StoryEditor
Hrvatska i svijetza svaku pohvalu

Prvih 11 obiteljskih i malih hotela dobilo Eco zelene certifikate, među njima je i ‘Agroturizam Kalpić‘

Piše Šibenski.hr
18. svibnja 2022. - 17:58

Čak 84 posto turista želi smanjiti količinu otpada, 83 posto želi smanjiti potrošnju energije, 79 posto želi koristiti okolišno odgovorniji prijevoz poput bicikala i javnog prijevoza, 76 posto želi smanjiti potrošnju vode, 69 posto svoj ugljični otisak, a 76 posto želi ravnomjernu raspodjelu ekonomskih koristi turizma. Ovi podaci izneseni su danas na konferenciji "Zelena i digitalna transformacija obiteljskog i malog hotelijerstva", održanoj u splitskom hotelu Briig u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

image
Mario Alajbeg

Njezinih 11 članova tom je prigodom dobilo Eco zeleni certifikat. Riječ je o prvim obiteljskim i malim hotelima koji su ispunili stroge kriterije i zahtjeve zelenog poslovanja te su, ovisno o stupnju, dobili srebrnu, zlatnu i platinastu oznaku. Srebrni su hotel 'Korana Srakovčić' iz Karlovca, 'Stancija' 1904 iz Smoljanaca pored Svetvinčenta, 'Heritage boutique hotel Adriatic' iz Orebića, hotel 'San Rocco' iz Brtonigle, 'Villa Adriatica' iz Supetra i 'Agroturizam Kalpić' iz Lozovca, zlatni je 'Sveti Križ' s Čiova, a najviši, platinasti certifikat dobili su hoteli 'Rotondo' iz Segeta Donjeg, 'Manora' iz Nerezina s Lošinja, 'Villa Magdalena' iz Krapinskih Toplica i 'Skalinada' iz Zavale s otoka Hvara.

Do kraja godine očekuje se da će u prestižni brend Eco zelenih hotela ući između pedesetak i šezdesetak članova Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, poručio je Šime Klarić, njezin predsjednik.

- Unatoč velikim posljedicama koje je pandemijska kriza ostavila na naše poslovanje, odlučili su se za veliki iskorak u hrvatskom turizmu i prvi smo se opredijelili za zelenu i digitalnu transformaciju. Itekako smo svjesni činjenice da su zeleno i digitalno poslovanje postali nužnost želimo li biti konkurenti na turističkom tržištu. I to ne samo zbog zahtjeva naših osviještenih gostiju za ekološki prihvatljivim smještajem, nego i zbog velikih ušteda za hotelijere. Osim toga, na ovaj način dajemo svoj doprinos dekarbonizaciji planete - istaknuo je Klarić u uvodnom govoru.  

image

Dožupan Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošic, ministrica Nikolina Brnjac i predsjednik OMH Šime Klarić

Mario Alajbeg

- Današnji turisti spremni su mijenjati navike u skladu s konceptom održivog turizma, što predstavlja dodatan poticaj Hrvatskoj za odmicanje od masovnosti i sezonalnosti te usmjeravanje prema održivosti i kvaliteti u čemu mali i obiteljski hoteli imaju vrlo važnu ulogu. Posebno pozdravljam inicijativu odnosno novi brend "Eco zeleni hoteli", koju je Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela pripremila u najbolje vrijeme, kada se gosti nakon dvije godine fokusa na zdravstvenu sigurnost usmjeravaju na užitak u prirodi, hrani i druženju - poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te dodala kako je značaj obiteljskih i malih hotela prepoznat i kroz novu Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. i ulaganja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kroz koji je cilj što više sredstava, od ukupno 2,2 milijarde kuna namijenjenih turizmu, usmjeriti upravo poduzetnicima.

Podršku novom projektu i inicijativi obiteljskih i malih hotela dao je i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić te brojni predstavnici institucija i kolege iz sektora.

image

Ronald Šošić, vlasnik ‘Manore‘, i ministrica Brnjac

Mario Alajbeg
image

Gordana Piteša, vlasnica hotela ‘Rotondo‘, i ministrica Brnjac

Mario Alajbeg
image

Tonči Antičević, vlasnik ‘Skalinade‘, i ministrica Nikolina Brnjac

Mario Alajbeg
23. lipanj 2022 12:07