StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnema potrebe za žurbom

Važan savjet građanima: Ne ludujte, za zamjenu kuna u eure imate cijelu godinu. A može i poslije...

Piše Sanja Stapić/SD
3. siječnja 2023. - 10:30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvog dana eura u Hrvatskoj sve je teklo po planu što se banaka tiče, a iz njihove udruge poručuju da sve ide kako je bilo zamišljeno, proradile su kreditne kartice, debitne kartice, kod velike većine banaka i mobilno bankarstvo.

I ministar financija Marko Primorac kaže da je prvi dan eura prošao jako dobro i da vjeruje da će se većina trgovaca opskrbiti na vrijeme novčanicama i kovanicama eura. Od 1. siječnja do 14. siječnja teče razdoblje dvojnog opticaja gdje građani mogu plaćati u kunama, a ostatak im se treba vratiti u eurima, kazao je Primorac.

Navikli na mijenjanje

- Međutim, u određenim okolnostima, kada trgovci iz objektivnih razloga nisu bili u mogućnosti opskrbiti se dovoljnom količinom novčanica i kovanica eura, dozvoljeno je iznimno vraćati kombinaciju kuna i eura ili isključivo kuna - istaknuo je ministar financija.

Iz banaka koje su se obratile javnosti poručuju da je ovo bio jedan od najzahtjevnijih poteza, ali Hrvatskoj nije nepoznanica mijenjanje valuta. Euro je četvrta valuta u njezinoj samostalnosti. Imala je dinar, hrvatski dinar, kunu i sada euro.

Dok građani Hrvatske imaju 14 dana dvojnog optjecaja za prilagodbu, sve do ponoći 14. siječnja, od kada će plaćati samo u eurima, građani 12 zemalja koje su uvele euro u ovo vrijeme 2002. godine imali su dva mjeseca dvojnog optjecaja, kada su mogli plaćati eurom i nacionalnim valutama: markama, francima, lirama... I onda su građani Hrvatske donosili na banke njemačke marke kako bi se automatski konvertirale u eure.

Iz Hrvatske udruge banaka kažu da su banke u novogodišnjoj noći, neposredno nakon ponoći, omogućile korištenje kartica i bankomata, a od 2. siječnja sve usluge banaka dostupne su klijentima. Poručuju da su sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana po fiksnom tečaju u eure.

Primarno mjesto

Klijenti banaka mogu nesmetano obavljati plaćanja debitnim i kreditnim karticama te je dostupno mobilno i internetsko bankarstvo. Tijekom dana s radom su započele i poslovnice banaka, a oko 2700 bankomata je softverski prilagođeno, opskrbljeno gotovinom i spremno za isplatu eura.

Iz ove udruge kažu da će svih 4000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja, a do tada se neće naplaćivati naknada za podizanje gotovog novca debitnim karticama individualnih klijenata potrošača na svim bankomatima u Hrvatskoj.

Iz najveće banke u zemlji, Zagrebačke banke, priopćili su da su sve njihove usluge u potpunosti dostupne klijentima koji mogu nesmetano sve plaćati debitnim i kreditnim karticama, u potpunosti je dostupno online bankarstvo preko mobilne aplikacije i interneta, kao i API namjensko sučelje. Sve poslovnice banke 2. siječnja bile su otvorene za rad s klijentima, a bankomate klijenti mogu nesmetano koristiti.

- Proces uvođenja eura jedan je od najzahtjevnijih projekata s kojima su se banke u Hrvatskoj ikada susrele. Shvaćajući svoju odgovornost i ulogu, Zagrebačka banka je projekt uvođenja eura stavila na primarno mjesto, odvojivši velike tehničke, ljudske i financijske resurse kako bi građani i pravne osobe raspolagali svojim likvidnim sredstvima u eurima, a platni promet funkcionirao u novoj valuti - istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Iz Privredne banke Zagreb navode da su uspješno proveli uvođenje eura pa poslovnice u ponedjeljak rade po redovnom radnom vremenu, a svi klijenti mogu nesmetano koristiti sve kartične usluge, bankomate i digitalno bankarstvo.

- Ulazak u europodručje pozitivno će djelovati na naše gospodarstvo i hrvatski bankarski sustav. Učinit će nas konkurentnijim i otpornijim nego što je to bilo izvan europodručja - rekao je Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke.

OTP banka objavila je da su poslovnice otvorene u ponedjeljak u 12 sati, sve kartice i POS-uređaji funkcioniraju kao i bankomati na kojima se mogu podizati euri, a u funkciji su internetsko i mobilno bankarstvo.

Isplata mirovina

- Međutim, zbog jako velikog broja prijava otežan je rad mobilnog bankarstva i svim raspoloživim resursima radimo na otklanjaju poteškoća. Internetsko bankarstvo ne bilježi nikakve zastoje te molimo klijente koji imaju aktiviranu uslugu internetskog bankarstva da se njome koriste, a sve klijente molimo za strpljenje i razumijevanje – objavili su iz OTP banke.

Nakon novogodišnjeg vikenda u kojem su provedene završne prilagodbe sustava na euro, klijentima Hrvatske poštanske banke dostupne su sve usluge i funkcionalnosti u poslovnoj mreži i na digitalnim kanalima. Poslovnice rade po redovnom radnom vremenu, a isplata mirovina je iznimno, zbog prilagodbe na euro, omogućena 2. siječnja te se od veljače redovna mirovinska primanja nastavljaju isplaćivati prvog dana u mjesecu.

Iz ove banke kažu da je u tijeku prilagodba bankomata, a od 1. siječnja na njima je moguće podići isključivo eure i da će od 15. siječnja cijela mreža bankomata biti prilagođena na euro. Ta će banka cijele ove godine za sve potrošače mijenjati kune za eure uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i bez naknade, neovisno o količini novčanica i kovanica koje se mijenjaju. U slučaju potrebe zamjene većih iznosa gotovine, obvezni su najava i dogovor.

Hrvatska narodna banka objavila je da prima mnogo upita oko zamjene kuna u eure i podsjeća da će banke, Hrvatska pošta i Financijska agencija cijele ove 2023. godine mijenjati kune za eure po fiksnom tečaju konverzije od 7,53450 kuna za jedan euro bez naknade, a u jednoj transakciji može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna.

Hrvatska narodna banka počinje od prvog dana 2024. bez naknade mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice kune i lipa sve do kraja 2025., a nakon toga nastavit će novčanice kune mijenjati za eure bez vremenskog ograničenja.

24. travanj 2024 03:02