StoryEditorOCM

Vladine nove mjere: uvode se covid potvrde za shopping centre, kafiće i restorane?

Piše Goranka Jureško/JL
4. studenog 2021. - 17:03

Današnji broj od 6310 novo-pozitivnih na koronavirus u Hrvatskoj govori da je situacija s epidemijom alarmantna i da hitno treba pooštriti epidemiološke mjera ne bi li se barem dijelom spriječio kolaps zdravstvenog sustava te smanjio broj umrlih. Među testiranima bila je gotovo polovica zaraženih, a povećan je broj hospitaliziranih na 1680 od kojih 219 na respiratoru. To znači da je zauzeto 75 posto bolničkih kreveta i da je zauzeto oko 30 posto respiratora. Umrle su 32 osobe.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je na presici nakon sjednice Vlade da će Nacionalni stožer uvesti nove mjere.

- Imamo daleko manje hospitaliziranih nego na vrhuncu drugog i trećeg vala. Ali broj će zasigurno rasti. Reagirat ćemo kao Vlada i Stožer, usuglašavamo nove mjere i objavit ćemo ih sutra javnosti, rekao je Beroš.

Covid potvrde za shopping centre, restorane...

Navodno bi se do sutra trebale predložiti neke mjere koje bi za dva ili tri tjedna ipak smirile situaciju. "Sve je na stolu, ali odluke još nema", tvrde nadležni. No, navodno jedino za sad sigurno je da se nastava za djecu ne bi potpuno preselila online, ali bi konačno trebala krenuti ekstenzivnija uporaba covid potvrda.

Moguće je da će biti potrebne za shopping centre, ali i za kafiće i restorane, kao i neke druge zatvorene javne prostore. Kontrolirat će se nošenje maski u zatvorenom. Na stolu je navodno i moguće smanjivanje broja sudionika okupljanja, čak i uz covid potvrdu.

Stručnjaci nisu iznenađeni

Sve su to neke mogućnosti, ali stručnjaci napominju da će se bez većeg ili manjeg lockdowna na određeni rok u kraćem vremenu teško smanjiti broj zaraženih. Naime, čak i veći odaziv na cijepljen ili korištenje covid potvrda dat će rezultat tek za dva mjeseca, a do tada bi bolnice mogle doći u situaciju da odlučuju koga će liječiti, a koga ne jer će biti pretrpane oboljelima od korone.

Inače, na sjednici Vlade i ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović izvijestio je da su prošlog tjedna obavljeni nadzori za provođenje epidemioloških mjera i to njih 11.588. Uočeno da se nepravilnosti najčešće odnose na pružanje ugostiteljskih usluga izvan radnog vremena, nenošenje maski od strane konobara, nepoštivanje razmaka stolova, kao i nenošenje maski u javnom prijevozu.

Izdano je 27 prekršajnih naloga, 176 pisanih upozorenja, 14 usmenih, 25 obavijesti o počinjenju prekršaja, podnijeto je 10 optužnih prijedloga i naplaćeno 17 novčanih kazni. Uz KBC Split, i OB Šibenik ukinula je hladni pogon odnosno prima samo covid pacijente i hitne. U posljednjih tjedan dana od ukupnog broja novozaraženih 72,8 posto nije bilo cijepljeno, kao ni 77,2 posto na respiratoru. Hladni pogon smanjen je i u KBC-u Rijeka i to za 25 posto, a povećavaju se kapaciteti za covid pacijente u svim bolnicama.

"Vidjet ćemo što će se zbivati u sljedećim danima. Stožer prati situaciju, razgovara o različitim koracima koje možemo poduzeti. I dalje je najbolja i najsigurnija mjera cijepljenje", rekao je na današnjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. Dodao je da dinamiku četvrtog vala određuju u najvećoj mjeri necijepljeni te da je u listopadu zabilježeno 65.000 novih slučajeva zaraze, od kojih je 70 posto ljudi nije bilo cijepljeno.

Očito, sutra treba očekivati i neke nove epidemiološke mjere s obzirom na situaciju odnosno činjenicu da već više od mjesec dana brojke samo rastu.

18. travanj 2024 10:45