StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGordan Grlić Radman

Velik diplomatski i politički pritisak: U slučaj potrage za šibenskim kapetanom uključio se cijeli hrvatski državni vrh i sve hrvatske državne institucije

8. listopada 2019. - 14:55

I dalje se traga za nestalim hrvatskim pomorskim kapetanom Dinom Miškićem, kazao je u utorak u Zagrebu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, istaknuvši da je to zasluga i cijelog hrvatskog državnog vrha i svih hrvatskih državnih institucija koje su se aktivno uključile i izvršile velik diplomatski i politički pritisak.

Hrvatska služba vanjskih poslova, Ured premijera i hrvatsko veleposlanstvo u Parizu su od 26. rujna u stalnom kontaktu s nadležnim francuskim i američkim vlastima, istaknuo je ministar u izjavi za novinare na Markovu trgu.

Najnovije informacije su, kazao je, da je noćas bila ispaljena raketa i da su u zoru u potragu poslani brod francuske brodarske kompanije "Bourbon Offshore" te zrakoplov opremljen specijalnim instrumentima za pretraživanje mora.

Ministar je naglasio da se u slučaj uključio cijeli hrvatski državni vrh i sve hrvatske državne institucije i da su i MVEP, i premijer i predsjednica izvršili velik diplomatski i politički pritisak da se nastavi tragati za nestalim pomorcima.

„MVEP i naše veleposlanstvo u Parizu su 24 sata, koordinirano s Uredom premijera, aktivno angažirani u onom opsegu u kojem politika i diplomacija mogu učiniti svoje”, kazao je Grlić Radman, napomenuvši da je razgovarao i sa kapetanovom suprugom, Marijanom Kedžo Miškić.

Na pitanje jesu li u potrazi angažirane dovoljne snage, ministar je kazao da u zadnjih 20 godina nije bilo tako opsežne potrage te da su potrage do sada obično završavale ranije. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u nedjelju pisanim putem od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražila da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem, kazala je novinarima na Markovu trgu da u potragu nije uključena samo Francuska nego i neke druge države, uključujući SAD, te da se nestale traži i pomoću satelita i dronova.

Tegljač "Bourbon Rhode" potonuo je 26. rujna u Atlantiku, 2000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea.

Dosadašnja potraga, reducirana u petak nakon tjedan dana traganja, rezultirala je pronalaskom trojice preživjelih i tijela četvorice poginulih pomoraca. Na brodu ih je bilo ukupno 14, uključujući kapetana Dinu Miškića koji nije pronađen.

Uz Miškića na brodu su bili ukrajinski, te po jedan ruski, južnoafrički i filipinski član posade.

Osim hrvatske predsjednice i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij također je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zatražio da ne odustane od potrage.

Prefektura Martiniquea u ponedjeljak je objavila da je u noći na ponedjeljak uočena "moguća signalna raketa" u blizini područja potrage za potonulim brodom "Bourbon Rhode", prenio je francuski list Le Parisien.

18. travanj 2024 13:33