StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetznanstvenici otkrili

Velika prekretnica: Konačno stiže lijek za kroničnu bolest od koje pate i deseci tisuća Hrvatica!

Piše Ivana Krnić/JL
2. ožujka 2024. - 16:49

Čak 90 tisuća, odnosno svaka deseta Hrvatica boluje od endometrioze. Riječ je o kroničnoj bolesti koju karakterizira pojava tkiva sluznice koja oblaže maternicu (endometrija) na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, odnosno bilo gdje izvan maternice. Izaziva brojne probleme, bolove i tako smanjuje kvalitetu života. Pravi uzrok nije poznat, a još uvijek ne postoji niti lijek, no kako piše The Economist to bi se uskoro moglo promijeniti.

Svjetska zdravstvena organizacija, kažu, procjenjuje da endometrioza pogađa otprilike jednu od deset žena tijekom života – otprilike isto kao i udio globalne populacije s dijabetesom. No dok liječnici razumiju zašto se javlja dijabetes i kako ga liječiti, njihovo razumijevanje endometrioze kasni "30 do 40 godina", kaže Andrew Horne, profesor ginekologije i reproduktivnih znanosti na Sveučilištu u Edinburghu i novoizabrani predsjednik Svjetsko društvo za endometriozu, piše Jutarnji list.

Škotsko istraživanje

Za to krivi nedostatak istraživanja i svijesti, potaknut nedostatkom sredstava. Stvari se počinju mijenjati. Kliničko ispitivanje prvog nehormonskog, nekirurškog liječenja endometrioze, započeto 2023. u Škotskoj, pokazuje obećavajuće rezultate. Dr. Horne kaže da je ispitivanje, koje on suvodi, proizašlo iz detaljnijih ispitivanja načina nastajanja endometrioznih lezija.

Uzimajući uzorke od pacijenata tijekom dijagnostičkih laparoskopija, njegov je tim otkrio da oni s peritonealnom endometriozom - što znači bolest na sluznici zdjelične šupljine, što predstavlja oko 80% slučajeva - imaju značajno više razine kemikalije zvane laktat u zdjelici od onih bez. Laktat se proizvodi kada tijelo razgrađuje glukozu.

image
/Shutterstock
 

Istraživači smatraju da njegova povećana prisutnost ukazuje na ulogu u razvoju lezija endometrioze, vjerojatno sličnu ulozi koju laktat ima u pomaganju proliferaciji stanica raka. Znanstvenici su zatim tražili lijek koji je već testiran na pacijentima s rakom, da bi se na kraju odlučili za dikloroacetat (dca). Također se koristi za liječenje rijetkih vrsta metaboličkih poremećaja kod djece kod kojih se višak mliječne kiseline nakuplja u krvi.

Bolja kvaliteta života

Mala skupina pacijenata koji su bili liječeni dca-om prijavila je smanjenje boli i bolju kvalitetu života. Ako lijek bude odobren, što bi moglo biti moguće u sljedećih pet do sedam godina, dca će biti prvi novi lijek za endometriozu otkriven u četiri desetljeća.

Studija koju su proveli akademici sa Sveučilišta Manchester Metropolitan, objavljena u siječnju u Journal of Health Communication, intervjuirala je Britanke u različitim fazama dobivanja dijagnoze, što u prosjeku traje deset godina. Mnogi su ispitanici rekli da su njihovi simptomi u početku (a ponekad i više puta) odbačeni ili kao normalni menstrualni bolovi, rezultat čimbenika životnog stila kao što je prekomjerna tjelesna težina, ili kao psihološki.

Jedan od razloga zašto je dijagnosticiranje endometrioze tako dugotrajan, iscrpljujući proces je taj što gotovo uvijek zahtijeva operaciju: većina lezija može se pronaći samo umetanjem kamere (iako se one koje uzrokuju ciste općenito vide na skeniranju). Kako bi ubrzali stvari, znanstvenici su stoga tražili "biomarkere" - potpise proteina ili procesa povezanih s bolešću, koji se pojavljuju negdje gdje ih je lako testirati, poput krvi ili urina pacijenta.

Ziwig, francuska farmaceutska tvrtka, tvrdi da je pronašla takvo rješenje za endometriozu. Njegov test traži specifične mikrorne - sićušne niti genetskog materijala - koje se, kako pokazuje jedno istraživanje, pojavljuju u slini žena s postojećom dijagnozom endometrioze. U siječnju su francuske zdravstvene vlasti odobrile pilot shemu za procjenu učinkovitosti Ziwigovog "Endotesta" prije mogućeg uvođenja, piše The Economist.

26. travanj 2024 07:09