StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSABORSKA 'KRČMA'

Visoki dom za niske strasti: opasnije je djecu pustiti desetak minuta same ispred televizora kad se prikazuje Hrvatski sabor, nego da ih godinama odgaja teta iz imotskog vrtića

16. prosinca 2018. - 17:13

Opasnije je djecu pustiti desetak minuta same ispred televizora kad se prikazuje Hrvatski sabor nego da ih godinama odgaja teta iz imotskog vrtića.

Jer, teta se, po vlastitu priznanju, šalila kad je snimila video sa psovkama i namjera joj je bila da ga pogleda isključivo njezina prijateljica, a saborski zastupnici svjesno staju za govornice i vrijeđaju kolege pred milijunskim auditorijem, i to na javnoj televiziji čije poslovanje financiraju i imotska teta i svi roditelji. I oni čija djeca idu u imotski vrtić i oni čija idu u zagrebačke, zadarske ili splitske vrtiće.

Tko je od odraslih prije desetak dana gledao raspravu Mostova Mira Bulja i HDZ-ova Ante Bačića, moguće je da još osjeća posljedice. Bačića je zanimalo od Bulja doznati "Ko si ti, čobane?", onda je zaboravio da mu je mikrofon uključen pa smo usput čuli i "čobane glupi" i "pametan si za pop*zdit". Poslije, kad su mu kolege rekli da je ipak pretjerao, na Facebook profilu pravdao se u stilu ministrice Nade Murganić, "tako vam je to u obitelji".

Reiner 'faraon'

- Ispričavam se što sam burno reagirao na uvrede zastupnika Mosta, nakon što je zastupnik Panenić zastupnice HDZ-a nazvao kokošima, a zastupnik Nikola Grmoja mene uhljebom – potpisao je Bačić. Dakle, žao mu je, ali… Uvijek ima ali. Ali i drugi vrijeđaju. Pa zašto bi njemu sad bilo zabranjeno? Psuju i tete u vrtićima!

A počela je ta saborska svađa tako što je predsjedavajući Željko Reiner razgovarao na mobitel dok je vodio sjednicu. Govorio u mikrofon i usput ćaskao pridržavajući uređaj na uhu ramenom.

S galerije su svemu svjedočili studenti i učenici. Oni nisu bili na mobitelima jer su ih u školi naučili da je to nepristojno. Možda da se neka učiteljica dovede u Sabor? Ne teta iz vrtića, jasno.

Poslije je krenula rasprava o Zakonu o poljoprivredi koja je bila planirana za sutra. Oporba je tražila glasovanje, što je Reiner odbio. Logično. Tad su ga nazvali "faraonom".

Osim što zastupnici instituciju koja se naziva "visokim domom" pretvaraju u "nisku krčmu", koristeći se uvredama u nedostatku valjanih argumenata, moguće je da to čine i kako bi privukli pažnju medija. Ali ni njih ne štede.

'Miševi i štakori'

Tako je Željko Glasnović, nema ni desetak dana, novinare nazvao moralnim tifusarima, pritom tvrdeći da "imaju moralnu sidu", pa ih je onda pozvao na press konferenciju kojoj se mediji nisu htjeli odazvati.
 

Ivan Pernar je novinare prekrstio u "korisne idiote kojima ja bacim kiflu pa oni skaču na nju". Kad taj zastupnik Živog zida jednog dana napusti sabornicu, ostat će upamćen po slavnom iznošenju iz nje. Nedavno je, na izglasavanju ratifikacije Istanbulske konvencije premijer Andrej Plenković sve zastupnike Živog zida nazvao "trima malim miševima", na što su oni odvratili da je Plenković "kralj štakora".

Dosta se incidenata u ovom sazivu veže baš uz Pernara. Ali valja upamtiti i ono kad ga je Hrastov Hrvoje Zekanović počastio izrazima "glupane glupi, idi se liječiti", a Damir Felak iz HDZ-a gađao ga je papirima.

Uvredljive poruke ostavljaju se i izvan sabornice, pa tako valja spomenuti komentar Nenada Stazića, zastupnika SDP-a koji je na društvenim mrežama napisao: "Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!"

A prilika je ovo da se prisjetimo i nekih starih hitova.

Iz bogate riznice neprikladnih izjava Željka Glasnovića valja izdvojiti onu kad je kazao da, "nažalost, nismo još takva država da možemo strijeljati ljude". Osvrnuo se na prosvjede ispred Filozofskog fakulteta riječima: "Taj društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvaziintelektualaci koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće si osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove."
 

Anto Kovačević ostao je upamćen po rečenici koja je postala simbol političkog seksizma. "Dragi Bog stvorio vas je za madraca, a ne za mudraca", poručio je Vesni Pusić.

'Rodnica i govornica'

Nije to jedini put da je bio gadljiv za mikrofonom: "Nisam protiv homoseksualaca, ali u zakonu mjesto im nije. Pjesnički, draža mi je rodnica nego govornica." Sličan stil izražavanja njegovao je i Ljubo Ćesić Rojs. Osim što se uspio i potući u Saboru, internet ga je spremio u modernu hrvatsku povijest kad je gostovao u emisiji novinarke Josipe Pavičić. Zbog pozivanja da mu sjedne u krilo, ona je napustila set, a ta kratka snimka ostala je predmet sprdnje na Rojsov račun i dandanas.

Valja se ovdje dotaknuti i riječi zastupnika Steve Culeja koji je iznio zanimljivu teoriju: "Zamislite ovo: lezbijka se uda za jednog normalnog i s njim ima dijete. I onda ga prijavi za nasilje, rastavi se od njega i uzme mu dijete i pola imovine. Kome biste vi dali svoje dijete, normalnom paru ili dvojici s gay pridea, gole guze, koji mlataraju i mačuju se pred djecom."

Ni žene ne kaskaju u nepriličnim uvredama. Zdenka Babić-Petričević poručila je Milanki Opačić da ne govori o majčinstvu kad nije biološka majka.

Ali i na lokalnim raznima, po gradskim i općinskim vijećima, ne nedostaje skandaloznih istupa. I baš se ti zastupnici i vijećnici bez kućnog odgoja, sve odreda državni službenici, pristojno odjeveni i uglancani, iščuđavaju nad snimkom iz imotskog vrtića.

Kad bi postojale snažne mjere sankcioniranja uvredljiva ponašanja u institucijama, možda bi tada razmislili kako njihovi napadi utječu na najmlađe. Ispada tada - bolje da ih odgoji ulica nego sabornica. Sagledavši cjelokupnu sliku od prvog dana postojanja Sabora, vidimo da šokantni istupi nisu ništa novo. Samo tradicija te ugledne institucije.

A znate kako se kod nas kaže: bolje da propadne selo nego običaji.

26. travanj 2024 18:04