StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDr. BERNARD KAIĆ

Vodeći hrvatski epidemiolog o količinama cjepiva: Modernino stiže idućeg tjedna, ‘oxfordsko‘ krajem siječnja

Piše Ivica Marković/SD
8. siječnja 2021. - 08:37

Modernino cjepivo protiv koronavirusa, koje je u srijedu odobrila Europska agencija za lijekove (EMA), trebalo bi idućeg tjedna početi stizati u Hrvatsku, rekao nam je to prim. dr. sc. Bernard Kaić, šef Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

– Od Moderne smo dobili preliminarnu tablicu dostavljanja njihova cjepiva i po toj ćemo tablici njihovo cjepivo dobivati svaka dva tjedna. Trebalo bi početi stizati idućeg tjedna, iako ne znamo koji dan – rekao je dr. Kaić.

Kad počne stizati Modernino cjepivo, tada će u Hrvatskoj na raspolaganju biti dva cjepiva protiv koronavirusa bazirana na mRNK tehnologiji, koja imaju učinkovitost veću od 90 posto.

Dok ne počnu stizati Modernina cjepiva, cijepljenje se u Hrvatskoj nastavlja s Pfizer-BioNTechovim cjepivom.
– I od njih imamo tablicu distribucije i njihovo cjepivo dobivamo svaki tjedan. U pravilu se radi o istim količinama cjepiva, a svaka dva ili tri tjedna povećaju distribuciju. Takvu distribuciju očekujemo do kraja ožujka – govori dr. Kaić.

Manja učinkovitost

Zanimalo nas je je li dr. Kaić zadovoljan dosadašnjim odazivom na cijepljenje protiv koronavirusa.
– Zadovoljni smo odazivom, s obzirom na to da baratamo ograničenim količinama cjepiva zbog nedovoljne proizvodnje. No, kad proizvodnja cjepiva bude povećana, tada i u Hrvatskoj očekujemo veće količine cjepiva i samim time veći odaziv građanstva na cijepljenje – govori dr. Kaić.

Kako doznajemo, zbog velike potražnje za Pfizer-BioNTechovim cjepivom na svjetskom tržištu, budući da je to prvo odobreno cjepivo protiv koronavirusa u EU-u, već su mijenjane količine koje su dostavljane u Hrvatsku, jer treba cjepivom namiriti cijeli svijet.

Međutim, uskoro, najkasnije do kraja siječnja, u Hrvatskoj treba očekivati i cjepivo koje je proizvela AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, a koje je već dobilo odobrenje regulatorne agencije u Velikoj Britaniji. Čim ovo cjepivo odobri i EMA, što se očekuje za 15-ak dana, ono bi moglo početi stizati i u Europsku uniju, odnosno u Hrvatsku.

Ovo je cjepivo po mišljenju jednih učinkovito od 50 do 70 posto, ovisno o dobi onoga koji se njime cijepi, dok je po mišljenju drugih učinkovito od 60 do 90 posto, što opet ovisi o dobi primatelja cjepiva.

Hrvatska je naručila najviše upravo AstraZenecina cjepiva, odnosno, od naručenih 5,9 milijuna doza raznog cjepiva, od te je tvrtke naručila 2,7 milijuna doza.

– Cijela je Europa naručila najviše cjepiva od AstraZenece, ne samo Hrvatska, jer se mislilo kako će ono prvo dobiti dozvolu za registraciju i zbog toga su ga svi naručili jer su htjeli što prije započeti s cijepljenjem. Ali, kako je na tržište prvo stiglo cjepivo Pfizer-BioNTecha, počelo se s njime cijepiti – kaže dr. Kaić.

Naručeno se mora platiti!

S obzirom na to da ovo "oxfordsko" cjepivo, po nekim informacijama, ima slabiju učinkovitost od cjepiva baziranih na mRNK tehnologiji, zanimalo nas je može li Hrvatska odustati od te narudžbe i kupiti dodatne količine učinkovitijeg cjepiva.

– Ugovori koji su potpisani su obvezujući i Hrvatska može odustati od ugovora, ali mora platiti ukupnu količinu naručenog cjepiva – rekao nam je prim. dr. sc. Bernard Kaić.

16. travanj 2024 17:48