StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNakon nesreće

Vozači Hitne pomoći u Šibeniku sirenama izrazili podršku kolegi; Udruga Hitna 194 za sljedeći tjedan najavila prosvjed ispred Remetinca

Piše Marin Dešković/JL
24. lipnja 2023. - 20:34
 Vozaci hitne pomoci su upalili sirene na vozilima u znak podrske za svojeg kolegu koji je pregazio maloljetnike na BundekuGoran Mehkek/Cropix

Udruga Hitna uživo 194 koja okuplja osoblje zaposleno u službama hitne medicinske pomoći najavila je za idući tjedan prosvjed ispred zatvora u Remetincu, a nakon što je njihovom djelatniku koji je prije dva dana na Bundeku ambulantnim vozilom prešao preko troje maloljetnika određen jednomjesečni istražni zatvor, piše Jutarnji list.

"Nakon odluke suda da se našem kolegi Mariju Macanu odredi 30 dana istražnog zatvora, udruga HITNA UŽIVO 194 za idući tjedan najavljuje prosvjed djelatnika hitne medicinske službe ispred zatvora Remetinec u Zagrebu.

Danas Mario, sutra MI!

Tomislav Petrušić", objavila je udruga na svojoj Facebook stranici. Inače u podne su u znak potpore njihovom uhićenome djelatniku djelatnici hitne pomoći širom Hrvatske uključili sirene na ambulantnim kolima, a Udruga je objavila i niz video-klipova na kojima se vidi kako djelatnici HMP-a svojim vozilima, premda imaju uključene sirene, na intervencije voze poštujući prometnu signalizaciju premda imaju pravo hitnosti prolaza.

"Od sada ovako gospodo! Sve po ZAKONU", naslovljeni su isječci kojima iz Udruge žele pokazati kako vozači vozila HMP zapravo djeluju u zakonskom limbu jer se od njih s jedne strane traži da što prije stignu do unesrećenih, dok im s druge strane za to prijete prometne sankcije.

Inače, Macanu, koji je na ročište doveden s lisicama na rukama, je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, a njegov odvjetnik Marin Ivanović je za medije izjavio kako mu se klijent nalazi u lošem stanju. Međutim sa Županijskoga suda u Velikoj Gorici su rekli kako je sudac istrage ocijenio da je određivanje istražnoga zatvora adekvatna mjera s obzirom na okolnosti počinjenja ovoga kaznenoga djela te su odbacili prijedlog obrane da se umjesto pritvaranja odredi neka blaža mjera poput oduzimanje vozačke dozvole.

Naime, sud je ocijenio osnovanim obrazloženje tužiteljstva prema kojemu je Macan postupao lakomisleno upravljajući vozilom kobne noći na Bundeku te da je propustio poduzeti sve potrebne radnje kako bi se uvjerio da nikoga neće ozlijediti. Sam Macan je pak, kako neslužbeno doznajemo, iznoseći svoju obranu ustvrdio kako nikoga od maloljetnika koje je pregazio nije vidio.

"Naravno da nikoga nisam htio pregaziti. Da su te cure samo mahnule ili digle ruku ili mi bilo kako signalizirale, ja bih se zaustavio. Bile su obučene u crnu odjeću, a na tome djelu Bundeka uopće nema rasvjete. Vozio sam najviše tri kilometra na sat, a kretao sam se uz brdo, te nisam dodavao gas kako ne bih proklizao.

Stalno sam gledao ispred sebe, no oko mjesta gdje smo bili parkirali nije uopće bilo ljudi", ispričao je Macan, dodavši da su svjetla na hitnoj pomoći bila upaljena no nije palio rotirke i sirene jer za to nije imao odobrenje liječnika. Kao što je poznato on je, zajedno s još nekoliko kola hitne pomoći te večeri intervenirao na Bundeku najviše zbog alkoholiziranih učenika koji su slavili zadnji dan škole. Nakon što su obavili intervenciju zbog koje su došli krenuli su nazad u bolnicu, no kako je objasnio, on je vozilom krenuo s donje šetnice prema gornjoj, odnosno penjao se uz uzbrdicu.

"Smotao sam kotače udesno, napravio puni krug te krenuo uzbrdo. Prošao sam možda 7-8 metara kada sam začuo zvuk pucanja ispod vozila. Mislio sam da sam zgazio neku plastičnu bocu ili kutiju. Zaustavio sam kola i izašao vani. Na pola metra bočno uz desnu stranu vozila ležalo je tijelo mladića, te nisam niti isprva mislio da sam ga ja pregazio. Krenuo sam dalje prema prednjem dijelu vozila i tek tada sam vidio da se ispod kombija nalaze dvije djevojke koje su tada počele vrištati.

 

27. travanj 2024 22:59