StoryEditorOCM

Vodič kroz reforme u 2018. : Porezna rasterećenja, rad u mirovini, jeftiniji auti i više novca za branitelje...

Piše Goran Penić/JL
2. siječnja 2018. - 13:33

U 2018. čeka nas nekoliko značajnijih zakonskih izmjena koje će utjecati na svakodnevni život građana, a ova godina najavljuje se kao ona u kojoj će se napokon početi provoditi strukturne reforme u zdravstvu, mirovinskom sustavu, obrazovanju, pravosuđu, gospodarstvu, upravi.

Što to znači za običnog građanina, radnika, umirovljenika, poslodavca, poljoprivrednika, branitelja, učenika ili pak vojnika, donosimo u detaljnom vodiču koji smo pripremili. Neki zakoni i propisi već su 1. siječnja stupili na snagu, a neki se tek planiraju donijeti u ovoj godini.

Financije
Na snagu je stupio paket mjera Ministarstva financija koji donosi rasterećenje veće od milijardu kuna, a koji, između ostalog, povećava prag za ulazak u sustav PDV-a sa 230.000 na 300.000 kuna. Također, omogućava se odbitak 50 posto pretporeza za nabavu ili najam automobila vrijednih do 400.000 kuna, a samostalnim djelatnostima i tvrtkama se također priznaje 50 posto poreznog odbitka za troškove vezane uz automobil. Pojeftinit će i rabljena vozila jer nema više ovjere kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika, a cijeli postupak će se obavljati u stanicama za tehnički pregled. Trošak smještaja i prehrane sezonskih radnika bit će neoporeziv, a prag za određivanje godišnjeg iznosa plaće u naravi, kao što su bonovi, podignut je sa 400 na 600 kuna. Uzdržavanim članovima obitelji više se neće smatrati bake i djedovi.

Rad i mirovine
U ovoj nas godini čekaju mirovinska reforma i donošenje novoga Zakona o radu, a s prvim danom nove godine povećana je minimalna plaća za 131 kunu. Ići će se na veću penalizaciju prijevremene mirovine, kao i na brže izjednačavanja dobi za odlazak u mirovinu za žene i muškarce na 67 godina, više umirovljenika će moći raditi i primati puni iznos mirovine, a propisat će se i dodatak na mirovinu. Neka zanimanja više neće biti na listi beneficiranih, a za neka od postojećih smanjit će se stupanj povećanja staža. Zaposleni u javnoj i državnoj službi mogu očekivati novi sustav ocjenjivanja koji će nagrađivati vrijedne i sposobne, a kažnjavati neradnike.

Zdravstvo
U 2018. pacijenti bi trebali brže dolaziti na red za pretrage jer se planiraju prioritetne liste čekanja. Nastavlja se i funkcionalno spajanja bolnica, gradnja dnevnih bolnica i objedinjenih hitnih bolničkih prijama. Kada je riječ o liječnicima, za njih su najavljene stimulativne mjere da ostanu u Hrvatskoj. Tako se u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti predviđa plaćanje zdravstvenih djelatnika prema učinku, planira se lakše i brže dobivanje specijalizacija, bolji uvjeti rada, omogućavanje kontinuiranih edukacija te nagrađivanje za natprosječne rezultate rada, kao i rješavanje stambenog pitanja liječnika ili organizacija vrtića u manjim sredinama. Uvođenjem institucije ordinacije, što se planira uvesti novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, bit će stimulirani i liječnici primarne zdravstvene zaštite.

Komunalije
Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić obećao je da cijene struje, vode i plina u ovoj godini neće rasti. Odgađa se primjena obračuna naknade za korištenje voda na zahvaćene količine voda, čime je spriječeno povećanje cijene vode, novim Zakonom o tržištu plina zadržat će se regulirana cijena za javnu uslugu kako bi se zaštitila kućanstva, a uz to do veljače svi gradovi i općine moraju početi naplaćivati miješani komunalni otpad prema količini. Struja bi trebala čak nešto blago i pojeftiniti jer se ukida obveza naplate solidarne naknade od 3 lipe po kWh za ugrožena kućanstva, koju su plaćali svi potrošači.

Obrazovanje
Učenici petih i šestih razreda od ove će godine u osnovnoj školi imati informatiku kao obvezan predmet, a u tri do pet posto škola kreće i pilot-projekt provođenja kurikularne reforme. Također, novim zakonskim propisima predviđa se više prakse u školama te uspostava centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Najavljeno je i poboljšanje materijalnog statusa odgojno-obrazovnih radnika - dobit će 30 posto veću plaću za angažman na EU projektima.

