StoryEditor
Hrvatska i svijetNova pravila

Youtube uklanja snimke koji veličaju nacističku ideologiju, nasilje i sadržaje što poriču Holokaust

5. lipnja 2019. - 23:22

YouTube je danas objavio da će ukloniti sav sadržaj koji poriče Holokaust i ostale "dokumentirane nasilne događaje", što je veliki preokret u politici te tvrtke suočene s kritikama da promovira govor mržnje i nasilje, javlja Reuters, a prenosi Hina.

Mrežna usluga za razmjenu videa u vlasništvu Googlea također je najavila da će ukloniti snimke koje veličaju nacističku ideologiju i promoviraju skupine koje vjeruju u svoju nadmoć nad drugima. Uz to, uklonit će se profili autora videa koji se više puta usprotive novoj politici YouTubea, čak i ako je izravno ne prekrše.

YouTube je putem bloga razjasnio da bi nova pravila mogla utjecati i na one korisnike koji pretražuju takav sadržaj s ciljem da "nauče prepoznati mržnju te da se bore protiv nje".

Pravila bi mogla uzrujati zagovornike slobode govora koji tvrde da se govor mržnje ne bi trebao cenzurirati. Jonathan Greenlatt, čelnik Antidifamacijske lige koja se bori protiv antisemitizma, rekao je da je ta organizacija apelirala na YouTube da promijeni pravila.

- Iako je ovo važan korak unaprijed, on nije dovoljan i nužno je uvesti još novih promjena na YouTubeu i drugim tehnološkim kompanijama kako bi se na odgovarajući način borile protiv mržnje i ekstremizma- zaključio je Greenlatt, a posredstvom Reutersa prenijela Hina.

01. kolovoz 2021 19:16