StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetlijepe vijesti iz philadelphije

Velika ispovijest oca malene Mile Rončević: Doslovno se može reći da se dogodilo čudo, ali nastavak liječenja je težak i dug, a transplantacija uvijek opasna i rizična. Mi smo sretni da smo uopće dobili šansu...

Piše JL
25. travnja 2019. - 10:24

- Bila su ovo dva tjedna neizvjesnosti, nade i molitve - kaže Marin Rončević nakon sjajnih vijesti koje su stigle u utorak iz Children’s Hospital of Philadelphia.

Mila Rončević, dvogodišnja djevojčica iz Rijeke čije je liječenje na noge diglo cijelu Hrvatsku, iznenađujuće je dobro reagirala na prvi dio ciklusa liječenja leukemije, što njenim roditeljima, kao i svima koji navijaju za njen oporavak, ulijeva ogroman optimizam. Potvrdio je to Jutarnjem listu i Milin otac, koji danonoćno bdije uz Milin krevet u philadelphijskoj bolnici, jednoj od najboljih u svijetu za liječenje leukemije kod djece.

Prvi nalazi su, prema Marinovim riječima, premašili sva očekivanja. Milin otac obratio se javnosti i putem Facebooka, zahvalivši svima na nevjerojatnoj podršci koju svakodnevno prima iz svih dijelova svijeta.

- Nakon doslovno dva tjedna liječenja napravljena je punkcija koštane srži koja je pokazala MRD manji od 0,1 posto. To znači da trag bolesti nije pronađen, ali da su moguća odstupanja od 0,1 posto, koliko je moguće mjerno odstupanje. Malo je reći da smo rezultatom oduševljeni, jer bi već i sve jednoznamenkaste brojke bile zadovoljavajuće, a ovo je i više od toga - rekao je Marin Rončević.

Otac malene Mile javio se iz Amerike i otkrio kakvo je zdravstveno stanje djevojčice koja je podigla Hrvatsku na noge: Hvala dragom Bogu i svima koju su nam omogućili ovu priliku...

Prije odlaska na liječenje u Philadelphiju, Milin MRD je bio 88 posto, potom 50 posto, a sad je pao na samo 0,1 posto.

- To je rezultat rada vrhunskog tima liječnika na čelu s profesorom Richardom Aplencom, rezultat koji premašuje sva očekivanja. Znači, doslovno se može reći da se dogodilo čudo - rekao je Milin otac za Jutarnji list..

Iako su rezultati sjajni, Milu očekuje dugotrajna bitka, jer liječenje u SAD-u će, prema protokolima, trajati najmanje godinu dana. Ono što slijedi jest transplantacija koštane srži, odnosno matičnih stanica.

- Put nastavka liječenja je težak i dug, transplantacija je uvijek opasna i rizična, ali sretni smo da smo uopće dobili šansu. Njegova supruga Sanja i on se, nakon što su početkom tjedna saznali dobre vijesti, kako kaže, osjećaju fenomenalno i zahvalno.

- Kod ove bolesti je problem što ne znaš djeluje li liječenje dok ne napraviš MRD. Znači, bila su to dva tjedna neizvjesnosti, nade, molitve - veli Marin Rončević.

Kažu da su u bolnici s Milom od 0 do 24 sata. Djevojčica je, unatoč teškoj terapiji, dobre volje i kondicije.

- Nikad nije sama, ali samo jedan roditelj može spavati s njom, a drugi je preko noći obavezan otići u humanitarni smještaj hotelskog tipa, Ronald McDonald House koji smo dobili, a ako u njemu nitko ne spava, smještaj se gubi - objašnjava Milin otac.

U akciji prikupljanja pomoći za Milin odlazak na liječenje u SAD uključila se cijela Hrvatska i regija, poznati i nepoznati, a rezultat je oko 37 milijuna kuna, što je pokrilo 2,3 milijuna američkih dolara troškova liječenja u CHOP-u te je ostalo još 22 milijuna za liječenje druge djece, kada se za to stvori potreba. Marin kaže da ih kontaktira ogroman broj ljudi, prvenstveno putem Facebooka.

