StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovi toplinski val

Vakula objavio veliku prognozu, izgleda da ćemo se ‘topiti‘... Evo koji tjedni u kolovozu bi mogli biti nestabilni i manje vrući

Piše šibenski.hr
1. kolovoza 2022. - 22:03

Meteorolog Zoran Vakula na HRT-u je objavio dugoročnu prognozu po kojoj bi u Hrvatskoj kolovoz uglavnom mogao biti topao i s ispodprosječnom količinom kiše. Slična situacija bi se mogla nastaviti na jesen, pa čak i na zimu.

Toplinski val na početku kolovoza

Kao što se moglo i očekivati nakon mnogobrojnih suhih, pretežno sunčanih i vrućih dana, ovogodišnji je srpanj diljem Hrvatske bio iznadprosječno topao. Štoviše, jedan od najtoplijih u znanoj povijesti službenih mjerenja, koja je na nekim meteorološkim postajama DHMZ-a počela još sredinom 19. stoljeća, kaže Vakula.

"Nakon srpnja te po mnogo čemu većinom još ekstremnijeg lipnja, već sada se može gotovo pa tvrditi kako će se ostvariti prognoze iznadprosječno toplog ljeta. Naime, i prognoze za kolovoz daju prilično veliku vjerojatnost za njegovu iznadprosječno visoku srednju mjesečnu temperaturu zraka", rekao je meteorolog.

Pritom će vjerojatno najtoplije biti u ovom, prvom tjednu kolovoza, tijekom kojeg nam se valja prilagoditi novom toplinskom valu koji može utjecati na zdravlje, i to ponegdje već od četvrtka te gotovo diljem Hrvatske tijekom mnogima zbog praznika produljenog vikenda.

Nedostatak kiše u kolovozu

"U drugom i četvrtom kolovoškom tjednu povećava se vjerojatnost za nestabilnije i manje vruće dane, gdjekad i 'samo' tople, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne, a ponovno znatnije pozitivno odstupanje od višegodišnjih srednjih vrijednosti u većini je Hrvatske vjerojatnije u trećem tjednu kolovoza", kaže Vakula.

image
Neja Markičević/Cropix

Naglašava i da te prognoze nisu pouzdane kao one za prvih tjedan dana i promjene su još moguće. Još uobičajeno nepouzdanije su prognoze oborina. Ako se trenutačno najvjerojatnije ostvare - i dalje ćemo se suočavati s nedostatkom kiše, kaže.

I tijekom jeseni nastavak topline i manjka oborine?

Sudeći prema dugoročnijim prognozama - manjak oborine vjerojatno ćemo imati i u prvim jesenskim mjesecima, a u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za kišovitiji mjesec od prosjeka je tek u studenome. Do tada je umjerena do čak velika vjerojatnost i za mjesece toplije od prosjeka, rekao je.

"Prognoze za zimu još su manje pouzdane od onih za jesen, ali daju nadu da će temperatura zraka djelovati na barem malo ublažavanje prema ekonomskim prognozama prilično velikih troškova za grijanje... No, do tada će biti još kojekakvih analiza i prognoza - i detaljnijih i pouzdanijih od ovdje napisanih. A jamačno - i kraćih", kaže Vakula.

31. siječanj 2023 21:00