StoryEditor
Hrvatska i svijetZIMA JOŠ NIJE GOTOVA

Vakula najavljuje da bi moglo biti snijega i u nizinama, objavio i što slijedi nakon oborina

Piše jutarnji.hr
24. veljače 2020. - 15:59
ilustracija,ši portalilustracija/Cropix

Meteorolog Zoran Vakula prognozira da će i posljednji tjedan veljače biti iznadprosječno topao za ovo doba godine, ali i promjenjiv, pa i relativno vjetrovit, piše HRT.

"Kiše će svakodnevno biti barem ponegdje, a najčešća, i u većini Hrvatske najobilnija, bit će sredinom tjedna. Tada je u gorju i vrlo velika vjerojatnost snijega, a potkraj srijede i u noći na četvrtak i u nekim je nizinama moguća poneka pahulja, pa i više njih. A nakon oborina slijedi razvedravanje i jutarnji temperaturni 'minusi', u gorju i zamjetniji, uglavnom potkraj četvrtka i u petak. No, već od petka je sve vjerojatnija nova južina, zatopljenje, kiša... Za veljaču  - ništa neobično, ali na promjene vremena osjetljivijima svakako neugodno jer će i biometeorološke prilike biti često nepovoljne, najprije zbog južine i zamjetnog pada tlaka od potkraj ponedjeljka do srijede...", piše Vakula.

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda navodi da će u ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti slabe mjestimične kiše i to uglavnom u prvom dijelu dana.

"Jutro će biti neuobičajeno toplo, a popodne uz više sunčanih razdoblja najviša temperatura oko 12 °C. Mjestimice će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U središnjoj Hrvatskoj pak sjeveroistočni, uz također oblačniji prvi dio dana, a malo kiše ponegdje može pasti ujutro, većinom one na sjeveru. Jutarnja temperatura između 6 i 8 °C, a popodnevna od 12 do 14 °C."

"Danju će podjednako relativno toplo biti i u gorju, a na obali sjevernog Jadrana temperatura će porasti i do 17 °C. Vjetar uglavnom slab, samo u gorju u noći još umjeren jugozapadni, a danju sjeveroistočni. Oblaka će biti više ujutro, kada na širem riječkom području postoji mogućnost i za pokoju kišnu kap", dodala je Mikuš Jurković za HRT. "U Dalmaciji sunčano i danju ugodno toplo, ujutro duž obale ponegdje burin zatim slab vjetar promjenjiva smjera. Dok će jutro u unutrašnjosti još biti prohladno, na obali uglavnom temperatura od 7 do 9 °C, a najviša dnevna između 15 i 17 °C. Podjednake vremenske prilike bit će i na jugu Hrvatske - sunčanih sati mnogo, a temperatura vjerujem mnogima ugodna, do 17 °C. Uz slab vjetar i more će biti mirno ili malo valovito."

Što se nastavka tjedna tiče, Mikuš Jurković kaže da će biti promjenjivo, ali i dalje relativno toplo.

"Na kopnu u nastavku novoga tjedana promjenjivo vrijeme. U vjetroviti utorak slabe kiše bit će ponajprije u gorju, a u srijedu oborina će biti česta, lokalno i obilnija. S padom temperature prema večeri i u noći na četvrtak u gorju je moguć i snijeg. Četvrtak donosi smirivanje vremena, a slabe oborine bit će još na istoku i u unutrašnjosti Dalmacije. Prema kraju tjedna s jugozapadnjakom opet raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu", navela je.

"U utorak na Jadranu jugo u jačanju, a malo kiše moguće je na sjevernome dijelu. Glavnina kiše past će u srijedu, mjestimice i izraženije, praćene grmljavinom. Bit će vjetrovito, uz povremeno jak i vrlo jak jugozapadnjak i oštro. U četvrtak će okretati na sjeverozapadnjak, nakratko i buru, a sa sjevera će se razvedravati. No već od petka s jugom ponovno nestabilnije."

#ZORAN VAKULA#PETRA JURKOVIć-MIKUš#ZIMA

Izdvojeno