StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMinistar spušta tenzije

Vili Beroš: Ovo je bolest na razini obične gripe, nije značajna ugroza

Piše PSD
26. veljače 2020. - 09:25

Održana je konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, na kojoj su među ostalima sudjelovali i ministri Davor Božinović i Vili Beroš.

"Oni to uspijevaju u određenim regijama, međutim, situacija u Lombardiji i dalje nije dobra. Za razliku od talijanske situacije, mogu biti zadovoljan u ovom trenutku situacijom u Hrvatskoj. Ona je takva da uz jučer potvrđenog jednog bolesnika pozitivnog na koronavirus, imamo još jednog. Svi ostali testovi su negativni", rekao je Beroš, prenosi N1.

"Ulazimo u drugu fazu gdje zdravstveni sustav ulazi u fazu obrane nacije. Naši rezervni kapaciteti su značajni, a uz početne, blage disfunkcionalnosti koje su na nivou nesporazuma, sve drugo će biti kontrolirano i dovedeno u savršeni red", rekao je ministar.

Istaknuo je da se ne radi o opasnoj bolesti.

"Ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ovo je bolest na nivou obične gripe, većina bolesnika ima blage oblike bolesti i nadamo se da će i ova dva zabilježena slučaja u Hrvatskoj biti takva", rekao je Beroš.

Ministar je dodao da oni bolesnici, koji nisu bili u Kini ili Italiji, a imaju simptome gripe, prvo moraju potražiti savjet svog obiteljskog liječnika, dok oni koji jesu bili u Kini ili Italiji, ako nemaju simptome - mogu se telefonom obratiti epidemiološkoj službi, a ako imaju, onda imaju i opravdanje doći u infektološku ambulantu.

"U ovom trenutku situaciju držimo pod kontrolom i vjerujemo da nam se neće desiti da situacija eskalira, iako to ne ovisi samo o nama, puno toga ovisi i o samom virusu, ali sada nema znakova da se bilo što van naše kontrole događa", rekao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da se proširila definicija zahvaćenih područja koronavirusom te da će i HZJZ također izmijeniti dokumente u tom smislu.

- Imamo novu situaciju buduće je potvrđen drugi slučaj, već su epidemiolozi krenuli s provjerom njegovih kontakta.

Postoje pravila kako da se škole, vrtići i firme ponašaju. Djelatnici HZJZ-a intenzivno na tome rade, jučer smo pomogli nekoliko firmi koje su u kontaktu s ljudima, a to su trgovine i firme koje s građanima dolaze u kontakt, kako se trebaju ponašati i što trebaju raditi.

Napravili smo uputstva za sveučilišta u vezi studenata koji dolaze na razmjenu ili studirati u Hrvatsku. Danas ćemo napraviti uputstva za vrtiće, osnovne i srednje škole koja će biti javno objavljena - kazao je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kazala je da je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen zbog brze identifikacije.

- Za treći bliski kontakt postoji sumnja na koronavirus. Nalaz je negativan, ali ćemo ga ponoviti - kazala je.

- Svi koji su bili testirani su imali iznimno blage oblike bolesti, svi su nakon negativnih nalaza pušteni kući. Za dvojicu bolesnika koji su potvrđeni i hospitalizirani kod nas imaju blagu kliničku sliku. Dobivaju sve potrebne lijekove i ne očekujemo neke komplikacije - kazala je.

Capak je kazao da je zaraženi putovao autobusom te da su kontakti koji su bili u autobusu kontaktirani.

Ministar Božinović kazao je da se na Stožeru razgovara o većim javnim okupljenima te da treba uzeti u obzir da ono što je zaključak danas, ne mora biti zaključak sutra.

- Stalno smo u zasjedanju i sigurno da su javna okupljanja dio o čemu intenzivno razgovaramo - kazao je.

25. travanj 2024 18:15