StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPovijesni paket-aranžman

'Za dom spremni' odlazi u povijest, neće se više smjeti koristiti nigdje u Hrvatskoj? Konačna odluka o ustaškom simbolu za nekoliko mjeseci, evo kako bi Plenković mogao umiriti radikalnu desnicu

Piše Marina Karlović-Sabolić
9. rujna 2017. - 10:51

Kompromis oko HOS-ove ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" mogao bi biti tek privremene naravi. Predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, akademik Zvonko Kusić najavio je da će to tijelo svoj pravorijek najvjerojatnije donijeti prije prvobitno postavljenog roka u ožujku.

To znači da uskoro možemo očekivati odluku o tome koji će simboli diktatorskih režima, koji su se izmjenjivali na tlu Hrvatske u 20. stoljeću, biti izrijekom stavljeni izvan zakona.

Sudeći po izjavama premijera Andreja Plenkovića i ministra uprave Lovre Kuščevića, pozdravu "Za dom spremni" ne piše se dobro i nije isključeno da se upravo on nađe na listi zabranjenih u javnoj upotrebi u Republici Hrvatskoj. Ako do zabrane dođe, to bi značilo da "Za dom spremni" neće više moći biti ni dio grba braniteljskih HOS-ovih udruga, kao ni sporne ploče koja je u četvrtak iz Jasenovca premještena u Novsku.

Ping-pong s registracijom

Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji takvu je odluku donio još 2016. godine, nakon što je Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga grada Varaždina zatražila registraciju svojeg Statuta. U odbijenici je navedeno da je "općepoznato da se uzvik 'Za dom' uz pozdrav 'Spremni' koristio kao službeni pozdrav totalitarnog režima Nezavisne države Hrvatske te je kao takav ukorijenjen kao simbol rasističke ideologije, uz izraženi prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti". U rješenju se konstatira da je Statutom utvrđen opis pečata i znaka u suprotnosti sa Zakonom o udrugama i Ustavom Republike Hrvatske. Na to se rješenje udruga HOS-ovaca iz Varaždina žalila Ministarstvu uprave, koje je u travnju 2017. godine predmet vratilo na ponovni postupak nadležnom uredu.

Problematično bi moglo biti i slovo "U", kao simbol fašističkog režima koji je, pod vodstvom Ante Pavelića i uz potporu Adolfa Hitlera, uspostavljen 1941. na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i nacistički pozdrav s uzdignutom desnicom s kojim se najčešće poigravaju adolescenti na sportskim tribinama. Zabrana bi se lako mogla odnositi i na postavljanje spomenika, isticanje postera, uzvikivanje imena, ali i nazive ulica ustaških dužnosnika, među njima i Jure Francetića, Rafaela Bobana, Mile Budaka...

No, teško je da će se Vijeće, a i zakonski akti koji budu slijedili njegove zaključke, referirati samo na simbole koji naslijeđe vuku iz razdoblja krvave vladavine Nezavisne države Hrvatske. Sada je već prilično jasno da će arhitekti nove povijesne istine pokušati napraviti ravnotežu, te da će zabranu implementirati i na simbole komunizma, koji je u Titovoj Jugoslaviji bio jedina javno dopuštena ideologija. Tu, međutim, nastaje problem. Iako radikalna desnica na tome inzistira, izvan zakona, po svemu sudeći, neće biti moguće staviti zvijezdu petokraku. Ne nakon što je Europski sud za ljudska prava 2008. donio odluku da je mađarskom političaru Attili Vajnaiu, koji je na jednom skupu u Budimpešti nosio zvijezdu petokraku i zbog toga zaradio kaznu, prekršena sloboda izražavanja. U svojem obrazloženju Europski sud izrijekom je naveo da se zvijezda ne može promatrati kao simbol koji predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, kao što je to implicirala mađarska vlada.

Zvijezda ostaje
 
Zvijezda, prema pravorijeku Europskog suda, simbolizira i međunarodni radnički pokret, borbu za pravednije društvo, kao i određene zakonske političke stranke aktivne u različitim državama članicama. Bez obzira na zagrebačku epizodu s Trgom maršala Tita, teško je očekivati i zakonsku zabranu nošenja, primjerice, slika i bedževa s likom Josipa Broza. Osim što je bio komunistički diktator, on je predvodio antifašistički pokret koji je Hrvatskoj vratio Dalmaciju i Istru. Što bi ga ipak, na užas hrvatske desnice, moglo ostaviti s ovu stranu zakona.

"Nastradati" bi zato mogao srp i čekić, kao ideološki simbol diktature proletarijata koji su i ostale istočnoeuropske zemlje stavile u istu ravan s nacističkim kukastim križom. Mađarska, Poljska, Litva i Latvija zabranile su još i himnu SSSR-a, države na gusjenicama čijih je tenkova u tim zemljama uvezen komunizam. Uskoro bismo mogli vidjeti čeka li ista sudbina i "Hej, Slaveni", himnu propale Jugoslavije koju u javnom prostoru Hrvatske ionako više nitko ne pjeva.
 
 

04. svibanj 2024 03:38