StoryEditor
Hrvatska i svijetTko je zaradio u koroni

Zaštitne maske dobavljali su bivši DJ, sinovi ruskog tajkuna, sestra bivšeg potpredsjednika Vlade; bilo bi dobro znati komu je to plaćao Grad Šibenik

Piše Šibenski.hr
28. ožujka 2021. - 11:12

Da korona može biti i prilika za dobar biznis, pokazuje i primjer Zagreba. Premda, bilo bi jednako zanimljivo vidjeti koliko i komu su sve plaćali i s kim poslove sklapali gradski čelnici u borbi protiv koronavirusa i u drugim gradovima, pa tako i u Šibenku, no takvih istraživanja za sada nema.

Prema pisanju Jutarnjeg lista točno 103 658 372 kuna iznos je koji je Grad Zagreb potrošio u borbi protiv koronavirusa. Toliko je Grad, naime, stavio na raspolaganje za nabavu medicinske opreme, zaštitne maske, ogrtače, dezinficijense, toplomjere i testove za koronu od početka epidemije do danas, navodi dnevnik.

Ovaj dosad nepoznati podatak može se iščitati iz zagrebačkog korona-troškovnika, dokumenta na 50 stranica Ureda za javnu nabavu s popisom svih poslova i tvrtki koje su, otkako je pandemija počela, dobavljale tu medicinsku opremu za zagrebačke gradske urede i poduzeća.

Budući da se zbog hitnosti situacije u većini slučajeva nije provodila klasična javna nabava, a ponekad ni to nije garancija pravilnosti, u tom je dokumentu, očekivano, šaroliko društvo dobavljača.

Tako je višemilijunske poslove nabave zaštitne opreme i medicinskih maski, među ostalima, dobila tvrtka na čijem je čelu Marijana Premužić, sestra bivšeg ministra graditeljstva, a sada saborskog zastupnika HNS-a Predraga Štromara. Našli su se i neki menadžeri, sin ruskog tajkuna, bivši predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, ali i poneki snalažljivi poduzetnici koji su biznis u krizi spretno "prešaltali" na nabavu medicinske opreme.

Recimo, tvrtka 28-godišnjeg Zhana Belayja, mladog poduzetnika iz obitelji ruskih financijaša i vlasnika dvorca kod Pazina, nabavljala je specijalne nano maske za Gradski ured za zdravstvo u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Našla se i tvrtka za audio opremu i rasvjetu Alexa Nardina, bivšeg DJ-a i "gurua zagrebačkog noćnog života", koja je dobavljala zaštitne maske iz Kine, a isto je činila i tvrtka Delmerion koja je svojevremeno napravila dobar biznis s fidget spinnerima.

Dosad je Grad Zagreb, kako se vidi iz dostupne dokumentacije, sklopio ukupno 270 poslova nabave razne medicinske opreme. U najvećem su broju to zaštitne maske, zaštitna oprema, rukavice, ogrtači, dezinficijensi, PCR testovi, toplomjeri, a sve je to dobavljalo dvjestotinjak domaćih tvrtki.

Iz Grada su ipak upozorili da je iznos od 103 milijuna kuna tek procijenjena vrijednost nabave, a to ne znači da je toliko stvarno potrošeno. Prema evidenciji Ureda za javnu nabavu, kako su kazali za Jutarnji list, zasad je ugovoreno oko 80 milijuna kuna poslova, neki se možda i neće realizirati, a dio će biti realiziran u iduće dvije godine.

25. siječanj 2022 07:51