- Nastojimo odgovoriti svima i pokazati da nam je stalo. Neizmjerno smo zahvalni ljudima koji su nam pružili priliku da uopće dođemo do ovdje, odnosno da Mila dobije priliku. Kako sam već rekao nekoliko puta, i uz ovu razinu liječenja, sve je u Božjim rukama pa smo posebno zahvalni ljudima koji mole za nju i koji joj šalju ljubav. Ali ovdje imamo i mir i možemo dozirati komunikaciju, što je vrlo bitno jer unatoč trenutno odličnim rezultatima liječenje je kompleksno, dugotrajno i zahtjevno - rekao  je Marin Rončević.

S obzirom na to da su sredstva prikupljena za Milin odlazak u CHOP u SAD-u premašila cilj za čak 22 milijuna kuna, Marin je najavio osnivanje fonda koji će raspolagati tim novcem i biti na usluzi djeci za koju postoji potreba liječenja u inozemstvu. Marin kaže da je ovlasti oko osnivanja fonda prepustio svom ocu Vladimiru Rončeviću i odvjetničkom uredu Braut i Petrinić.

- Na njima i mom tati su sve ovlasti za pokretanje Zaklade, ja nemam kada biti uključen operativno. Sve bitno sam rekao o tome, nadam se da će početi s radom i dodjelom sredstava što prije i da će se uključiti država - ističe Marin Rončević.

U SAD-u, veli, nemaju nikakvu namjeru ostajati.

- Koliko god je ovdje lijepo, mi previše volimo Hrvatsku u svakom smislu i jedva čekamo da se svi skupa vratimo - rekao nam je Milin otac.

Oduševljenje rezultatima liječenja vlada i u riječkom “taboru” Rončevićevih.

- Mi smo optimisti i vjerovali smo u dobre rezultate individualizirane terapije, ali ovo je zaista čudesan obrat i za najveće optimiste - rekao nam je Milin djed Vladimir Rončević koji je preuzeo brigu oko Marinovog žiroračuna otvorenog posebno za Milino liječenje.

- Pravni okvir za fond ili drugo tijelo koje će efikasno djelovati pod vodstvom struke se slaže i rješenje je relativno blizu - kazao je Milin djed.

Inače, Mili Rončević, koja je 16. travnja napunila dvije godine, prije nešto više od godinu dana dijagnosticirana je akutna mijeloična megakariocitna leukemija, skraćeno AML M7, zloćudna bolest kod koje se, prema literaturi, stvaraju zloćudne novotvorine krvotvornih organa, a nastaje zbog abnormalnog klonalnog rasta i nepotpunog sazrijevanja stanica mijeloidne loze.

Na intenzivno liječenje zaprimljena je 26. ožujka prošle godine. Šest mjeseci provela je na Odjelu za hematologiju i onkologiju u Dječjoj bolnici Kantrida i prije osam mjeseci došlo je do apsolutne remisije. Od tada, Mila je bila na održavanju remisije, ali prije nešto više od mjesec dana došlo je do relapsa. Dijagnoza joj je bila relapsna refraktorna akutna mijeloična megakariocitna leukemija koja ne reagira na liječenje.

No, Milini roditelji doznali su za Children’s Hospital of Philadelphia, u kojoj se liječila Nora Šitum i doktora Richarda Aplenca koji je najveći svjetski specijalist upravo za tip leukemije od kojeg Mila boluje.

Kako roditelji sami nisu mogli skupiti dovoljno novca za liječenje ušteđevinom i prodajom obiteljske imovine, organizirana je humanitarna akcija u koju se uključila cijela Hrvatska, regija i inozemstvo. Mila je s roditeljima u SAD otputovala u utorak, 2. travnja, gdje su odmah provedene nove pretrage te se krenulo s prvim ciklusom kemoterapija koje su, kako su pokazali nalazi, dale više nego dobre rezultate, piše Jutarnji list.

17. travanj 2024 21:00