StoryEditorOCM

Zaštita dostojanstva svake osobe zajednički je zadatak i obveza prema svim žrtvama Holokausta

27. siječnja 2019. - 15:47

Hrvatska Vlada u nedjelju se pridružila obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, u znak sjećanja na oslobođenje najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz–Birkenau 1945. godine te poručila kako je zaštita dostojanstva svake osobe zajednički zadatak i obveza prema svim žrtvama Holokausta, kao i da je o bezumnoj tragediji židovskog naroda diljem okupirane Europe osobito važno educirati mlade, naročito u školama.

- Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta svijet s pijetetom prisjeća najmračnijeg razdoblja u ljudskoj povijesti – sustavnog progona, genocida i strašne patnje ponajprije židovskog naroda, kao i ostalih žrtava nacističkog režima. Holokaust je u svojoj ishodišnoj ideji potpuna negacija humanosti, kao i svih kulturnih i civilizacijskih postignuća te temeljnih moralnih vrednota čovječanstva.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prilika je za odavanje poštovanja prema milijunima nedužnih žena, muškaraca i djece ubijenih samo zato što su bili drugačije vjere ili nacije. O neizrecivoj patnji, ponižavanju i umorstvu milijuna nevinih žrtava, te bezumnoj tragediji židovskog naroda diljem okupirane Europe osobito je važno educirati mlade, naročito u školama.
To se odnosi i na NDH, posebno na ustaški logor Jasenovac i druge, u kojima su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. Prilika je, također, da se oda priznanje hrvatskim Pravednicima među narodima, njih 117, koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata izložili vlastite živote da bi spašavali svoje sugrađane židovske vjere.
Jedino osviješteni mladi ljudi, koji nisu uskraćeni za pouke iz povijesti, moći će graditi moderno društvo, oslobođeno svakog oblika mržnje i netrpeljivosti, u skladu s demokratskim i europskim vrijednostima,  stoji u priopćenju Vlade.

Vlada u priopćenju ističe i kako to bolno razdoblje za čovječanstvo treba služiti kao trajna opomena i obveza kako bismo budućim naraštajima ostavili Hrvatsku okrenutu prema budućnosti, zemlju u kojoj se učvršćuju i gaje vrijednosti međusobnog razumijevanja i poštovanja, u kojoj ne smije biti mjesta isključivosti, netoleranciji i nasilju, pogotovo ako se temelji na nacionalnom porijeklu ili vjerskom uvjerenju.

- Stoga daljnje učvršćivanje slobode i jednakosti svih ljudi, kao i zaštita neotuđivog dostojanstva svake osobe, treba biti zajednički zadatak i obveza prema svim žrtvama Holokausta", poručuje Vlada.

Rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz 2005., 27. siječnja proglašen je Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Holokausta, kojim se obilježava uspomena i odaje počast stradalima u genocidu u kojem je ubijeno oko šest milijuna Židova.
Kroz svoje članstvo u Međunarodnom savezu za sjećanje na Holokaust (IHRA) i kroz sudjelovanje u brojnim drugim inicijativama, Hrvatska aktivno djeluje na području obrazovanja i istraživanja o Holokaustu, kao i u pogledu komemoracije tog najstrašnijeg zločina u povijesti čovječanstva.

17. travanj 2024 19:36