StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStigla promjena

Vakulina prognoza: očekuju se obilni pljuskovi, neke će rive biti poplavljene. Stiže i snijeg, na snazi je i posebno upozorenje

Piše šibenski.hr
26. studenog 2021. - 08:15

Stigla je najavljena promjena vremena, Hrvatska se jutros probudila s kišom u gotovo svm njenim dijelovima.

Danas nas očekuju obilni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom, neke će rive do ponedjeljka biti poplavljene i zbog velikih valova koje će izazvati jak i olujni vjetar, najčešće jugozapadni i južni. Ne morate li - plovidbu odgodite do ne sasvim stabilnog, ali svakako mirnijeg početka sljedećega tjedna. Na kopno će se u nedjelju vratiti noćni i jutarnji temperaturni minusi, prognozira za HRT meteorolog Zoran Vakula

Dodaje kako, premda za doba godine nije neobično, valja spomenuti kako će sljedećih dana povremeno mjestimice padati i snijeg, i to ne samo u gorju nego vjerojatno i u nekim nizinama, osobito sjeverne Hrvatske.

Zbog za mnoge prilično nepovoljnih vremenskih prilika prognostičari DHMZ-a objavili su i posebno priopćenje.

Vrijeme danas

Danas će u istočnoj Hrvatskoj biti većinom oblačno, povremeno uz kišu, osobito u noći i prijepodne te ponovno kasno navečer, a poslijepodne se dijelovi nebeskog plavetnila prolazno mogu vidjeti uglavnom u Posavini i Srijemu. Uz slab do rijetko umjeren jugoistočnjak ujutro će biti oko 4°C, a poslijepodne od 7 do 9°C, ponegdje uz zapadnjak i sjeverozapadnjak.

image
Damjan Tadić/Cropix

U oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj uz sjeverni i sjeverozapadni vjetar dnevni hod temperature još manji - uglavnom od 2 do 6°C. Kiša u noći i prijepodne gotovo posvuda, pa poslijepodne uglavnom u Međimurju i Zagorju, gdje se nemojte začuditi i ponekoj snježnoj pahulji. Kasno navečer i u noći na subotu oborine će opet biti češće i obilnije.

U gorju i na sjevernom Jadranu količine oborine vrijedne su upozorenja jer može pasti i više od 30 litara kiše po četvornom metru. U noći još mjestimice jako jugo s olujnim udarima će oslabjeti, a zamijenit će ga samo ponegdje uz obalu kratkotrajna bura, zatim uglavnom umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka danju bez veće promjene - u gorju od 2 do 8°C, u unutrašnjosti Istre od 6 do 10°C, a uz more od 8 do 13°C.

U Dalmaciji toplije, ali i promjenjivije, kišovitije, vjetrovitije i valovitije - najprije uz jugo, zatim sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, koji će također biti jaki, ponegdje i olujni, te prouzročiti plavljenje nekih riva. U mnogim će mjestima pasti i više od 50 litara kiše po četvornome metru.

Na jugu Hrvatske, uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom - vjerojatno i više od 80 litara. Nevolja će biti i zbog jakog i olujnog vjetra koji će mijenjati smjer te valovitog, čak i uzburkanog mora.

image
Paun Paunović/Cropix

I tijekom vikenda za većinu nepovoljno

Na Jadranu će podjednako - većini nepovoljno - biti i tijekom vikenda. I dalje u mnogim mjestima povremeno obilnija kiša, mjestimice i grmljavina, te često jak, ponegdje i olujni vjetar, najčešće jugozapadni. U ponedjeljak stabilnije, većinom uz buru.

Na kopnu u ponedjeljak čak uglavnom suho. No za vikend još povremeno kiša, češća i obilnija u područjima blizu mora. Ponegdje će povremeno padati i snijeg, i to ne samo u gorju nego i u nekim nizinama, osobito sjevera Hrvatske, napominje Vakula za HRT.

Posebno priopćenje DHMZ-a

DHMZ je zbog promjene vremena izdao posebno priopćenje. 

Prva ciklona i pripadni frontalni poremećaji premještat će se preko naših krajeva s četvrtka na petak te za posljedicu imati obilnu kišu, osobito na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje mjestimice može pasti i više od 100 litara po četvornome metru.

Lokalno je na obali i otocima vrlo vjerojatno grmljavinsko nevrijeme, moguće su bujične i urbane poplave, tuča, na moru i pijavice, osobito u petak u Dalmaciji. Osim obilne oborine. probleme će stvarati jak, mjestimice i olujni vjetar - u četvrtak jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro (slika 3), pri čemu će valovi prema otvorenome moru mjestimice biti viši od 4 metra, zbog čega su posljedično vrlo vjerojatni problemi u pomorskom prometu, a i poneke rive će biti poplavljene.

Stabilizacije vremena nema ni u dane vikenda jer će Hrvatska i dalje biti pod utjecajem prostranog polja niskog tlaka zraka. Kiša će i tih dana biti češća i obilnija na Jadranu i krajevima uz Jadran. Od četvrtka do nedjelje mjestimice na obali i otocima može pasti i više od 250 litara po četvornom metru. Obilna oborina može biti popraćena naglim lokalnim bujičnim poplavama i urbanim poplavama naselja. Jak i olujni jugozapadni i južni vjetar na moru će oslabjeti tek u ponedjeljak te najprije na sjevernome Jadranu okrenuti na jaku buru, podno Velebita i s olujnim udarima.

Značajna količina kiše past će i u unutrašnjosti tijekom ove kišne epizode, a uglavnom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije lokalno moguće i više od 100 litara po četvornome metru. S dotokom hladnog zraka potkraj nedjelje te u noći na ponedjeljak, osobito u gorskim krajevima, padat će susnježica i snijeg, koji su mogući i mjestimice u nizinskim predjelima.

Zbog očekivanih opasnih vremenskih pojava preporučuje se redovito pratiti najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja na stranicama DHMZ-a."

19. travanj 2024 05:25