StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetburna atmosfera

Zašto je vrijeme u Europi poludjelo? Meteorolog: ‘Ne može se baš sve povezati s klimatskim promjenama‘

Piše Tanja Rudež/JL
17. srpnja 2021. - 17:16

‘Ako bi takvi događaji bili učestali, to bi se moglo povezati s klimatskim promjenama, ali zasad treba pričekati‘

Iz Zapadne Europe i dalje stižu dramatične slike poplavama pogođenih mjesta. Poplave “biblijskih razmjera” dosad su odnijele barem 150 života, a spasitelji i dalje tragaju za stotinama nestalih ljudi. Pogoršanje vremena s obilnim kišama u petak poslijepodne zahvatilo je i našu zemlju, ali srećom posljedice nisu bile katastrofične kao u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj.

No, neki su gradovi poput Nove Gradiške i Belog Manastira bili na udaru nevremena i obilnih kiša. Kako su priopćili iz Hrvatskih voda, procjenjuje se da je u Novoj Gradiški u petak popodne palo oko 100 litara kiše po četvornom metru koja je u nekim dijelovima naselja uzrokovala urbane poplave. Hrvatske vode jučer su proglasile pripremne mjere obrane od poplava na području gornje, srednje i donje Save s obzirom da prognoziranu obilnu oborinu mogu popratiti nagli porasti vodostaja.

“Zbog prognoziranih obilnih oborina u drugom dijelu današnjeg dana, 17. srpnja, na području Gorskog Kotara, Like, središnje te istočne Hrvatske postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava. U nedjelju, 18. srpnja najveća je vjerojatnost za bujične i urbane poplave u Posavini i brdskim predjelima na području Gorskog Kotara, Like, središnje Hrvatske te zapadne Slavonije”, naveli su iz Hrvatskih voda.

- Ovo je zapravo gotovo isključivo visinska ciklona. Iako manje nego na sjeveru, i dalje ima puno vlage. Sporo rotira i relativno se sporo premješta, gotovo da stacionira. Kao rezultat imamo kišu, ili povremenu kišu većinom umjerenih količina i onda lokalno iznimno velike količine i u kratkom vremenu. U odnosu na katastrofe u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Austriji situacija je time drugačija jer su oni imali oborinu koja je na području velikih regija bila vrlo velika i relativno dugotrajna, a mi imamo generalno umjerenu oborinu s lokalnim maksimumima zbog kojih smo zabrinuti prvenstveno za urbane i bujične poplave. Da usporedim, dok kod nas mogu plivati ulice i kvartovi, kod njih plivaju sela i gradovi - rekao nam je meteorolog Izidor Pelajić.

Osvrnuo se i na tvrdnje da je vremenska katastrofa koja je zadesila dio Zapade Europe uzrokovana klimatskim promjenama.

- Zasad to ne možemo sa sigurnošću tvrditi, istraživanja će pokazati u idućim mjesecima. Ne može se svaki ekstremni vremenski događaj povezati s promjenom klime. No, ako bi takvi događaji bili učestali, to bi se moglo povezati s klimatskim promjenama - naglasio je Pelajić.

Kišno i oblačno vrijeme očekuje nas i sutra. Kako je objavio Državni hidrometerorološki zavod (DHMZ), u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno uz kišu te pljuskove i grmljavinu, češću u prvom dijelu dana te ponovno navečer. Oborina mjestimice može biti obilnija, osobito u gorskim i središnjim krajevima te u Posavini. Na Jadranu promjenjivo, povremeno uz kišu te lokalne pljuskove i grmljavinu. Prestanak oborina u našoj zemlji očekuje se tijekom ponedjeljka.

10. lipanj 2023 09:54