StoryEditor
Hrvatska i svijetnjezino polje interesa

Veljača oštro po predsjednici na odlasku, naljutila je njezina izjava da će se boriti za prava žena i djece: Ta je izjava licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva za prvoborkinje

Piše A.B.K.
9. siječnja 2020. - 13:10

Glumica, spisateljica i aktivistica za prava žena i djece Jelena Veljača vrlo je oštro reagirala na najave predsjednice na odlasku Kolinde Grabar-Kitarović o tome da bi se nakon mandata htjela baviti zaštitom slabijih, promicanjem zaštite od nasilja nad ženama i djecom. Upozorila je kako je predsjednica odbila niz prijedloga Inicijative #SPASIME.

U podužem postu na Fecebooku, Veljača je napisala:

- Ne znam kako se to bivša predsjednica RH misli boriti za prava žena i djece.

Kad smo je molile da 'endorsa' feminizam i da se izjasni kao feministkinja, odbila je.

Kad smo je molile da svojim pojavljivanjem (ničim drugim!) podrži skupljanje novaca za fond #spasime (hitna pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja i zlostavljanja u obitelji, iz fonda je do sada pomoć tražilo 25 ljudi, od kojih je jedna djevojčica žrtva pedofilije, a pomažemo i djevojčici koja je žrtva višestrukog silovanja) nije se pojavila.

Molile smo samo podizanje slušalice na telefonu u trajanju od 15 minuta - toliko naime traje slot na humanitarnom telefonu.

Kad smo osobno razgovarale s njom, rekla je niz općih mjesta iz školskog (lošeg) udžbenika o tome kako joj je nenasilje važno, no nije nas čula ni oko problema koje žrtve doživljavaju u praksi, ni oko toga što mislimo da osoba na njezinoj funkciji može učiniti za promjenu diskursa (odricanje svakog druženja i sličnog s udrugama ili pojedincima koji javno rade protiv ljudskih prava ili su osuđeni ratni zločinci).

Smatram osobnom uvredom za sve nas koje NISMO primale plaću niti imale bilo kakve privilegije tijekom sad već skoro jednogodišnje borbe za žrtve nasilja predsjedničinu izjavu da je upravo ovo polje njezino polje interesa.

Smatram da je ta izjava licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva za prvoborkinje na ovom polju.

Osobno mislim da je dio njezinog pada i činjenica da je kao žena na čelu patrijahalne države u potpunosti svojim ponašanjem podupirala rodne stereotipe i prezirem pokušaj da se umili žrtvama za koje nije bila tu kad su je trebale.

Kada smo kretale u #spasime jasno smo rekle - mislim da sam osobno to ovdje i napisala - da ću prezreti ali i razotkriti svaki pokušaj skupljanja političkih bodova na našoj inicijativi, pa stoga, moj stav o izjavi bivše predsjednice, a i sreću što nas više ne predstavlja u svijetu možete slobodno prenositi. Hvala" - napisala je Jelena Veljača na Facebooku.

 

item - id = 642331
related id = 0 -> 1011255
related id = 1 -> 1002654
20. listopad 2021 05:32