StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetizborni kongres pučana

Vučić ipak ne dolazi u Zagreb, kaže da je odustao zbog medijske hajke koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega: Pojedini krugovi ne mogu se naviknuti na snažniju ulogu Srbije 

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. studenog 2019. - 13:42

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ipak se povukao. I, prema posljednjim informacijama, ne dolazi na izborni kongres Europske pučke stranke koji će se u Zagrebu održati od 19. do 21. studenog.

Plenkovićeva i Vučićeva stranka ruku pod ruku na kongresu europskih pučana: kako je došlo do toga da je HDZ domaćin ljudima koji nikad nisu odustali od pretenzija na hrvatski teritorij? Pa, zaključeno je da imaju iste vrijednosti

U kuloarima se spominje informacija da je Vučić odustao od dolaska nakon sugestije iz vrha EPP-a. Sam Vučić, pak, tvrdi, da ne dolazi zbog “medijske harange” koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega.

U pismu predsjedniku Europske pučke stranke Josephu Daulu Vučić navodi upravo taj razlog.

- Tjednima unazad traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mojeg dolaska u Zagreb. Nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu naviknuti na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički više nije na koljenima - napisao je Vučić, a prenio Blic. Srbijanski predsjednik naveo je pritom da nije 'ni malo nije strašljiv', da je puno puta 'odoljevao takvim napadima' i 'odgovarao na organizirane napade'.

- Također, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donijelo značajne bodove u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji dio politike koju predstavljam, a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti. Istovremeno, ni na koji način ne želim da utječem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj. Zbog svega navedenog, obavještavam vas da neću prisustvovati našem Кongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da mijenjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti – zaključio je Vučić.

I time izravno pomogao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, i HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović. Prvi se neće trebati nikome opravdavati jer dan nakon obljetnice pada Vukovara ugošćuje srbijanskog predsjednika koji negira zločine koje su jedinice srpske vojske počinile u Hrvatskoj. Ona se, pak, neće trebati braniti od kritika da je i sama svojedobno pozvala Vučića u Zagreb.

Bez da je on pomogao u pronalasku iti jednog nestalog hrvatskog građanina.

Što, u odsutnim trenucima predsjedničke kampanje, može biti presudno za pobjedu. Jednako kao i za poraz.

 

20. travanj 2024 13:54