StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetInspekcije u napadu

Uznemireni uzgajivači brane kvalitetu svojih proizvoda: Školjke iz šibenskog Zatona su čiste

2. srpnja 2018. - 10:53

Inspekcije su krenule u žestoke kontrole hrane, objavili smo prije neki dan, na radost potrošača koji tijekom ljeta mogu biti relativno sigurni da će kupovati zdravstveno ispravne proizvode. Tomu u prilog govori i činjenica da se, praktički, svaki drugi dan na stranicama Hrvatske agencije za hranu (HAH) plasiraju obavijesti o povučenim proizvodima. Među njima su se našle i dvije o školjkama (dagnjama) zaraženima bakterijom Escherichie coli. Prve su takve dagnje inspektori povukli s ribarnice u Splitu, a nekoliko dana potom i u Puli. Školjke su došle iz različitih uzgajališta, a nama se, prilično uznemiren, javio proizvođač iz Zatona kod Šibenika, čiji je proizvod distribuiran na splitskoj peškariji, a potom i povučen kao sporan.

- Veterinarska inspekcija me mogla i ubiti! S ovom objavom su mi uništili sezonu, a moj je proizvod čist kao suza! Školjke u čitavom Šibenskom kanalu su zdravstveno ispravne, pa tako i u Zatonu. Istina jest da je prodavačica na glavnoj splitskoj ribarnici kupila 40 kilograma mojih školjaka, no ona ih dnevno proda možda i dvostruko toliko. Naime, prilično sam siguran da je moje, zdravstveno ispravne dagnje, izmiješala s dagnjama nepoznatog porijekla, izlovljenima možda čak i u splitskoj Sjevernoj luci! U mojim školjkama veterinarska inspekcija nikad nije našla ešerihiju niti bilo koju drugu bakteriju. To vam i oni mogu potvrditi... Naime, nakon što su povukli dagnje sa splitske ribarnice, koje je prodavačica prodavala pod mojim imenom, uzorkovali su školjke u mom uzgajalištu i svi nalazi su bili uredni. Provjerite sami - sugerira nam ozlojađeni šibenski uzgajivač kojemu, zbog objava na stranicama HAH-a, trpi poslovanje.

I doista, iz Ministarstva poljoprivrede potvrđuju ove njegove posljednje navode - o čistoći uzgajališta u Zatonu i zdravstvenoj ispravnosti ondje uzgojenih školjaka.

- Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede provodi redoviti monitoring uzgajališta riba i školjaka. U svim dosadašnjim monitorinzima uzgajališta školjaka iz Zatona mikrobiološki nalazi bili su uredni. Nakon RASAF obavijesti od 31. svibnja o povlačenju i opozivu proizvoda „živi školjkaši – dagnje“ zbog utvrđene prisutnosti E. coli, koje je na tržište stavio jedan obrt iz Kaštel Sućurca, Veterinarska inspekcija uzela je uzorke iz uzgajališta u Zatonu i svi nalazi bili su negativni - kazali su nam u Ministarstvu poljoprivrede ne dovodeći, ipak, u pitanje nalaz veterinarske inspekcije nakon obavljenog nadzora u Splitu.

Pošiljka iz Zatona prodana kaštelanskom obrtu mogla je biti zaražena ešerihijom, kazuju nam u neslužbenom razgovoru, unatoč tomu što proizvođač drži do sanitarnih uvjeta.

Na pitanje je li moguće da trgovac robu nepoznatog porijekla prodaje pod imenom renomiranog proizvođača, budući da uzgajivač školjaka iz Šibenika tvrdi da se to stalno događa, i može li veterinarska inspekcija uzeti u obzir takve navode prilikom svog nadzora, iz Ministarstva poljoprivrede nam službeno nisu odgovorili.

18. travanj 2024 00:04