StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPORUKA IZ BiH

Zamjerke ogorčenih turista: Isti apartman je prošle godine bio 70, a ove 90 eura! Dočekale su nas fleke na posteljini, strah nas je i cipelarenja i bezobrazne skupoće

Piše R. N.
24. srpnja 2019. - 10:58

U tekstu pod naslovom "Hoće li visoke cijene uništiti sezonu na hrvatskoj obali?" novinar Al Jazeera Midhat Dedić piše da bi
"milijun razloga moglo biti što turisti jače platežne moći zaobilaze hrvatsku obalu u značajnom postotku".

Navodi i da BiH turisti izbjegavaju hrvatsku obalu zbog bezobraznih povećanja cijena bez realnog pokrića.

Novinar navodi i svoj konkretan primjer:

- Gospođo, prošle godine smo u istom periodu boravili kod vas pet noći u apartmanu (dvoje odraslih i dvoje djece) i želimo ga ponovo za 7 noći po istoj cijeni od 70 eura - predstavljam se preko telefona makarskoj gazdarici  i podsjećam da smo i godinu ranije bili kod njih.

- Sićam se, šjor, ali taj apartman je sada 90 eura po noći… ako vam odgovara.

Izrekla je to, piše novinar,  mirnim tonom osobe sa niskim krvnim tlakom ili nekog kome je svejedno kakav će biti epilog aranžmana.

"Prije nego sam sebe strpao u kategoriju stare vreće za nabijanje izbrisao sam broj i adresu makarske gospođe", kaže novinar, te dalje citira i sugovornike: 

Bišćanin Alen koji je sa djecom i partnericom u sedam dana obišao više dalmatinskih gradova, a energični je i strasni turistički hedonist koji uživa u svemu što je lijepo i dobro i spreman je platiti opisuje svoje ovogodišnje obalsko iskustvo novinaru Al Jazeera.

"Apartman za nas četvero je 120 eura, što je vrhunac bezobrazluka, ako istovremeno znaš da je apartman u Beču na kilometar-dva od Šenbrunške palače 69 eura na Bookingu.

Tragično je ako će se Zadar ili Makarska cijenama natjecati sa europskom metropolom na Dunavu.

Hrvatska obala je prazna, Hrvati ljetuju u Turskoj, jer im je isplatnije i tamo ih drže kao malo vode na dlanu. Ovdje misle da trebamo biti zadovoljni što nam nude more i sunce, kao da su oni osobno sudjelovali u građenju mora i instaliranju sunca na nebo.

Nekada sam na uključivanje na magistralu čekao desetke minuta, a sad je ova putna trasa prazna", govori Alen.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Jedan drugi novinar iz BiH je pak na Faceboku napisao, među ostalim, i ovo: 

"Kad odeš na odmor u Tursku primjerice za povoljne pare dobiješ prostrane i vrhunski uređene plaže, ogromne bazene na kojima čitav dan imaš raznorazne sadržaje, od sportskih igara do animatora, nepregledne količine hrane dostupne 24 sata, pored glavnog još nekoliko restorana s nacionalnim kuhinjama, instruktore i zabavljače za djecu pa da i roditelji mogu imati mira.

Kino salu, masaže, sve moguće sportske terene, vrhunsku čistotu, vrhunsku organizaciju i vrhunski ljubazno i profesionalno osoblje koje pleše za tebe 24 sata, masaže, saune, sportska takmičenja predstave, svirke, itd...

To sve samo u sklopu hotela, kad platiš imaš pravo sve to neograničeno koristiti, a oduzelo bi dosta vremena da pišem kako su im tek gradovi sjajni", napisao je novinar i 'okomio' se na Dalmaciju: 

- U Dalmaciji (namjerno kažem Dalmaciji, a ne Hrvatskoj jer je Istra ipak puno pristojnije mjesto), za iste te pare dobijaš kakav poluraspali hotel koji još od Tita nije okrečen u boljem, a u gorem slučaju kakav betonski pansion s bubašvabama i flekama po posteljini.

Od sadržaja imaš kamen i more, eventualno nekog lokalca na sintisajzeru koji ti zavija Magazin, a osoblje te tretira otprilike kao HVO zarobljenika Armije BiH.

Doduše, nisu isključene šanse ni da će te Torcida iscipelariti ukoliko procijene da si posjetitelj neprimjerene rasne ili etničke pozadine, a u tu su kriteriji krajnje fleksibilni u zavisnosti od količine alkohola.

I ko bi normalan u takvom izboru birao Hrvatsku? Čak ni mi Bosanci nismo više toliko siromašni, a ni ludi - napisao je novinar čiji su status prenijeli i mediji, a onda ga je on - izbrisao. 

NIkakva ponuda

„Bili smo u Zadru i okolici i relativno smo zadovoljni. More i sunce su super ali je ponuda nikakva.

Čovjek kada dođe na more htio bi negdje otići, probati nešto novo, vidjeti ali toga nema u ponudi. Međutim, primijetio sam i kako je dosta skupo.

Jest da mi živimo u Londonu i zarađujemo tamo, ali su cijene ipak dosta visoke.

Znam dosta prijatelja koji su dolazili na more u Hrvatsku i poslije svega što su vidjeli odlučili si negdje dalje ljetovati gdje za isto ili manje novaca mogu dobiti više“, rekao  je Al Jazeeri Dalibor Jović koji u Londonu živi godinama govoreći o svojem ovogodišnjem odmoru na Jadranu.

20. travanj 2024 12:52