StoryEditorOCM

Vrijeme će biti sve gore; Pomorcima se preporučuje da traže sigurnu luku, u Zagori će temperatura jako pasti

Piše Šibenski.hr
18. studenog 2022. - 17:32

U subotu 19. listopada će biti umjereno do pretežno oblačno uz povremenu kišu, već od jutra mjestimice na Jadranu i predjelima uz njega. Poslijepodne i navečer u Dalmaciji ponegdje izraženi pljuskovi i obilna oborina, dok će u gorju, uz pad temperature, u noći kiša prijeći u snijeg, navodi DHMZ uz napomenu da susnježice može biti i u nizinama na zapadu zemlje.

image

D H M Z

U unutrašnjosti će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar. Umjereno i jako jugo popodne će na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji okrenuti na buru, a na krajnjem jugu na jak i prolazno olujan južni i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 2 do 6, na moru između 8 i 14, a najviša dnevna od 6 do 11 na kopnu te između 13 i 17 °C duž obale, navodi DHMZ.

image

DHMZ

A evo i konkretnije prognoze sutra za Dalmaciju: 

U subotu će najjači udari vjetra biti od 35-40 čvorova (65-75 km/h).

- Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - navodi se u prognozi za srednju Dalmaciju, a za južnu Dalmaciju navode ovo: 

image
Zvonko Pavić/Cropix

- Najjači udari vjetra 35-45 čvorova (65-85 km/h). Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - navodi DHMZ u predviđanjima za subotu.

A evo što kažu Norvežani u svojoj prognozi za vikend i cijeli sljedeći tjedan. Po njima se očekuju prve temperature od nule u Zagori, evo i detaljnih tablica za obalu, Zagoru i otoke:

image

YR NO

image

YR NO

image

YR NO

A evo što kažu meteorolozi za HRT

"Mnogo povoljnije neće biti ni za vikend tijekom kojeg je osim kiše, sa zahladnjenjem potkraj subote te tijekom nedjelje u gorju izgledan i snijeg.

Na Jadranu će prevladavati bura, na sjevernom dijelu i jaka, a u subotu na srednjem i južnom još jako jugo i južni vjetar.

U ponedjeljak većinom suho, na Jadranu i sunčano, ali i još hladnije, u unutrašnjosti uz moguć jutarnji mraz, na Jadranu prolazno umjeren sjeverozapadni vjetar.

Nove oborine mogle bi nas zahvatiti od utorka, na Jadranu ponovno uz jako jugo.", navodi  Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

27. travanj 2024 04:30