StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMINISTAR ZDRAVSTVA

Vili Beroš: Lockdown ne dolazi ni na koji način u obzir, policijski sat ne dolazi u obzir

Piše Hina, šibenski.hr
14. studenog 2020. - 15:17

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u subotu, prilikom posjeta varaždinskoj bolnici u kojoj je hospitalizirano 156 oboljelih od koronavirusa, da će podržati pooštravanje mjera ako se epidemiološka situacija ne popravi, no da lockdown i policijski sat ne dolaze u obzir.

Beroš je održao radni sastanak s ravnateljem bolnice Nenadom Kudelićem, varaždinskim županom Radimirom Čačićem i načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite Robertom Vugrinom te obišao vojne šatore postavljene za smještaj pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Beroš je kazao kako zadnjih dana epidemiološka situacija na sjeveru nije optimalna, stoga je potpuno jasno da se povećava i pritisak na zdravstveni sustav. Dodao je da je itekako potrebna suradnja i pomaganje, ne samo između pojedinih županija, nego i na razini Hrvatske.

„Jedino tako, anticipirajući potrebe možemo stvarati jedan zajednički obrambeni sustav u borbi protiv ove bolesti”, kazao je ministar.

Govoreći o koloni sjećanja u Vukovaru, ministar je dodao da će se na sjednici Vlade odlučiti tko će prisustvovati, ali to neće biti svi ministri. Najbitnije je, ističe, da se poštuje određeni epidemiološki koncept te tada neće biti „nekakvog većeg rizika za zarazu”.

Što se tiče eventualnog uvođenja novih mjera, Beroš je rekao da podržava aktivnosti koje idu na pooštravanje mjera ukoliko epidemiološka situacija ne bude pod kontrolom.

„Lockdown ne dolazi ni na koji način u obzir, policijski sat ne dolazi u obzir. Ono na što možemo utjecati je ponovo ograničiti određena okupljanja, utjecati na radno vrijeme pojedinih ugostiteljskih i ostalih objekata”, pojasnio je.

Čačić: Dobit ćemo spontani lockdown

Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je da ovog trenutka imaju najviše brojeve u Europi, a nada se da bi mogli ići prema zaustavljanju rasta, iako se još uvijek za prosječno 10-ak pacijenata dnevno povećavaju brojevi u bolnici. Trenutno je na bolničkom liječenju 156 pacijenata, a radi se na podizanju kapaciteta.

„Očekujemo da ćemo u bolničkim kapacitetima doći na barem 230, plus ove rezerve ovdje. To znači da u Klenovniku gotovo cijeli kapacitet ide u covid”, istaknuo je.

Ako se nastavi ova dinamika novozaraženih, Čačić kaže da će zatražiti oštrije mjere jer nemaju drugog izlaza, a kao jednu od mjera spomenuo je ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 20 sati.

Čačić je rekao da je dosad napravljeno 35 tisuća testova u županiji „od realno 165 tisuća stanovnika” te će ovim tempom do kraja godine imati svakog trećeg testiranog.

„Kad se uključe brzi testovi, očekujem da s prvim mjesecom možemo doći do polovice punoljetnog stanovništva testirano”, rekao je župan.

Kazao je i da je problem što zaraza ulazi u proizvodnju pa hale s nekoliko stotina proizvodnih radnika po nalogu epidemiologa trebaju ići u zatvaranje.

„Dobit ćemo spontani lockdown, a to je najgore što nam se može dogoditi”, istaknuo je župan.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić rekao je da su na bolničkom liječenju teški bolesnici s upalom pluća. Svi su na kisiku, 16 ih se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, a 15 ih je na respiratoru. Rekao je i da je u ovom trenutku 90 djelatnika van pogona, a većinom se radi o medicinskim sestrama.

U sljedećih desetak dana očekuje se dodatnih 150 bolesnika. Što se tiče šatora postavljenih u krugu bolnice, Kudelić je rekao da služe kao funkcionalna rezerva za slučaj da se naglo poveća broj bolesnika. S obzirom da na dnevnoj bazi imaju 10-ak novih hospitaliziranih, prema sada raspoloživim kapacitetima i predviđanjima, u sljedećih sedam dana neće biti potrebe za šatorima, naglasio je Kudelić.

‘Nismo ugroženi s brojem respiratora, korak smo ili dva ispred virusa‘

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je u subotu Opću bolnicu Varaždin i obišao šatore za prihvat pacijenata zaraženih koronavirusom. Sastao se s varaždinskim županom Radimirom Čačićem i ravnateljem bolnice Nenadom Kudelićem, javlja HRT.

- U ovom trenutku odgovorno tvrdim da nismo ugroženi s brojem respiratora. U pitanju je ljudski kadar, dakle anesteziolozi i intenzivisti, ali u ovom je trenutku njihov broj zadovoljavajući. Znamo već neko vrijeme da je sjever naše zemlje na neki način epidemiološki krizna zona. Do kraja tjedna obići ću neke druge županije na sjeveru i na isti način pomoći. Dakle, nema drugog načina odgovora na ovu ekstremnu svjetsku krizu nego zajedništvo, promišljanje, projekcije. Jako je dobro, imamo broj novozaraženih i možemo znati što očekivati u zdravstvenom smislu za dva tjedna. Tih dva tjedna je ključno, jer moramo naći odgovore na brojna pitanja, rekao je Beroš.

