StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpovukla se državna tajnica

Zašto je otišla Janica? Iza sebe ostavlja jezični nered i financijske benefite za sportaše, a ključan dokument spremljen je u ladicu nakon otpora iz poznatih nogometnih krugova

Piše Dražen Krušelj, Goran Penić
23. studenog 2019. - 09:37

Janica Kostelić, najuspješnija hrvatska skijašica svih vremena i višestruka olimpijska pobjednica, od jučer više nije državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ).

Vlada ju je, naime, na zatvorenom dijelu sjednice na osobni zahtjev razriješila dužnosti. Neslužbeno, izvori kažu da je riječ o osobnim, obiteljskim razlozima. Kostelić je, naime, u siječnju prvi put postala majka. Na čelo novoosnovanog ureda došla je prije tri godine s mjesta pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Janica Kostelić u retrovizoru nakon odlaska ostavlja malo jezičnog nereda i puno više financijskih benefita za hrvatsku sportsku obitelj. Za njezina mandata na dužnosti državne tajnice “sport” se čak i u službenim dokumentima sudarao sa “športom” – označeni smo kao “športska nacija” koja nema adekvatan “Zakon o sportu” – premda se ovdje ne radi o pojmovnim blizancima, nego o jednom te istom terminu. Ali dok im slatki jezični rašomon dođe kao “cveba” za usputne razgovore, puno važnije za sportaše jest da im na račune Janičinom zaslugom napokon sjedaju izdašniji iznosi.

400 milijuna kuna

Otkako je Janica Kostelić ravnala SDUŠ-om, Plenkovićeva Vlada praktički je udvostručila proračunska izdvajanja za sport. Nacionalna sportska heroina znala je PIN premijerove kartice, pa je za ovu godinu SDUŠ raspolagao s 400 milijuna kuna. U trenutku kad je stupila na funkciju, Zagreb je za sport izdvajao više nego Vlada, a radilo se, ugrubo, o 150 milijuna kuna. Sada te vrijednosti više ne stanu u isti razlomak, premda Bandićev proračun i dalje predviđa velika izdvajanja za sport.

U zasluge Janice Kostelić pripisuje se i izrada Nacionalnog programa sporta za razdoblje 2019. – 2026. U prijevodu, sport je napokon dobio famoznu strategiju razvoja kojom je utvrđeno tko su nositelji razvoja sporta (HOO, sportski savezi...), iznosi državnih nagrada za sport, način financiranja javnih potreba u sportu, planiranje infrastrukture...

Janica je sa suradnicima skrojila i Nacrt novog Zakona o sportu, ali ovdje se suočila s otporima, prije svega iz nogometnih krugova, zbog čega je premijer dokument sklonio u ladicu, odakle ga ne izvlači već dvije godine. Iako se na skijama svojedobno obrušavala brzinom od 150 kilometara na sat, u političkim vodama Janica Kostelić bila je cijepljena protiv avanturističkih nastupa, nesklona brzini, zazirala je od bilo kakvog marketinga i samopromocije.

Zbog toga je u dijelu javnosti bila percipirana kao saveznica nazadnjačkih snaga, pa je morala trpjeti i neugodnosti ili prijetnje, kao onom zgodom u lipnju 2017. godine kad su pripadnici Torcide na trajektu koji je plovio iz Splita u Supetar žestoko izvrijeđali najveću hrvatsku sportašicu.•

25. travanj 2024 12:48