StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKoronavirus u Hrvatskoj

Vili Beroš: U posljednja 24 sata imamo 36 novih slučajeva zaraze. Na sreću, preminulih nije bilo; Evo zašto je došlo do ‘eksplozije‘ na Braču

Piše šibenski.hr
8. svibnja 2020. - 14:18

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove podatke o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

- To daje ukupno brojku od 1161 bolesnika. Preminulih nije bilo - kazao je Beroš.

- Na respiratoru je 13 bolesnika, 184 je hospitaliziranih, 11 manje, oporavljenih iz zdravstva 651, kod kuće 1038 što je za 27 više nego jučer, ukupno imamo oporavljenih - kazao je ministar zdravstva.

- Ako gledamo otok Brač imamo 22 pozitivna. Na Hvaru je zasada jedan pozitivan što znači da ova naša epidemija nije završila. Neka nam ovaj primjer bude lekcija. Opuštanja nema. Moramo i dalje biti oprezni i čuvati fizičku distancu, pridržavati se higijenskih mjera - kazao je Beroš.

- Čuli ste brojku od 36, to je dokaz da se situacija preko noći može promijeniti. Imali smo čitav niz dana jednoznamenkastu brojku. Na Braču se nalaze tri epidemiloga i ravnateljica NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.

Navečer ćemo imati detaljniju sliku što se dogodilo. Tu se radilo o pacijentu koji se vratio iz bolnice, brojni susjedi i rođaci su ga posjetili, od njih 37 koji su bili s njim u kontaktu njih 22 je pozitivno. To nema veze s popuštanjem naših mjera.

U Dubrovniku su tri člana iste obitelji zaražena, u Osijeku imamo one koji su predoperativno napravili test i ispali pozitivni. Imamo dvoje koji su simptomima došli u COVID ambulantu i oktriveno je da je pozitivno, i još jedna osoba iz sustava socijalne skrbi koja je pozitivna - kazao je Krunoslav Capak.

28. travanj 2024 15:35