StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZORAN MILANOVIĆ

‘Uvođenje vojnog roka je ozbiljna tema ali šef izvršne vlasti se šest mjeseci ne želi sastati sa mnom, iako mu je to zakonska i ustavna obveza‘

Piše HINA
10. lipnja 2023. - 16:31

Hrvatsku je obranio mali broj ljudi koji "nisu žalili sebe", rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović na obilježavanju 30. obljetnice obrane Velog vrha, pohvalivši tadašnju strategiju obrane kojom se "čuvalo ljude", a što bi trebala biti lekcija i za hrvatsku politiku danas.
"Našu je zemlju obranio jako mali broj ljudi. Hrvatska se branila dragovoljački, obranili su je oni koji su htjeli, znali i mogli, koji nisu žalili sebe“, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u subotu na obilježavanju 30. obljetnice najveće pješačke bitke Domovinskog rata u Cetinskoj krajini - obrane Velog vrha.
Akcija "Veli vrh" na Svilaji najveća je pješačka bitka Domovinskog rata u Cetinskoj krajini. Kada je 8. lipnja 1993. godine počeo žestok napad srpskih snaga na Velom vrhu bilo je 16 Vrličana, poginuo je Petar Varnica, a 11 pripadnika vrličke satnije 126. brigade HV-a je ranjeno. Unatoč žestokom napadu, Veli Vrh je obranjen i time je osigurano daljnje napredovanje HV-a prema Ždanju, iznad sela Štikova i kontrola cijelog Knina
"Ovaj grad na početku niste mogli obraniti jer je neprijatelj bio jači i to treba naglasiti puno puta. Protiv takvog neprijatelja na početku hrvatska obrana gotovo i da nije imala šanse", rekao je Milanović istaknuvši da je tada "trebalo biti pametan, kao i tijekom cijelog rata, sačuvati ljude i izgubiti ih što manje".
Gubitci hrvatske vojske u cijelom ratu i u oslobodilačkim napadnim dijelovima bili su mali što je rezultat pameti i organizacije onih koji su vodili, pa i političkog vrha iz tog vremena, rekao je Milanović. "Čovjeka se čuvalo, nije se išlo suludo i hrlilo tamo gdje su šanse premale i nikakve. I to bi trebala biti lekcija za hrvatsku politiku u cjelini", istaknuo je.
Dodao je da je tada, ali i danas treba biti svoj. "Svjestan sebe, u obrani svoga tvrd i prkosan ako treba, ne izazivati, ne rješavati svjetske probleme tamo gdje te nitko nije zvao, koje ne razumiješ i koje nisi uzrokovao. Biti orijentiran na sebe i gledati svoj posao. Mali narod ako želi biti uspješan i preživjeti, ne može drugačije", istaknuo je Milanović.
Prigodom obilježavanja akcije predsjednik je kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu dr. Franje Tuđmana Milanović položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje.
Predsjednik države odlikovao je 16. domobransku pukovniku Sinj Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, a priznanje su preuzeli predsjednik Udruge 16. domobranske pukovnije Sinj Branko Kosorčić i ratni zapovjednik te pukovnije Ivan Totić.
Odgovarajući nakon svečanosti na pitanje novinara o uvođenju vojnog roka, Milanović je rekao kako se o toj ozbiljnoj temi treba razgovarati u državi.
"Ali kako da razgovaram kad imam nositelja izvršne vlasti i šefa izvršne vlasti koji se pola godine ne želi sastati u ustavnom formatu Vijeća za nacionalnu sigurnost, što mu je zakonska u ustavna obaveza", rekao je Milanović dodavši da o cijelom pitanju ipak želi čuti mišljenje više ljudi.
 

24. travanj 2024 07:33