StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘otvoreno‘

Vodeći hrvatski stručnjaci o koronavirusu: Ne znamo je li najgore iza nas; Liječnik koji je prebolio Covid-19: To je bio horor! Još nemam snage

Piše PSD
24. travnja 2020. - 08:10

Što smo u posljednjih mjesec dana naučili o koronavirusu, koliko nam se promijenio i kakav će biti život u budućnosti, što nam slijedi popuštanjem mjera, što ćemo dobiti serološkim testiranjima i kada možemo očekivati cjepivo, samo su neka od pitanja kojima su se bavili gosti HTV-ove emisije Otvoreno u četvrtak navečer.

Virus držimo pod kontrolom, no postoji li strah od popuštanja nekih mjera?

- Ne bih rekao strah, ali oprez mora biti tu. Da mi je netko rekao da ćemo čitavo vrijeme držati linearni rast, a gledajući ono što se događalo u okruženju, rekao bih da je to nemoguće. Ali, moramo znati da je više pitanja nego odgovora kad je u pitanju ponašanje ovog virusa i zato moramo biti izrazito oprezni. Ovo je faza koja je bila očekivana, sretni smo da dosad smo izbjegli scenarije nekih država. A ove odluke su reverzibilne. Mi ćemo pratiti situaciju i reagirati sukladno potrebama - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kako smo se pripremali za epidemiju?

- Svi smo se nadali da epidemija možda neće doći kod nas. No, mi smo se već u siječnju počeli pripremati. Bili smo svjesni da bi moglo biti kao u Wuhanu - rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

Jesu li kritični dani iza nas?

- Ne znam. Mi se svi nadamo da jesu. Ako se budemo odgovorno i racionalno ponašali, imamo šansu da budemo dobri i dalje, ali ako pokvarimo silnom željom "da nismo negdje išli i bili" te se počnemo neodgovorno ponašati, druga bi epizoda mogla biti puno lošija. Računali smo mi i o najgorim brojkama i scenarijima gledajući druge zemlje. Da, bilo je situacija kad smo mislili - valjda ćemo uspjeti sve izdržati - rekla je Markotić.

Kako komunicirate s obitelji, upitao je voditelj Damir Smrtić glavnu medicinsku sestru na odjelu za intenzivno liječenje bolesnika s Covidom-19 u Klinici 'Dr. Fran Mihaljević' Maricu Trogrlić.

- Normalno komuniciramo, ali na daljinu. Držimo distancu, nema topline - kaže Trogrlić.

Je li naporno raditi sa zaštitnim odijelom?

- Jako je važan dio stavljanja u skidanja zaštitnog odijela. Četiri sata na odjelu intenzivnom odjelu je jako naporan. Zaštitna oprema, to je ključni dio, skida se na otvorenom, nema žurbe - opisala je Trogrlić.

Dr. sc Većeslav Bergman prebolio je Covid-19.

- Osam dana sam imao temperaturu 39, povraćao sam, glavobolja... Horor, ukratko opisano, horor. Dvaput sam testiran i oba puta sam bio negativan. U ponedjeljak počinjem raditi. Sad se osjećam odlično, ali nemam snage. Stanujem na trećem katu i moram barem jednom na putu do stana - opisao je Većeslav Bergman.

Prof. dr. sc. Josip Car, stručnjak za zdravstvene sustave, direktor Centra za istraživanje narodnog zdravlja i direktor Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za digitalno zdravlje i zdravstvenu edukaciju iz Singapura je prokomentirao situaciju u Hrvatskoj.

- To što je Hrvatska uspjela je veliki uspjeh i to nije slučajnost. To je rezultat pravih i pravodobnih mjera Vlade. Ali, i rezultat ponašanja građana koji su se pridržavali mjera. Naravno, mi moramo nastaviti sa životom, ali iznimno oprezno moramo popuštati mjere. Mi moramo popuštati, ali ne i opuštati.

- Hrvatsko zdravstvo je pokazalo zrelost koji nam daje zalog za budućnost. Kroz ovu prvu fazu pridobila su se iskustva da budu spremniji za iduće faze - smatra Car.

- Ove mjere idu protiv ljudske prirode. Trebamo razvijati navike koje idu protiv naše naravi. To neće biti lako, ali je nužno dok nemamo lijeka ili cjepiva - rekao je Car.

Kako izgleda skidanje pacijenata s respiratora?

- Pacijenti su već dosta dugo na respiratoru. Onaj trenutak kad je pacinjentu bolje i kad ih dignemo je najljepši trenutak i najveća nagrada. Sad je trenutno sedam pacijenata na respiratoru - kaže Trogrlić.

Što smijemo, a što ne smijemo raditi sad kad se popuštaju mjere?

- Kao građaninu nije mi drago zbog ograničenja, ali kao infektologu znam da je to nužno da zaštitimo zdravlje građana. Moramo smanjiti druženja na najmanju moguću mjeru. Trebamo držati distancu, bolesnici moraju nositi masku. I ako se građani budu držali tih savjeta, neće biti većeg rizika - kaže Čivljak.

Gledatelje je zanimalo kako to da se otvaraju škole, a s druge strane je zabranjeno okupljanje više od 10 osoba.

- Ove mjere su promišljene i nisu naprečac donesene. Vidimo i da mnoge mjere i europske zemlje uvode. Za sve ove aktivnosti koje će biti opet dopuštene, moraju se provoditi u skladu s preporukama epidemiologa - rekao je Beroš.

Je li virus stvoren u laboratoriju?

- Istraživanja zasad kazuju da virus nije nastao u laboratoriju. Ali, ta istraživanja idu dalje pa ćemo vidjeti. Ja samo podsjećam, da je priroda zapravo najveći bioterorist - kaže Markotić.

Kako smo uspjeli izbjeći scenarij Italije, Španjolske...?

- Imali smo strategiju u kojoj je sudjelovao i profesor Car iz Singapura. Bilo je izvjesno da će virus iz Italije doći u Hrvatsku, a mi smo se trudili da te slučajeve izoliramo i držimo pod kontrolom - zaključio je ministar Beroš.

Kada idemo na more?

- Na more idemo kad nam Stožer to preporuči - rekao je Čivljak.

19. travanj 2024 23:37