StoryEditor
Hrvatska i svijetniko ni da pisne!

Izborna je šutnja: one koji vas budu maltretirali porukama ili pozivima prijavite, evo kolike su kazne

Piše Šibenski.hr
14. svibnja 2021. - 16:23
Ilustracija/Cropix

Na stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljeni su svi podaci vezani uz predizbornu šutnju koja stupa na snagu u subotu u ponoć, a završava u nedjelju u 19 sati, donosi N1.

“Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od: – iznošenja i obrazlaganja izbornih programa, – objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima, – postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka, – pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike, – upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima, – postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža, – kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu”, objavio je DIP.

Kolike su kazne?

“Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za prekršajpovredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

– od 3.000,00 kuna fizička osoba,

– od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,

– od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,

– od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci (Izborna povjerenstva | Lokalni izbori 2021.) objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva”, navodi DIP, a prenosi N1.

13. lipanj 2021 13:32