- Ono što je potrebno i što radimo - na dnevnoj bazi evaluiramo situaciju i procjenjujemo korake tako da smo uvijek korak ili dva ispred virusa, ili ispred ugroze. U ovom trenutku to nam uspijeva. Dovoljno su veliki rezervni kapaciteti na razini Republike Hrvatske, međutim ne znamo što nas čeka. Svjedočimo da su u Europi, za neke države malo veće od Hrvatske brojevi bili ekstremno veći od naših u ovom trenutku. Moramo biti spremni na sve, a odgovaramo tako da u aktualnom trenutku procjenjujemo situaciju i projekcije i odgovaramo na promišljeni način, rekao je Beroš.

- Jedino zajednički raspolažući i kadrom i materijalno-tehničkim uvjetima možemo odgovoriti, zaključio je ministar zdravstva.

Kao pomoć djelatnicima OB-a Varaždin, u petak je u bolnicu stiglo deset medicinskih sestara educiranih za rad u jedinici intenzivnog liječenja.

Medicinske sestre su dočekali i poželjeli im dobrodošlicu ravnatelj Kudelić i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, zamjenik župana Robert Vugrin.

- Na području Varaždinske županije nastavljen je trend velikog broja novozaraženih koronavirusom i taj se broj već više od deset dana kreće preko 200, incidencija novootkrivenih slučajeva je unazad sedam dana preko 1500, istaknuo je ravnatelj Kudelić.

- Poznato je da oko 10% zaraženih osoba u roku od sedam do deset dana razvije srednje tešku i tešku kliničku sliku koja zahtijeva bolničko liječenje i terapiju kisikom, a 10% njih i liječenje u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru. Trenutno je u bolnici u Varaždinu 15 pacijenata na respiratoru i upravo otvaramo i treću jedinicu intenzivnog liječenja za zbrinjavanje bolesnika s dijagnozom COVID-19. Za rad na takvim mjestima potreban je visoko educiran kadar i mi smo se obratili Ministarstvu zdravstva sa zahtjevom za mobilizacijom ljudi i opreme. Putem Ministarstva zdravstva dodijeljena su nam na korištenje tri respiratora, dodatna tri su kupljena sredstvima Ministarstva, a dodijeljeno nam je i pet monitora za praćenje vitalnih funkcija, stoga uistinu zahvaljujem na svesrdnoj pomoći i podršci u ovim teškim trenucima, istaknuo je Kudelić.

Također putem Ministarstva zdravstva mobilizirano je deset medicinskih sestara iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb educiranih za rad u jedinici intenzivnog liječenja.

- Za dio njih koje su iz udaljenijih područja osigurali smo smještaj i prehranu u Studentskom domu i zahvaljujem i na toj donaciji pružanja smještaja i pomoći našoj bolnici, dodao je ravnatelj.

U OBV-u trenutačno je 61 djelatnik pozitivan na koronavirus, a 20 ih je u samoizolaciji.

- S obzirom na zahtjevnost zbrinjavanja sve većeg broja pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja, postoji potreba za dodatnim specijalno educiranim kadrom. Zahvaljujem medicinskim sestrama koje su nam došle na ispomoć i ministru koji je omogućio njihovu mobilizaciju, istaknuo je Kudelić.

Načelnik županijskog Stožera Vugrin izrazio je veliku zahvalnost što može pozdraviti medicinske sestre iz KBC-a Zagreb koje su stigle u pomoć zdravstvenim djelatnicima varaždinske bolnice.

- Činjenica je da smo kontinuirano zadnjih tjedan dana na visokoj stopi novooboljelih, što nam daje informaciju da kroz 7 do 10 dana možemo očekivati i velik broj osoba koje će trebati prvenstveno bolničko liječenje, a u toj kvoti će se nalaziti i određen broj osoba koji će trebati intenzivnu njegu, rekao je Vugrin.

Ističe kako se može očekivati da će sve županije imati pojačanu potrebu za iskusnim medicinskim kadrom.

- S obzirom na to da smo mi među županijama koje su prve bile pogođene, možda smo došli u situaciju da i prije preuzmemo još slobodni medicinski kadar koji se nudi, dodao je načelnik županijskog Stožera.

- Stopa pojave virusa među djelatnicima Opće bolnice Varaždin je kontinuirano oko 7-8%, tako da je svaka pomoć u ljudstvu, posebno visoko educiranom, od izuzetne pomoći, istaknuo je.

Dobrodošlicu medicinskim sestrama poželjele su i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, Nina Novak Fumić, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, te Ksenija Kukec, glavna sestra Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, navodi HRT.

18. travanj 2024 05:16