StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetzima uzima predah

Vraćaju li se minusi i snijeg? Donosimo veliku prognozu, evo kakvo nas vrijeme čeka i što očekivati od veljače

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
23. siječnja 2024. - 18:06

Početak tjedna obilježile su zimske vrijednosti temperatura zraka u jutarnjim satima koje su se u meteorološkim zaklonima DHMZ-a u kontinentu spustile i ispod -14 C, a s vrijednostima jutarnjih minusa, bome ni Zagora nije puno zaostajala.

Neslužbeno, temperature su se u Zagori u ponedjeljak ujutro lokalno spustile i do vrlo hladnih -10 C. Šećer na kraju jednog kraćeg zimskog perioda, kojeg je obilježila prva donekle malo ozbiljnija snježna epizoda i temperature primjerene razdoblju godine u kojem se nalazimo, stigao je u noći kada se preko našeg područja brzo izmjestila jedna oslabljena fronta koja je donijela manju količinu oborina (meteorološka postaja na Marjanu zabilježila je tek 1,6 mm kiše) i dekorativno zabijelila dijelove Zagore, a (uglavnom bezopasnih) pahulja je jutros bilo i u nizinama Zagore. Spomenuta fronta vjerojatno je posljednji zimski trenutak u siječnju 2024., a za nove zimske prodore morat ćemo čekati veljaču, stoga slobodno možemo reći- zima uzima predah!

VRIME (SAVRŠENO) PO ANTICIKLONI

Današnjim danom otvaramo novo sinoptičko poglavlje zimske meteorološke novele koje će se, ne sumnjamo, svidjeti brojnim čitateljima. Naime, sa sjeverozapada Afrike nad „stari kontinent“ će se proširiti utjecaj jake anticiklone koja će do konca siječnja u Dalmaciji podržavati stabilno, suho i sunčano, ma savršeno vrijeme! Ipak, zbog neizravnog utjecaja hladne zračne mase nad istokom Europe, ne treba očekivati „eksploziju“ maksimalnih temperatura zraka (kakvoj smo svjedočili u drugoj polovici prošlog tjedna), već ugodne maksimalne dnevne temperature koje će prema predviđanju prognostičkih modela do konca tjedna za Split iznositi između 11-15 C, a maksimalne dvoznamenkaste temperature zraka će se bilježiti čak i u Zagori gdje ni jutra više neće biti toliko hladna kao proteklih dana. Dominantna strujanja zraka u Dalmaciji do kraja tjedna bit će sjeverna, ali posla za meteoalarm DHMZ-a zasigurno neće biti. S obzirom na povoljan utjecaj navedenih meteoroloških parametara, predviđamo savršene biometeorološke prilike i to ne samo do kraja ovog tjedna, već vrlo vjerojatno i do kraja mjeseca!

image

Pozitivna odstupanja temperature zraka do kraja siječnja u gotovo cijeloj Europi

EFFIS

DUGOROČNE PROGNOZE- HOĆE LI VELJAČA (PREVRTLJAČA) OSVJETLATI OBRAZ ZIMI?

Kratki izleti hladnoće u siječnju teško da će biti dovoljni da na kraju mjeseca, kad naši klimatolozi podvuku crtu, siječanj dobije prolaznu „zimsku ocjenu“, stoga sve su oči uprte u veljaču koja je po svom karakteru u našem narodu poznata kao „prevrtljača“, a kakva će ona zaista biti, za naše smo čitatelje analizirali dugoročni prognostički materijal Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena iz Readinga u Engleskoj (ECMWF). Na samom početku analize, skrećemo vam pažnju kako dugoročne prognoze zbog same udaljenosti prognoziranog razdoblja nisu u potpunosti pouzdan prognostički materijal te ih se kao takve ne smije uzeti „zdravo za gotovo“, već kao najizgledniji trend razvoja sinoptičke situacije iz današnje perspektive.

image

Jaka anticiklona

Meteociel.fr

U prvoj dekadi veljače ECMWF predviđa blaža pozitivna odstupanja temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka u Dalmaciji dok bi u kontinentalnom dijelu domovine ta odstupanja mogla biti i zamjetnija. Pozitivna odstupanja temperature zraka se u prvih 10-ak dana veljače očekuju u gotovo većem dijelu Europe, osim Skandinavije, kojoj ECMWF predviđa vrijeme hladnije od prosjeka. Kada je pak o oborinama riječ, model u prvim danima veljače signalizira suše vrijeme od višegodišnjeg prosjeka, a zatim oborine u okviru prosjeka ili malo više od prosjeka.

U ovom trenutku ECMWF ne signalizira neko ozbiljnije negativno odstupanje u veljači, ali vidljiv je trend normalizacije temperature zraka od sredine veljače pa je za sada najizglednije da bi veljača u tom periodu pokazala svoju „prevrtljivost“, a najmanja je vjerojatnost da je pokaže početkom mjeseca. Sve promjene kako u kratkoročnim, tako i u dugoročnim prognozama ćemo pomno pratiti i o svemu vas pravovremeno informirati.

VELJAČA U PUČKOJ METEOROLOGIJI

Uz svima dobro poznatu „veljača-prevrtljača“, izdvojili smo još neke meteo-pučke mudrosti o veljači;

-„Koliko je u veljači ljepih dana, toliko će do Jurjeva (23. IV.) past snjegova.“

-„Ako velja ne veljuje, onda marač (ožujak) oplakuje!“

-„Bolje je u veljači vidjeti po polju gladna vuka, nego u košulji čovjeka…“

„-Ako nema kiše u veljači, ne će biti ni pogače!“

-„Veljača velja, ožujak popelja.

02. svibanj 2024 00:52