StoryEditorOCM

Vikend pred nama bit će - savršen. A onda dolazi ‘mini proljeće‘. Ivan Šolić ispitao je i kakav nas Božić čeka

Piše IVAN ŠOLIĆ
15. prosinca 2023. - 18:56

SAVRŠEN VIKEND (TOPLO SE OBUCITE I ROBU NA SUNCE!)

Ako bismo zažmirili okom nad jakom i vrlo jakom burom, a u podvelebitskom primorju i s orkanskim udarima, koja će puhati i u subotu zbog razlike u tlaku zraka između anticiklone koja nam stiže sa zapada Europe i jedne ciklone nad jugoistokom Europe, zbog obilja vitamina D koji ćemo ovaj vikend dobiti od sunca, nadolazeći vikend ocjenjujemo ocjenom – savršen! Subota će, osim što će zbog bure i niske vlažnosti zraka biti idealna da nadoknadite zaostatke u sušenju odjeće koji su nastali zbog juga u prethodnim danima, uz obalu i na otocima biti prohladna, s maksimalnim temperaturama zraka ispod 10 °C, dok će u Zagori maksimalne dnevne biti do 5 °C.

JAKI UDARI VJETRA

Uz buru, osjet hladnoće bit će pojačan pa će se doimati i hladnije negoli će pokazivati termometri u meteorološkim zaklonima diljem Dalmacije. Vlažnost zraka će se u subotu spustiti ispod 60 %, uz buru, biometeorološke prilike će u Dalmaciji biti izvrsne. Subotu bi bila prava šteta ne provesti barem malo na otvorenome, negdje u zavjetrini i, naravno, uz više slojeva tople odjeće. Ipak, budite na oprezu jer buru nikada ne valja podcijeniti, ona će i sutra imati ozbiljne vrijednosti udara, osobito u sjevernoj Dalmaciji. Istaknimo kako nas najjači udari bure, prema izračunima sinoptičkih modela, očekuju u drugom dijelu petka. Ako planirate na put, svakako popratite službena upozorenja DHMZ-a na opasne vremenske prilike (buru).

U nedjelju slijedi potpuno slabljenje bure i porast temperature zraka. Oblaci, pa čak i oni "bezopasni" visoki, bit će rijetka pojava zadnjeg dana vikenda. Očekivana maksimalna temperatura u nedjelju u Splitu bit će 11-12 °C, dok će se minimalna uz obalu spustiti ispod 5 °C, pa možemo slobodno reći da će treća nedjelja adventa u Dalmaciji osvanuti svježa, a u Zagori uz minus i mraz. Naša opaska za kraj meteorološkog izvješća za nedjelju: grijeh bi bio ne provesti je na otvorenome!

SUPER(ANTICIKLONA) I MINI PROLJEĆE U PROSINCU

Početkom tjedna Starim kontinentom će zagospodariti moćna anticiklona, koja će u prvoj polovini idućeg tjedna u Dalmaciji podržavati vremenske prilike primjerenije mini proljeću negoli kraju druge dekade prosinca. "Superanticiklona", kakvim su je epitetom "počastili" naši susjedi Talijani, u Dalmaciji će donijeti temperature zraka do 15 °C i stabilno vrijeme. Znatno pozitivno odstupanje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka neće se bilježiti samo u našoj domovini, već diljem Europe!

PRVE NAZNAKE VREMENA ZA BOŽIĆ

Dok se gradovi natječu koji će se ljepše okititi i ponuditi bolju gastronomsku ponudu, TV kuće recikliraju božićne klasike. Božićni duh već se duboko zavukao u naše domove, a jedna od javnosti uvijek "vrućih" tema, koju crpimo iz gore spomenutih filmova, jest – hoće li Božić biti bijel? Samo za vas, analizirali smo prve izlaze prognostičkih modela za Božić i oni, nažalost, ne obećavaju Božić u Splitu kao iz vremešnog hita Bambole i prijatelja – Božić u Splitu.

Dapače, prve prognoze ne ulijevaju nadu u bijeli Božić, već signaliziraju "dosadno" vrijeme za Božić bez nekih većih meteoroloških uzbuđenja. Napominjemo kako je 10 dana još uvijek dalek period za preciznu prognozu vremena, pa ćemo detaljnu prognozu za nadolazeće blagdane objaviti za koji dan, kad vjerojatnost njezina ostvarivanja bude nešto veća. Bez obzira što prve prognoze za Božić ne signaliziraju vrijeme iz filmova, ne sumnjamo da će se toplina useliti u naše domove i ovih blagdana.

DERBI PROGNOZA - VRIJEME IDEALNO ZA UZETI 3 BODA

Za vrijeme odigravanja vječnog derbija bit će potpuno vedro, vjetar slab jugozapadni, a iako će vlažnost zraka biti povećana (oko 80%),ne sumnjamo u fizičku spremnost naših“ bilih“. Na terenu će se za vrijeme odigravanja susreta između Hajduka i Dinama živa u termometru spustiti na 3 C iznad nule, dok će, ne sumnjamo, osjet topline na južnoj tribini biti i za desetak stupnjeva veći, pa će se činiti i puno toplije, nego li će to termometar pokazivati. Sritno našim „bilima“, vrijeme će u nedjelju biti idealno za „uzeti“ sva tri boda, a Torcidi poruka- toplo se obucite!

02. svibanj 2024 12:13