StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRANE AGENCIJE O NEPRAVOMOĆNOJ PRESUDI SANADERU I HERNADIJU

Za 10 milijuna eura prepustio MOL-u odlučujući glas u INA-i?

30. prosinca 2019. - 21:05

ZAGREB, 30. prosinca 2019. (Hina) - Vijest o nepravomoćnoj presudi za korupciju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku mađarske tvrtke MOL Zsoltu Hernadiju koji su osuđeni na šest i dvije godina zatvora prenijelo je u ponedjeljak više stranih agencija, ističući pritom da hrvatski sud nije prihvatio zaključke neovisne Komisije UN-a.
Bivši šef hrvatske vlade i izvršni direktor mađarske energetske tvrtke u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL. Prema riječima sutkinje zagrebačkog Županijskog suda, Sanader se s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju hrvatske naftne tvrtke Ine.
"Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora", ustvrdila je sutkinja obrazlažući presudu.
Mađarska novinska agencija MTI prenosi reakciju mađarske tvrtke koja izražava "razočaranje" presudom, navodeći da su mađarski sudovi, ali i nezavisna Komisija UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), ustvrdili da u slučaju Ina-MOL nije prekršen zakon.
"Razočarani smo, ali ne i iznenađeni", priopćio je MOL, tvrdeći da "ovo nije prvo nepošteno suđenje koje se vodilo u Hrvatskoj".
MOL, kako prenosi MTI, odbacuje optužbe za korupciju te će se nastaviti braniti protiv "neutemeljenih optužbi".
Srbijanski Tanjug se također osvrće na reakciju mađarskog MOL-a, koji u priopćenju, uz ocjenu UNCITRAL-a, također podsjeća da se presuda Sanaderu i Hernadiju temelji na "jednom svjedoku koji se u ponovljenom postupku u potpunosti dokazao nepouzdanim i nevjerodostojnim".
Tanjug, između ostaloga, prenosi da Hernadi i dalje ima potpuno povjerenje svih odbora MOL Grupe.
Agencija Beta piše da je nepravomoćna presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i mađarskom direktoru objavljena pred praznom klupom za optuženike jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru.
AFP prenosi riječi tužitelja Tončija Petkovića da je "Sanader kao najviši državni dužnosnik doveo u opasnost vitalne gospodarske interese Hrvatske".
Agencija ističe da je Sanader najviši politički dužnosnik osuđen za korupciju od kada je Hrvatska proglasila nezavisnost od bivše Jugoslavije 1991., ali i da je borba protiv korupcije bio jedan od ključnih čimbenika za pristup Hrvatske Europskoj uniji 2013.
Reuters prenosi riječi predsjednika suda Ivana Turudića da je za Hernadijem raspisan "europski uhidbeni nalog te da bi Mađarska trebala po njemu postupati".
Agencija podsjeća da ova presuda nije konačna te da je na nju moguće uložiti žalbu, ali i ističe da je današnja presuda "novo poglavlje u pravnoj sagi koja traje već gotovo jedno desetljeće".
Sanader je u prvom postupku pravomoćno osuđen na osam i pol godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme Domovinskog rata. Na ponovljenom suđenju za to nedjelo osuđen je na dvije i pol godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme provedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.
No, u travnju je ponovo zatvoren jer mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska pa je i presudu u aferi Ina-MOL dočekao iza rešetaka.
Još uvijek mu traje suđenje u aferi Fimi media, gdje je također u prvom postupku nepravomoćno osuđen, ali je presudu na devet godina zatvora ukinuo Vrhovni sud.
(Hina) xvk ymaš

18. travanj 2024 05:36