StoryEditor
Hrvatska i svijetVraća se voda

Vodostaj u Vrljici se popravlja, vodoopskrba Imotskog nije ugrožena; Stručnjaci istražuju što se to dogodilo nakon sinoćnjeg potresa

8. rujna 2018. - 22:15

Vodostaj na rijeci Vrljici, koji je nakon sinoćnjeg potresa na imotskom području, u subotu ujutro na nekim mjestima opao i do jednog metra, u poslijepodnvenim se satima se počeo popravljati i trenutačno nije ugrožena vodoopskrba Imotskog iz glavnog izvorišta Opačac, doznaje se u subotu u poslijepodne od gradonačelnika Imotskog Ivana Budalića.

"Tijekom dana vodostaj u glavnom izvorištu Opačac je porastao za desetak centimetara što znači da se vodostaj rijeke Vrljike popravlja i po prvim informacijama nije ugrožen riblji fond i biljni svijet u toj rijeci", rekao je Budalić za Hinu.

Istaknuo je kako su dio Vrljike, na kojem je opao vodostaj, u poslijpodnevnim satima posjetili stručnjaci iz Hrvatskih voda zaduženi za biljni i životinjski svijet rijeka te stručnjaci koji brinu o zaštiti okoliša.
"Očekujemo kako ćemo u večeras (subota) imati i informacije o njihovim stručnim saznanjima u vezi novonastale situacije na rijeci", kazao je Budalić.

Podsjetio je kako su i ranijih godina, nakon potresa, zabilježene slične pojave. "U takvim slučajevima smanji se kapacitet izbacivanja vode iz njihovih (riječnih) vrela", rekao je Budalić.

U svibnju 2004., Vrljika se nakon potresa na nekoliko sati 'povukla' u utrobu zemlje, ali se ubrzo i 'vratila'.
Jak potres s epicentrom u BiH, između Čitluka i Posušja zabilježen je u petak oko 22, 35 sati, u Hrvatskoj se osjetio u širem području od Sinja do Makarske. Magnituda mu je iznosila je 3,7 stupnja prema Richteru.

item - id = 564616
related id = 0 -> 1104926
related id = 1 -> 1022411
26. rujan 2021 23:50