StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetseksistički ispad

‘Vrijeđanje žena i rušenje institucija nije doprinos rješavanju problema‘: izjave šibenskog poduzetnika izazvale kritike njegovih ženskih kolegica

Piše Šibenski.hr
17. prosinca 2020. - 09:07

Nakon gostovanja poduzetnika Hrvoja Bujasa kod Aleksandra Stankovića u emisiji Nedjeljom u 2, priopćenjem se oglasila i Hrvatska udruge poslovnih žena KRUG.

Podsjetimo, Bujas je, između ostalog, na HTV-u poručio kako Hrvatska gospodarska komora služi za uhljebljivanja ljubavnica i rođaka, a to je izazvalo gomuli komentara u javnosti. Neki su ga podržali, dok je drugima ta izjava seksistička i pretjerana.

Priopćenje Kruga prenosimo u cijelosti:

"Neugodno smo iznenađene uvredljivom i seksističkom izjavom gospodina Hrvoja Bujasa usmjerenom prema zaposlenicama HGK kao i poduzetnicima koji surađuju s Komorom, a među kojima je i naša Udruga.

akvu vrstu komunikacije, koja je poput javnog linča nad zaposlenicama HGK, niti možemo podržati, a nitirazumjeti. Vremena su izuzetno teška , budućnost nesigurna i neizvjesna, pa možemo razumjeti strah i frustraciju svakog poduzetnika. Ali hoćemo li vrijeđanjem žena nešto pomaknuti naprijed?

U to ne vjerujemo. Slažemo se da samo zajedničkim snagama možemo i moramo mijenjati naše poslovno okruženje i tako poboljšati društvo u kojem djelujemo pa smo spremne podržati svaku inicijativu koja će olakšati položaj poduzetnika .Gospodin Bujas je, kao mladi poduzetnik, pokrenuo i osvjestio u javnom prostoru probleme s kojima se poduzetnici suočavaju i koji se 25 godina bore s raznim negativnim stigmama, koje nemaju predznak kreacije i stvaranja novih vrijednosti i novih radnih mjesta.

Utoliko više nas čudi da u svojim izjavama upravo on stigmatizira određene skupine.Ali ne možemo odobriti rušenje institucija , pa tako ni HGK, institucije koja postoji više od 150 godina i koja je dio međunarodnih gospodarskih komora, Jadransko-jonske incijative i Mediteranskih komora.Kada imate jednu takvu instituciju , s komorama u gotovo svim gradovima , smatramo da je ne treba rušiti većdati konstruktivne prijedloge za njezinu modernizaciju i prilagodbu potrebama poduzetnika i poslovanju u 21. stoljeću.Kada se tome pridoda da je članarina za najveći broj poduzetnika od 42 kune, smatramo da svi pravni subjekti trebaju koristiti infrastrukturu HGK , znanje i vrijeme ljudi koje kroz članarinu plaćamo i koji će se zasigurno odazvati ako znamo što hoćemo.

Ako stalno rušimo, ne mijenjamo stvari većuvijek počinjemo ispočetka .Udruga Krugje udruga poslovnih žena i menadžerica Hrvatske koja postoji 25 godina, ima šest ogranaka u šest gradova: Dubrovnik, Split, Šibenik , Rijeka , Pula i Zagreb i 200 aktivnih članica koje su uz veliki rad i trud postigle rezultate u poduzetničkim vodama.

Naša suradnja s HGK samo nam je pomogla u realizaciji određenih projekata, a najviše u međusobnom povezivanju i povezivanju s poslovnim ženama drugih zemalja. Stoga jošjednom izražavamo žaljenje što se, u vremenu, u kojemu nemamo daha za međusobna prepucavanja, energija gubi na vrijeđanje, umjesto na smislene prijedloge, jer sustav ne može funkcionirati bez institucija. Naše je da ponudimo prijedloge kako bi institucije poput Komore, bile nešto bolji 'servis' i potpora.

Za svaki daljnji razgovor, ako je on usmjeren na konstruktivnu suradnju, stojimo na raspolaganju gospodinu Bujasu i njegovoj udruzi, kao i svim drugim poduzetnicima. Jer, na koncu, dijelimo iste probleme.", stoji u priopćenju kojeg je za udrugu Krug potpisala predsjednica Dragica Jerkov.

24. travanj 2024 23:59