Branitelji
Ova društvena skupina možda će ove godine i najviše profitirati. Novim zakonom uvode se naknade za nezaposlene branitelje i članove njihovih obitelji, ponovno se otvara rok za priznavanje statusa branitelja, povećava se iznos najniže mirovine ovisno o duljini sudjelovanja u borbenom sektoru, snižava se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu ovisno o duljini sudjelovanja u borbenom sektoru, uvodi se pravo na obiteljsku mirovinu za bračne ili izvanbračne drugove te djecu umrlih branitelja i invalida pod povoljnijim uvjetima, branitelji će imati sistematske preglede i osiguranu medicinsku rehabilitaciju, proširuju se i prava na prednost pri zapošljavanju te uvode porezne olakšice za poslodavce koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, omogućen je rad branitelja uz mirovinu, registar branitelja više nije javan, a planira se i proširenje prava iz mirovinskog osiguranja za stradalnike pripadnike HVO-a i članove obitelji.

Gospodarstvo
Planiraju se mjere za smanjenje administrativnih barijera te neporeznih davanja, a u sektoru turizma smanjuje se iznos prekršajnih kazni i uvodi mogućnost da se bez kažnjavanja otklone nepravilnosti. Od jučer je na snazi i Zakon o pružanju usluga u turizmu, koji bolje propisuje pružanje usluga zdravstvenog turizma jer se proširuje krug pružatelja turističkih usluga. U resoru gospodarstva doći će i do objedinjavanja inspekcijskih službi, donijet će se i novi Zakon o strateškim investicijskim projektima, Zakon o poticanju ulaganja, Zakon o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte, a Ministarstvo gospodarstva će objaviti 12 natječaja za bespovratna sredstva iz EU fondova za poduzetnike ukupne vrijednosti 190 milijuna eura, kao i mjere za poticanje mladih na strukovno obrazovanje i povezivanje tržišta rada s obrazovanjem.

Obrana
Vojska se vraća u Sinj, Varaždin, Ploče i Vukovar, što će, vjeruju u MORH-u, omogućiti pravodobno djelovanje u uvjetima pomoći stanovništvu i civilnim institucijama, ali i potaknuti lokalno gospodarstvo. Izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama RH predloženo je i uvođenje posebnih naknada za stražu, dežurstva i rad na terenu.

Promet
MUP je pripremio nekoliko novina za građane. Tako se sada registracija vozila obavlja isključivo u stanicama za tehnički pregled, ukida se obveza tehničkog pregleda za nova vozila, vozačka će se mladom vozaču do 24. godine oduzimati kada u dvije godine skupi devet negativnih bodova, a ostalim vozačima kada u istom razdoblju skupe 12 negativnih bodova. Od jučer se može i predati online zahtjev za e-putovnicu, biciklisti će po noći i kada je slaba vidljivost morati nositi reflektirajući prsluk na svim cestama.

Poljoprivreda
Za ribare je uvedena mogućnost raspolaganja viškom kapaciteta flote do najviše tri godine i mogu je ustupati drugim vlasnicima plovila u najviše dva dijela. U sektoru mljekarstva uvodi se “mliječni paket” - pravilnici reguliraju kontrole mlijeka, kakvoću svježeg i sirovog mlijeka (čime se formira cijena), a ugovorni odnosi proizvođača i prerađivača precizno su propisali parametre o polaznom postotku mliječne masti i bjelančevina, što izravno utječe na otkupnu cijenu sirovog mlijeka. Donesen je i Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, a cilj je zaštititi domaće proizvođače od negativnih pritisaka trgovaca i uvoza hrane dvojbena porijekla te potaknuti povećanje proizvodnje. Novim Zakonom  želi se OPG-ovima bolje uvjete obavljanja gospodarske djelatnosti, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države prenosi se na lokalne jedinice, čime se želi omogućiti stavljanje u funkciju zapuštenog privatnog i državnog poljoprivrednog zemljišta te okrupnjavanje.

Pravosuđe
Planirano je donošenje izmjena Zakona o sudovima, a glavni ciljevi su jačanje odgovornosti i transparentnosti, podizanje učinkovitosti i osiguravanje ravnomjernije opterećenosti sudaca te olakšanje pristupa građanima. Želi se i objektivnije ocjenjivati rad sudaca, a izmjenama Zakona o Državnom sudbenom vijeću želi se osigurati objektivnije i transparentnije kriterije za imenovanje i napredovanje na sudovima, ubrzanje postupaka imenovanja sudaca te povećanje učinkovitosti i transparentnosti u radu Vijeća. 

Demografija
Planira se novi Zakon o udomiteljstvu, odnosno uvođenje profesionalnog udomiteljstva za djecu i mlađe punoljetne osobe, čime se želi potaknuti veća stopa udomljavanja djece. Povećan je i dohodovni cenzus te na taj način povećan i broj obitelji koje će primati doplatak za djecu. Također, veći broj obitelji ostvarivat će pravo na pronatalitetni dodatak. Razmišlja se i o uvođenju toga dodatka za sve obitelji u Hrvatskoj.

01. svibanj 2024 04:39