StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKreće isplata

Važna obavijest za umirovljenike iz HZMO-a: evo što će sve sjesti na račun u rujnu i koje se promjene uvode

Piše Hina, Šibenski.hr
5. rujna 2022. - 13:50

Isplata mirovina za kolovoz počet će u četvrtak 8. rujna, a umirovljenici će, uz povećane mirovine za kolovoz, primiti i razliku za srpanj nastalu povećanjem aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja za 6,18 posto, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

"U skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o objavi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj od 21. srpnja 2022., nakon obračuna mirovinskih primanja koja će se isplaćivati od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023., obvezno će se dvojno iskazivati iznos za isplatu uz primjenu fiksnog tečaja konverzije, koji je određen 7,53450 kuna za jedan euro, a prema članku 14. stavku 3. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH, pri preračunavanju netoiznosa mirovinskog primanja za isplatu korisnicima primjenjivati će se sljedeće matematičko pravilo zaokruživanja: – ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje nepromijenjena – ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan.", ističu iz HZMO-a.

Ističu i kako će se, počevši od ovoga mjeseca, obavijesti o mirovinskim primanjima dvojno iskazivati u kunama i eurima uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

22. travanj 2024 16:03