StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDISLOKACIJA BOLESNIH

Voditelji stacionara u Areni Zagreb pojasnili kako teče zbrinjavanje prvih pacijenata: ‘Najmlađi bolesnik ima 25 godina. Imaju četiri obroka, Wi-Fi‘

Piše PSD.
28. studenog 2020. - 19:50

U zagrebačku Arenu danas je prebačeno 15 pacijenata s blažom kliničkom slikom iz dvije zagrebačke bolnice - Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i Kliničke bolnice Dubrava. Sutra se očekuje još desetak pacijenata, izvještava N1.

"Danas je krenula aktivacija stacionara Arena Zagreb. Oko podneva su došli naši prvi pacijenti. Oni se sada zbrinjavaju, u dobrom su stanju, to su pacijenti koji su pred otpust. Kreveti u kojima su oni bili su sada otvoreni sa srednje teške i teške pacijente", rekao je Davor Vagić, voditelj stacionara u Areni Zagreb, dodavši kako se time rasterećuje zdravstveni sustav.

Vagić vodi organizacijski dio. Kaže kako je u razgovoru s kolegama vidio da su ozbiljno prihvatili posao te da će ga obavljati ozbiljno i savjesno.

Rekao je da imaju stotinu kreveta. "Sada je počeo testni rad Arene, krenut ćemo s 25-30 kreveta. Dobra je odluka da krenemo u testnu varijantu da vidimo što se može poboljšati. Imamo i mogućnost daljnjeg proširenja kapaciteta, ali to ovisi o odluci Stožera", pojasnio je Vagić za N1.

Na pitanje kako se organizira prehrana, rekao je da bez suradnje s Ministarstvom obrane, Civilnom zaštitom i ekipom koja radi u Areni, sve ovo ne bi bilo moguće.

"Svaki pacijent dobiva četiri obroka na dan. Ništa od toga se ne vraća i taj dio je odlično organiziran. Imaju sanitarne čvorove i punjače kraj kreveta da se mogu javiti rodbini. Grijanje i klimatizacija su jako dobro riješeni. Imaju WI-FI. Ali najvažnije, imaju odličnu liječničku skrb", rekao je voditelj stacionara u Areni Zagreb.

Voditeljica COVID odjela u KBC-u Sestre milosrdnice i voditeljica liječnika u stacionaru Arena, Marija Gomerčić Palčić rekla je u Dnevniku HRT-a kako najmlađi pacijent ima 25 godina, a najstariji 90 godina. 

"Od zaprimljenih pacijenata njih troje imaju blagu kliničku sliku, dvoje umjerenu, a ostali su došli na nastavak liječenja", rekla je . 

Nedavno je za "Slobodnu" dao intrevju prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj splitskog KBC-a. Međuostalim je odgovorio i na ovih nekoliko upita vezano uz aktivaciju Spaladium Arene. 

Ako se ovaj porast nastavi, je li izgledna ponovna aktivacija Spaladium Arene?

- Sve je moguće, ali nitko ne zna hoće li do toga doći. Ovisi o popunjavanju bolnice, kliničkoj slici zaprimljenih i drugim parametrima. Bilo bi odlično da je nikada ne aktiviramo.

A tko će te ljude liječiti, liječnika nemate dovoljno ni u bolnicama?

- Razgovaramo sa Stožerom, i struka i vlasti svjesne su tog problema. Bolničko osoblje KBC-a Split ne može opskrbiti arenu, niti se brinuti o bolesnima koji će, moguće je, tamo biti smješteni. Jednostavno nemamo kadra.

Znači, možemo otvoriti Arenu, a onda te ljude neće imati tko liječiti, niti im dodati čašu vode...

- Kažem, nemamo ljudstva ni za naše tekuće potrebe, znate i sami da nam i u normalnim okolnostima nedostaje medicinskih sestara. A onda možete pretpostaviti kako je sada u ovim izvanrednim okolnostima koje bi se mogle dodatno pogoršati.

24. travanj 2024 18:56