StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvlada zabrinutost

Zarazniji britanski soj koronavirusa pronađen i u Češkoj. Sad se već proširio na 55 zemalja svijeta i gotovo sve naše susjede

Piše Anita Belak- Krile
18. siječnja 2021. - 22:18

I Češka, koja je među europskim zemljama najviše pogođenim   epidemijom koronavirusa, potvrdila je pojavu novog, zaraznijeg britanskog soja korone.

Ministar zdravstva Jan Blatny izjavio je kako smatraju da se u oko deset posto zadnjih slučajeva zaraze radi o novom soju.

"Njegovo brže širenje znači da će prije ili kasnije prevladati nad sporijim tako da imamo nekoliko mjeseci za snažniji odgovor - rekao je Blatny objašnjavajući  kako će i dalje zadržati stroge epidemiološke mjere i stanovništvo nastojati procijepiti što je prije moguće.

Češki ministar je potvrdio da lockdown u zemlji ostaje do daljnjeg, kako bi se spasio zdravstveni sustav, te da će gotovo sve škole i većina trgovina biti zatvoreni. Bolnice u nekoliko regija na rubu su pucanja, većinom zbog nedostatka kreveta na jedinicama intenzivne njege i osoblja zbog zaraze i karantene.

S Češkom, britanski je soj virusa prijavljen u čak 55 država svijeta, među kojima su i mnoge u Europi ( Italija, Njemačka, Austrija, Francuska, Mađarska…).

"Mutirani virus je već u Mađarskoj, a ima ga i u drugim zemljama u okruženju. Ako virus inficira 100 ljudi, mutirani će 170″, komentirala je prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike "Dr. Fran Mihaljević".

Kod nas britanski soj nije još evidentiran, no to ne znači da ga nema. Kao što je poznato analiza uzoraka koronavirusa prikupljenih iz raznih dijelova Hrvatske za sada nije otkrila prisutnost engleskog soja SAR-CoV-2 virusa, no otkrila je postojanje škotskog soja koji je također zarazniji od onoga iz Wuhana.

- Dobra je vijest da u šezdesetak analiziranih uzoraka nismo pronašli ni jedan koji bi odgovarao brzoširećem soju N501Y pronađenom u studenome u Engleskoj. To ne znači da taj soj nije prisutan u Hrvatskoj, no u ovom trenutku vjerojatnost da je dominantan je razmjerno mala – kazao je prof. dr. Kristian Vlahoviček s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.  Vlahovček je voditelj interdisciplinarnog tima hrvatskih znanstvenika i liječnika koji su sekvencirali ukupno šezdeset uzoraka virusa SARS-CoV-2, prikupljenih u Zagrebu i na sjeveru Hrvatske.   

Osim britanske varijante, znanstvenike brine južnoafrički i brazilski soj zbog brzine širenja. Dobra je vijest što dosad  nema potvrde da se radi o sojevima koji izazivaju teže simptome bolesti iako se šire kao i britanski i do 70 posto brže.

Južnoafrička varijanta stigla je u 22 države svijeta, a brazilska je osim u Brazilu detektirana i u Japanu.

24. travanj 2024 03:22