StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJe li obrat na pomolu?

Vlada popustila oko ‘zakona opasnih namjera‘: ‘Dodat ćemo još jedan stavak, nema kaznenog djela ako je u javnom interesu‘

Piše A. Vl./JL/Šibenski.hr
30. siječnja 2024. - 00:00

Ministar pravosuđa Ivan Malenica obratio se medijima nakon sastanka s Vlade s koalicijskim partnerima, na kojemu je spomenuo i izmjene Kaznenog zakona rekavši da će u njega dodati još jedan stavak, javlja N1.

Podsjetimo, za sutra je najavljen prosvjed u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva zbog tzv. Lex AP-a jer se smatra da su predložene izmjene zakona, prema kojima će odavanje informacija iz istraga postati kazneno djelo,  ‘zakon opasnih namjera‘.

Pojasnio je ukratko da će u stavku pisati da nema kaznenog djela ako su informacije otkrivene u interesu žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežitom javnom interesu.

- Smatramo da sud u svakom konkretnom predmetu može procijeniti je li nešto od interesa, kaže.

 

- Objektivna okolnost koja nas je omela u tome da to riješimo još prošle godine je štrajk pravosudnih službenika. Sad se nalazimo u situaciji da donosimo ove uredbe koje bi trebale biti na sjednici Vlade, nakon što se sindikati očituju. Ono što je i predsjednik Vlade istaknuo, nije realno da u ovom mandatu riješimo pitanje indeksacije i platnih razreda, rekao je Malenica.

Ministar tvrdi kako su predstavnici UHS-a svjesni toga da nije realno da se zakon u tako kratkom vremenu donese.

- Dijalog i povjerenje mora postojati. Još prošle godine sam im rekao da nije realno da do kraja godine imamo takav zakon, kaže.

image

Ivan Malenica

 
 Damjan Tadic/Cropix

Na pitanje o tome što misli o Ivanu Turudiću kao kandidatu za glavnog državnog odvjetnika, Malenica ke odgovorio kako Turudić ima respektabilnu sudačku karijeru.

- Ako bude izabran, dolazi s drugog segmenta vlasti i sigurno ima drugačije viđenje o radu. Od ova četiri kandidata je najbolji kandidat, rekao je Malenica.

- Bitan je kontekst i da je taj njegov bratić na kraju i osuđen. Možda se nije sjetio ili se nespretno izrazio, to u ovom trenutku nije problematično, rekao je Malenica na pitanja o Turudićevom odgovoru na saborskom Odboru za pravosuđe o slučaju u kojemu se morao izuzeti sa suđenja svom bratiću. Ministar kaže kako vjeruje da Turudić nije imao namjeru biti pristran u tom konkretnom predmetu.

Na daljnja pitanja o tom slučaju, Malenica kaže kako nema konkretne podatke o tome da je netko namjerno postupak vratio.

- Ne možemo reći da se to dogodilo u ovom slučaju jer ne znamo sve činjenice. Odgovornost mora postojati za svakoga, bio on početnik ili sudac s 30 godina staža”, rekao je.

Malenica kaže kako ne vidi nikakav problem ni u “slučaju odijelo”.

- On je već dao iskaz. Što ako dođe? O tom potom. To je hipotetsko pitanja. On je dao iskaz USKOK-u, to je u tijeku. Ispitan je, ima određeni status u tom postupku istrage i ne vidim nikakav problem, kaže Malenica.

 
Podsjetimo, Turudić je na popisu osoba čiju je kupovinu odijela, kako tvrdi USKOK u optužnici, Krešo Petek plaćao na zahtjev Dragana Kovačevića.
29. travanj 2024 23:25