StoryEditorOCM

Važna vijest za maturante: ministrica Divjak objavila da na državnoj maturi neće biti gradiva iz drugog polugodišta četvrtog razreda

Piše Marijana Cvrtila
21. travnja 2020. - 11:18

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obratila se danas maturantima putem Facebooka, te ih obavijestila kako se u obveznim predmetima na maturi (hrvatski i prvi strani jezik te matematika) ove godine neće provjeravati gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda. Nakon što su ovu školsku godine obilježili dugotrajni štrajk u prosvjeti i obustava nastave u učionicama zbog epidemije koronavirusa, mnogo je neizvjesnosti bilo upravo oko provedbe ispita zrelosti.

Međutim, ministrica Divjak prošli je tjedan, podsjetimo, maturante izvijestila kako će se ovogodišnja matura, naravno ako to dozvoli epidemiološka situacija, ipak polagati u predviđenom lipanjskom roku, s tim da će se obvezni ispiti pisati od 8. do 29. lipnja, dok će se o potrebi pisanja svih izbornih predmeta Ministarstvo obrazovanja usuglašavati s dekanima fakulteta i Rektorskim zborom. Termini ispita mature trebali bi biti poznati u prvoj polovici svibnja.

Najnoviju obavijest ministrice Divjak prenosimo u cijelosti:

Drage maturantice i maturanti,

svjesni smo izazova i teškoća s kojima se susrećete u posljednjoj etapi vašeg školovanja, vi i vaši nastavnici. Stoga sam poslala pismo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja u kojem kažem da se gradivo drugog polugodišta 4. razreda za obavezne predmete neće nalaziti u ispitima državne mature. Da ponovimo, ispiti državne mature za obavezne predmete održat će se u vremenu od 8. do 29. lipnja, a u tom periodu održat će se i esej iz hrvatskog jezika. Umjesto eseja iz hrvatskog jezika koji je bio predviđen za sredinu svibnja, održat će se online probni esej kako biste dobili povratnu informaciju o vašoj spremnosti za taj dio ispita iz hrvatskog jezika.

Želim vam svima da se dobro pripremite za državnu maturu, a mi ćemo vam i dalje u tom postupku davati punu podršku.

20. travanj 2024 16:26