StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetozbiljno upozorenje

WHO: Koronavirus je peti po redu uzročnik smrti u Europi, odnosi više od 1000 života na dan. Odlučne mjere su apsolutno nužne da bi se spasili životi

Piše Hina
15. listopada 2020. - 18:26

Odlučne mjere su "apsolutno nužne" kako bi se spasili životi, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dok se Europa bori s drugim valom epidemije covida-19.

Koronavirus je peti po redu uzročnik smrti u Europi, gdje odnosi više od 1000 života na dan, rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge na tiskovnoj konferenciji u četvrtak.

"Vrijeme je da pojačamo napore. Poruka vladama je: Ne oklijevajte poduzeti blaže mjere kako bi se spriječilo donošenje bolnih i štetnih mjera kakve smo vidjeli u prvom valu", rekao je.

Izjava dolazi u času kada milijuni ljudi u europskim prijestolnicama i u drugim gradovima moraju živjeti pod novim strogim mjerama.

No situacija nije tako loša kao što je bila u ožujku i u travnju, dodaje WHO.

Broj smrtnih slučajeva zbog covida-19 sad je pet puta manji nego u ožujku i u travnju, kada je prvi val pogodio kontinent, rekao je Kluge.

Jedan od razloga za porast broja zaraženih zadnjih tjedana jest što je više mladih na testiranju pozitivno na virus, rekao je, dodajući da je stopa smrtnosti niža zbog toga što manje mladih umire od covida-19 nego starijih.

Od subote u Londonu će biti zabranjeno okupljanje na otvorenom, a u devet francuskih gradova uvodi se policijski sat. U srijedu je djelomična četverotjedna karantena uvedena u Nizozemskoj, a Češka gradi prvu poljsku bolnicu za pacijente oboljele od koronavirusa.

Njemačka, Češka i Katalonija u Španjolskoj također su uvele restrikcije zbog širenja infekcije, a dužnosnici upozoravaju da bolnicama prijeti opasnost od prevelikog broja pacijenata.

U međuvremenu, europska povjerenica za zdravstvo pozvala je čelnike EU-a koji u četvrtak sudjeluju na samitu u Bruxellesu da "učine sve što je potrebno" kako bi se "spriječila sveopća karantena" a čelnica EK Ursula von der Leyen pozvala ih je da dogovore pravila o izolaciji i testiranju.

"Moja prva poruka zemljama članicama danas je poruka o potrebi žurnog djelovanja. Nemamo vremena. Svi moramo učiniti sve što je potrebno kako bi se spriječile razorne posljedice sveopće karantene s društvenog, gospodarskog i zdravstvenog gledišta", rekla je europska povjerenica Stella Kyriakides na tiskovnoj konferenciji, u trenutku kada Europa zbog širenja pandemije pooštrava zdravstvene mjere.

Izrazila je "veliku zabrinutost" zbog "sve bržeg rasta stope zaraženosti diljem EU-a", napose porasta broja hospitalizacija, težih oblika bolesti i broja smrtnih slučajeva.

"Moramo se pripremiti za sljedeće korake", dodala je dužnosnica, iznoseći prijedlog Komisije o koordiniranju strategije cijepljenja.

"Trend nećemo moći preokrenuti od danas do sutra, čak ni s cjepivom, ali svi moramo biti spremni", istaknula je.

Na zajednička pravila o karanteni i testiranju kako bi se prekinula konfuzija pozvala je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Stanje u Europi postaje zabrinjavajuće, ali zemlje EU-a barem su se dogovorile o zajedničkom sustavu "semafora" koji im kazuje dolaze li putnici iz sigurnih ili rizičnih regija.

"Mislim da je također potrebno da se postigne dogovor o vremenu izolacije ili potrebi testiranja. I tu pozivam sve uključene da se pronađe dogovor. To je važno", kazala je Von der Leyen novinarima prije početka dvodnevnom samita EU čelnika.
 

27. rujan 2023 06:00