StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREMIJER PLENKOVIĆ

Zakon o trgovini donesen je uz većinsku potporu radnika i dogovor sa sindikatima

Piše HINA
10. kolovoza 2023. - 21:36

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak na Hvaru da je Zakon o trgovini napravljen tako da prođe test ustavnosti te izrazio čuđenje kampanjom koja se protiv tog zakona vodi proteklih dana.
"Moram priznati da sam iznenađen cijelom tom kampanjom koja traje proteklih nekoliko dana", rekao je premijer, refeirajući se na odluku nekih gradova i općina da blagdan Velike Gospe proglase sajamskim danom.
Ustvrdio je da to što su se poklopili Dan pobjede u subotu i potom nedjelja nigdje na obali nije predstavljalo problem jer su u nedjelju dućani diljem hrvatske obale i sedam županija bili otvoreni.
"Ta nekakva sada naknadna pamet da smo napravili što se tiče ovih koji proglašavaju sajamske dane, mogu. Na mnogim mjestima je Velika Gospa fešta pa onda možemo reći i da je sajamski dan. Ali s druge strane čuditi se gdje Njemačka, Austrija i mnoge druge zemlje godinama imaju neradne nedjelje, ne rade praznicima, ne vidim u čemu je problem", rekao je premijer.
Za Zakon o trgovini rekao je da je dobar, balansiran i donesen uz puno konzultacija i uz većinsku potporu radnika, posebice u trgovini te i uz dogovor sa sindikatima. Kazao je kako mu se čini da je taj zakon ovaj puta napravljen na način da će proći test ustavnosti.
Još je jednom osudio huliganizam u Grčkoj i istaknuo da je bio u kontaktu s primjerom Kyriakosom Mitsotakisom. Ustvrdio je da su premijer i grčke institucije dobile dovoljno rano informacije o mogućnosti dolaska navijača koji su potencijalno mogli napraviti problem.
"Oni su već smijenili šest ili sedam ljudi, dogodilo im se to da nisu pratili tu skupinu navijača kako je trebalo", rekao je premijer, dodavši da je svakodnevno na liniji s veleposlanikom Sunkom u Ateni koji je danas posjetio hrvatske državljane. "Svi su korektni u smislu tretmana grčke policije. Vidjet ćemo što će odlučiti sud", kazao je.
Plenković se na Hvaru sastao s gradonačelnikom Rikardom Novakom, gradonačelnikom Staroga Grada Antonijom Škarpom, načelnikom Općine Jelsa Nikšom Peronjom te načelnikom Općine Sućuraj Ivanom Slavićem.
Nakon sastanka je uručio Ugovore iz Poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata jedinicama lokalne i regionalne samouprave Starom Gradu za projekt adaptacije prostora za pripremu hrane Dječjeg vrtića Sardelice, Hrvatskom vodovodu za projekt izgradnje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Jelsa-Vrbovska i Stari Grad te Gradu Hvaru za projekt uređenja pomoćnih prostorija Sportsko-društvenog centra Tenis.
Podsjetio je da su u novoj financijskoj perspektivi osigurali 150 milijuna eura za otoke, a Splitsko-dalmatinska županija će dobiti 35 milijuna eura jer žele što bolji razvoj i povezivanje otoka sa kopnom i drugim otocima.
 

27. travanj 2024 08:30