinje sredinom studenog ove godine kada je, dok je uobičajeno radila oko kuće, osjetila bolove. Primljena je prvo u šibensku bolnicu, no dan poslije otpuštena je uz napomenu rodbini da se jave u Split. Bila je pod lijekovima i bolovi su bili dosta manji.
- Prvo da kažem da ne želim ni po kome pljuvati, ja bih najviše volio da se ona vratila živa i zdrava iz bolnice. Ali moram reći što smo doživjeli i koliko sam se razočarao u zdravstveni sustav. Naravno, ima u splitskoj bolnici divnih liječnika i njima od srca zahvaljujemo na humanosti, no kako objasniti to da do dana današnjega ne znamo tko je punicu operirao, tko je ta osoba?
To nam nitko ne želi reći - govori Zoran. Nastavlja, dakle, da su je nakon otpusta iz Šibenika naručili u KBC Split te je primljena 15. studenog prošle godine.
- Prima je kirurg i odmah upućuje na Interni odjel na bolničko liječenje. Tamo je bila 15 dana pod lijekovima i na infuziji, imala je bolove malo češće te je liječnik na tom odjelu nakon nekoliko dana odlučio da ide na, kako smo mi čuli, laparoskopski pregled odnosno operaciju. I tada se dogodilo zlo, navodno su joj razrezane žučna kesa i gušterača. Ne znamo uopće tko je to radio i nemamo nikakve službene informacije, taje to ime ka zmija noge?
Nakon toga bila je jedan dan na intenzivnoj njezi na Internom odjelu, pa je vraćena na odjel. Tamo je ležala još jedno sedam dana u bolovima sve dok se jedna liječnica, koja je bila savjesna i humana, nije odazvala na njen plač i vapaje te je hitno pozvala kirurga koji je došao i odveo je na hitnu operaciju. Nakon te operacije završava na JIL-u (Jedinica intenzivnog liječenja - op.a.) - pričaju nam Jasna i Zoran dodajući da ih je tada jedna liječnica "napala" zbog čega Eva prije nije operirana.
- Nismo znali što reći, pa nismo mi doktori, rekli smo joj da nemamo pojma što se događa, da je ona tamo već 20-ak dana. Ispalo je na kraju, što smo sve doznali neslužbeno, da je nakon laparoskopije došlo do teške sepse - veli Zoran.
Bila je pri svijesti
- Na JIL-u se uspjela nakratko oporaviti te je vraćaju na Kirurški šok. Bila je pri svijesti, komunikativna. I onda opet, ne znamo šta se događa, počinje joj krvarenje u trbuhu. Vraćaju je na JIL, no tada je bilo kasno. Pokušavali su je spasiti, napravili su sedam operacija, ali očito je bilo kasno. Javili su nam oko 22.30 na Novu godinu da je preminula.
Liječnicu na JIL-u, dr. Tatjanu Petković, koja ju je pratila moram naročito pohvaliti i zahvaliti joj na ljudskosti i na tome što nas je na jedan način pripremala na najgore - kazuje Jasna.
Njen suprug govori dalje da su nakon smrti punice otišli k ravnatelju Juriću gdje je bio i njegov zamjenik te da su ga vrlo ljubazno primili.
- No, nikako nisu htjeli reći tko ju je prvi put laparoskopski operirao. Pa da je taj čovik doša nakon toga i reka da je pogrišija, da se dogodilo tako kako je, oprostili bi mu, j...ga, greške se događaju. A ovako nas mantaju ka budale. Ravnatelj mi je reka da će oni napraviti internu istragu, da će nam dati liječnika koji će nam objasniti što se dogodilo. Rekao sam mu da je to bilo klasično ubojstvo, da je žena došla zdrava, a da su je ubili nakon 45 dana.
Što je to ERCP
Endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP), prema definiciji koja se može naći na portalima koji se bave zdravljem, vrlo je precizna, ali i vrlo agresivna metoda prikaza žučnih vodova, a rezervirana je za bolničke pacijente s teškom zastojnom žuticom. Osim dijagnostičke, ima i terapijsku komponentu. Endoskopom, koji se uvodi kroz usta, preko jednjaka i želuca do dvanaesnika, ulazi se i u završni dio glavnog žučovoda te daje rendgensko kontrastno sredstvo, koje pomaže da se upotrebom rendgenske cijevi prikaže izgled žučnih i gušteračnih vodova te postojeće promjene. Ovom metodom moguće je dio pacijenata osloboditi tvrdokornih i nesnosnih žutica.
Naime, ako je glavni žučni vod u svom završnom dijelu blokiran kamencem ili tumorom, na ovaj je način moguće riješiti blokadu pomoću električnog spaljivanja otvora glavnog žučovoda (sfinkterotomija) i vađenja kamenca, a zbog dugotrajnijeg učinka u otvor se može staviti i potporna mrežica ("stent"), koja će spriječiti novo urastanje tumora.
Zbog velike agresivnosti ove pretrage, koju pacijenti često teško podnose, i mogućnosti komplikacija (krvarenje, ozljeda crijeva, upala gušterače), trend je da se ove metode, ako nisu nužne, koriste samo u terapijske svrhe.
Rekli su da je ravnatelj zabranio obdukciju
Nakon Evine smrti savjetovano nam je da nikako ne potpišemo da se odričemo obdukcije koju je tražio JIL. Pa i to nešto govori, zar ne? Obdukcija je napravljena sa zakašnjenjem od datuma kad je bilo dogovoreno, jer kad je pogrebnik došao po tijelo, rečeno mu je da nije bilo obdukcije i da je ravnatelj to zabranio. Kad sam digao frku, onda su je ipak napravili, ali nismo još dobili rezultate. Čudno je sve to, želimo znati istinu i spremni smo je istjerivati sudom - zaključuju Jasna i Zoran nadajući se da će uskoro doznati pravu istinu o smrti njihove majke i punice.
Rekonstrukcija smrti
- Tijekom postupka ERCP-a ženi je navodno slučajno probijen dvanaesnik ali ta komplikacija nije prepoznata na vrijeme.
- Nakon ERCP pretrage ostavljena je u bolnici i liječen joj je pankreatitis (upala gušterače), što je najčešća komplikacija ERCP pretrage.
- Tek nakon nekoliko dana liječenja od pankreatitisa, ustanovljeno je što se zaista dogodilo i tada se krenulo u spašavanje njenog života.
- Život su joj pokušali spasiti kirurzi splitske bolnice, a potom je smještena u Jedinicu intenzivnog liječenja (JIL). Eva Milić preminula je oko 22.30 na Novu godinu.

24. travanj 2024 04:13