StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMladi naveliko kockaju

Zabrinjavajući podaci: sportske kladionice obilazi svaki treći srednjoškolac; Razlike nema između gradova i sela

26. listopada 2018. - 12:21

Čak 35 posto hrvatskih srednjoškolaca barem jedanput tjedno obilazi sportske kladionice, a dobar dio se redovito kladi na sportske rezultate što je prilično zabrinjavajući podatak.

Pri tome nema razlike između gradskih i seoskih sredina. Jedan od razloga zašto je tomu tako leži u činjenici što je sportsko klađenje mladima ne samo najatraktivnije, već i najdostupnije bez obzira na stupanj urbaniziranosti njihovog okruženja.

Klade se on-line i u ovom području imamo dosta veliki problem takozvanih ilegalnih priređivača koji nemaju licencu za priređivanje igara na sreću, pa time ne podliježu zakonskim provjerama niti pribjegavaju minimumu provjera u smislu autentifikacije igrača preko OIB-a.

Još poraznija je činjenica što 13 posto učenika srednjih škola ima ozbiljnih problema povezanih s kockanjem, što je značajno više od europskog prosjeka. U europskim državama, naime, taj postotak varira između 4 i 8 posto, dok je u nekim zemljama Europske unije broj mladih kod kojih je uočen takav problem manji od 2 posto.

Istaknuo je to Neven Ricijaš, izvanredni profesor na Odsjeku za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na početku trodnevne edukacije za implementaciju programa prevencije kockanja mladih "Tko zapravo pobjeđuje?" koja je u "Solarisu" okupila 30-ak stručnih suradnika i nastavnika srednjih škola s područja Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.

Rizično ponašanje

- Projekt "Kockanje mladih u Hrvatskoj" provodi se od 2010. godine, a povratne informacije vezane uz primjenu i učinkovitost ovog preventivnog programa su izvrsne. Ključno je da nastavnici, roditelji i druge odrasle osobe u svakodnevnom okruženju djece i mladih na vrijeme i pedagoški ispravno reagiraju na prve znakove rizičnog ponašanja, što je i jedan od najvažnijih ciljeva ove edukacije - kazao je Ricijaš.

Program i edukacije, inače, podržava i Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS). Razvojem tehnologije, po riječima Matee Mateković, tajnice Udruge, mladi su više izloženi razvoju rizičnih ponašanja.

- Ta su im sredstva dostupnija, dostupnije su im i legalne i ilegalne platforme. Kao priređivači igara na sreću već dugi niz godina sudjelujemo u ovakvim i sličnim društveno odgovornim projektima i iznimna nam je čast i zadovoljstvo što smo ostvarili odličnu suradnju s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Prošle smo godine podržali ovakav projekt koji se održao u Osijeku za područje pet slavonskih županija. Ove godine smo u Šibeniku. Prije mjesec dana održali smo i edukaciju za naše zaposlenike u Zagrebu. S obzirom na to da kao priređivači igara na sreću imamo određenu društvenu
odgovornost, konstruktivnim djelovanjem kroz edukaciju želimo doprinijeti lokalnoj zajednici, a posebno djeci i maloljetnicima. HUZIS će nastaviti podržavati sve projekte koji promoviraju odgovoran pristup igrama na sreću, što je ujedno i najvažnija smjernica našeg djelovanja - rekla je Mateković.

02. svibanj 2024 21:22